LEKKER LANG, LEKKER ZILVER, LEKKER GEPEN

Een groene graat, lange snavel, slanke vorm en de bijnaam "pijlen van neptunes", voor de meeste vissers betekent dit maar een ding. Vriend Geep is weer onder de kust. Geniet ervan want het duurt maar even.

BELONE BELONE
Een schitterende latijnse naam voor een evenzo schitterende vis. Letterlijk vertaald betekent dit ook "mooie" "mooie" Een vis die in het water een atleet en acrobaat is. Razendsnel in alle bochten en alleen door de makreel in snelheid te benaderen. Een ragfijne snavel met kleine vlijmscherpe tandjes verraad een echte viseter. Vooral in het late voorjaar en begin zomer als er veel visbroed onder de kust zit dan vreten ze zich letterlijk vol. Wanneer de grote scholen geep gearriveerd zijn dan is er iets heel aparts te zien. Met duizenden zijn ze aan de oppervlakte te zien maar niet eentje wil er bijten. Wat je ook aan de aaslijn hangt, de geep laat zich niet verleiden. De liefde bedrijven staat dan even op de eerste plaats. Laten we eerlijk zijn, ik stop dan ook niet voor een broodje. Na deze paaiperiode waar heel veel energie verbruikt is zijn ze des te meer "tuk" op aas.

HELAAS MAAR WAAR
Wil je alleen vissen om de vis, dan moet je eens wat gaan veranderen aan de manier waarop je die vis vangt. Misschien kun je dan aan het eind van de dag zeggen dat je naast een aantal mooie gepen ook nog genoten hebt van een leuke visdag. Pas dan ook je visstijl aan, laat varen die traditie van sleuren aan een gullenrammer of dijkenmepper. Ik heb nog nooit een geep gezien van boven de drie kilo. Welke karpervisser staat met een zeehengel te vissen op een karper van 20 pond? Welke snoekvisser bevist deze soort met een 250gram gullenstok? Inderdaad niemand, dus neem gerust uw zoetwaterspullen mee naar de dijk of strekdam. Laat varen het idee dat er alleen maar met zeehengel op zee kan worden gevist.

DOBBERS EN DOBBERS
Er zijn er werkelijk tientallen te koop. Dobbers met veel en weinig loodgewicht, dobbers met een slanke vorm en met een balvorm. Dobbers met een centraal gat en met twee oogjes boven en onder. Volgens onze bescheiden mening is de stabilo zonder en met stabilisatoren en de plastic buldo ( oranje /kleurloos) nog steeds een van de beste versies die je kunt kopen. Koop absoluut GEEN ballen van schuimrubber want deze zijn echt heel slecht. Ze gooien niet ver en komen met een rotklap op het water en jagen de geep de stuipen op het lijf.

MONTAGES
Verreweg de beste montage is de hoofdlijn door het oogje boven op de dobber te halen en dan een warteltje of splitringetje aan de hooflijn bevestigen. Wanneer je de hengel nu optilt valt de dobber op deze wartel/splitring en deze werkt dus als stopper. Maak nu aan de wartel/splitring een aaslijn van 1.80 m en de standaard montage is klaar. Absoluut geen lood op de aaslijn. De geep kan ongestoord het aas nemen en voelt geen weerstand. In tijden van voorzichtige aanbeten en loslaters is dit een perfecte aasaanbieding. Je kunt ook aaslijn en hoofdlijn aan het bovenste oogje bevestigen, maar dan heeft de geep meer weerstand en bestaat de kans op loslaters in het begin van het seizoen. Een nieuwe en zeer spectaculaire manier van vissen is met de grotere maten bombarda's. Deze langzaam zinkende dobbers overgekomen uit Italie (daar gebruikt om forel en meerval te vangen in vijvers) kunnen een heel leuk alternatief zijn. Een bombarda is een drijf/zinklichaam met een lang hol pijpje erin. Het drijf/zinklichaam is tevens het werpgewicht. Haal de hoofdlijn door het pijpje van de bombarda en aan het eind een splitringetje. Monteer hieraan een aaslijn en gooi het zaakje op de verst mogelijke plaats in . Laat het even drie seconden zakken en haal het geheel heel voorzichtig met schokjes binnen. Met een knal vliegen de gepen erop en het is met een feederhengel of matchhengel een schitterende visserij helemaal als de makreel onder de kust is. Je ziet dus dan geen aanbeet maar voelt ze.

AASSOORTEN
Het is natuurlijk een persoonlijke keuze maar ik kan u verzekeren dat het allerbeste aas voor geep kakelverse bliek en spiering is. Voor een gemiddelde zeevisser is het echter onmogelijk om aan de verse visjes te komen en zal ze in een bakje moeten kopen. Ze zijn dan vaak van bedenkelijke kwaliteit. Koop dan liever een makreel op de markt en snijdt daar mooie lange stripjes vis van. Wil je echt het "neusje" van de zalm hebben dan moet je stripjes verse rode zalm nemen. Het blijft perfect op de haak zitten en is voor de GEEP onweerstaanbaar. Komen de gepen onaangekondigd aan de kust en je kunt bij de buurman een stukje geep lenen dan is dat ook prima aas.

LIJNEN EN HAKEN
Ik heb als hooflijn 20/00 met voorslag 35/00 als er soms met 70grams dobbers moet worden gegooid, omdat de geep ver weg van de kant zit. Ben je alleen op een stek kun je gerust met 18/00 met voorslag 24/00 vissen. Ik heb in de boot meerdere malen met 14/00 gevist met aaslijn 20/00 Een perfecte allround geep haak is Aberdeen no.6 en no.4, de stylletto haak no.2 en 1.

GROENE GRAAT EN HAKENSTEKER
Wanneer je de geep meeneemt voor consumptie schrik dan niet van de groene graat. Meer zeevissen hebben dat en het is absoluut onschuldig. De kleurstof die de kleur veroorzaakt heet vivianiet en komt ook bij puitaal voor. Wil je de geep teruggooien neem dan een hakensteker mee want de geep kan zeer snel slikken. Maak de geep pas schoon als je weggaat want een gestripte geep gaat snel in kwaliteit achteruit. Maak de geep onder water schoon want de schubben zitten zeer los en komen overal op te zitten. Ik zou wel de hele dag over deze schitterende sportvis kunnen praten en schrijven maar dan kom ik niet aan vissen toe.