ageepheader 

 

 

 

 

 

 

 


VOETBAL…..

Al jaren voer ik een strijd die zich keert tegen de oervervelende, irritante, visverjagende, waardeloos gooiende “Gepenbal” die nog steeds bij verschillende hengelsportzaken in de schappen ligt. Ik kan me er bijna kwaad om maken als iemand met zo een onding bij me in de buurt staat. Ze zijn zwaar, lelijk, slecht te gooien, afschrikwekkend, onpraktisch en amateuristisch. Ik heb een aantal jaren terug een geepwedstrijd in het zuiden van het land gevist en toen stond vier plekken naast me een meneer met zo een vreselijke bal. Ik heb me werkelijk waar groen en geel geërgerd.ahugogeep52009 Elke keer al deze meneer zijn dobberbal ingooide zullen de gepen het tot in Engeland hebben gehoord. Het geluid van de neerkomende bal was genoeg om de geep tot op honderden meter ver weg te houden bij dit onding. Ik moet toegeven dat het lot me heel erg gunstig gezind was en ik op een kopstek stond. Ik kon dus gelukkig mijn dobber heel ver over links gooien en liet hem als het ware het wedstrijdparcours indrijven. De mensen naast hem stonden zich ook zienderogen te ergeren. Ik hoop dat ik ze dit jaar niet meer zie aan de waterkant.

 

PIJLEN VAN NEPTUNES

Als zolang ik schrijf en dat ik ook alweer 26 jaar hoor ik deze naam al. Een perfecte bijnaam voor een evenzo perfect gebouwde vis. Wie één keertje in zijn leven een groep jagen gepen heeft gezien begrijpt ook de bijnaam. Ze schieten echt als pijlen door een school met blieken heen. En pakken de prooivisjes meestal dwars. Als het prooivisje vastzit dan worden ze voor een fractie van een seconde losgelaten en dan schieten ze vooruit waardoor het prooivisje in de snavelvormige bek schuift. Dat is ook de reden dat de geep jammer genoeg vaak slikt. Als ikzelf op geep vis neem ik om die reden dus ook altijd een arterietang mee met lange bekken.Heel goed werk je of van voren of via de kieuw. 

 

Hugo Pos met zijn zoveelste geep, ook voor kinderen superleuke visserij

 


IWAN GARAY VOORLOPER…..

Helaas heb ik deze man persoonlijk nooit gesproken maar we kunnen gerust stellen dat deze zeesportvisser / schrijver absoluut heeft bijgedragen aan het anders vissen op geep. Behalve de voetbaldobber had je ook de buldo fusee Een transparante onderkant met een oranje top met aan beide kanten een oogje. Toen kwam er een keerpunt. Hij was de eerste die een kurken dobber presenteerde met een totaal andere vorm. In de punt van de dobber zat een loden gewicht waardoor de dobber als werpgewicht kon dienen.ageepstabilio.jpg Ook was het slim om de dobber op de markt te brengen in verschillende gewichten. Je kon zo ultralicht op geep vissen. Er was namelijk in de “stabilo”dobber zelfs een uitvoering van 15 gram. Met een lichte spinhengel en zo een superlicht dobbertje was het geepvissen ineens geworden tot een fantastisch tijdverdrijf. Ik ving ze niet voor de pot maar voor de lol. Ik trainde me er in om zo snel mogelijk te slaan. Liever drie keer mis dan slaan en de haak veel te diep hebben. Je moest wel even wennen aan het gooien met de stabilo dobber.

 

 

Stabilo met schuifmontage


Als je bij het inzetten de hengel teveel druk meegeeft kantelt de dobber en zwabbert door de lucht. Maak je echter met de hengel een krachtige vloeiende beweging gaat de dobber een kolere eind. Na deze topdobber kwamen er meer mensen met ideeën omtrent de strabilo. Er kwamen zelfs modellen in de torpedo en de kruisraketvorm. Zelf ben ik gaan kijken of er een dobber te maken was in de vorm van een zeppelin. Voor mij nog steeds een perfecte vorm voor een geepdobber. ageepbombetta

ageepbombetta

 

 

Bombetta met schuif montage 

 

 

NIET MEER VAST, MAAR LOS MONTEREN.

Op de in het artikel eerder genoemde wedstrijd was deze montage absoluut één van de redenen van de winst. De geep was er pas net en aasde niet geweldig. Heel voorzichtig pakte ze het aas in de snavel en bij de geringste weerstand werd het aas losgelaten. Ik heb toen een schuifmontage gemaakt die je tegenwoordig ook veel tegenkomt bij het vissen met de bombetta of sribolino.ageepfrlinks.jpg Eerst haalde ik de hoofdlijn ALLEEN door het bovenste oogje. Op deze hoofdlijn schuif je eerst een rubberen kraal Dan monteer je aan de hoofdlijn een kleine goede kwaliteit wartel met daaraan een 18/00 fluoro carbon onderlijn tussen de 1.50 en de 2 meter.

 

 

 

Pakt de geep het aas dan kan de onderlijn direct door het bovenste oogje glijden en voelt de vis vrijwel geen weerstand. Vooral in het voorjaar als de geep nogal voorzichtig is, is er in mijn beleving geen betere montage.

AASSOORTEN

Je kunt geep op ieder aas vangen als het maar vis is, tenminste dat werd me in de hengelsportzaak op Walcheren verteld. Ik lachte vriendelijk en dacht er het mijne van. De man was te aardig om er een discussie van te maken waar iedereen bij was. Ik denk wat genuanceerder en ben het niet helemaal met hem eens. Ik vind zal, forel, geep en makreel de topaassoorten. Een stukje zalm met een beetje rood visvlees er nog op in een langwerpig driehoekje gesneden is bijna altijd onweerstaanbaar voor geep.

Vaak laat ik, voordat ik ga vissen, het ook nog “marineren”in een olie met geurstof die ik al jaren geleden bedacht heb. Dit werkt als een soort Rubby Dubby en trekt bijna iedere vis aan.

Als haak neem ik of een stiletto haakje of een klein model Aberdeen. Samen met een schuifmontage is dit een topmontage.

dril.jpgIk zit met hoofdlijn 10/00 tot 15/00 Chrystal Clear afhankelijk of ik van de kant of vanuit de  boot vis. Vanuit de boot kun je boot met een natte hand de geep voorzichtig vastpakken en makkelijk onthaken. Ook al is de geep in mijn optiek geen geweldig culinair wonder ik kan er toch een dag lol aan beleven omdat de visserij erop heel spannend en leuk is.

Maak in ieder geval niet de fout om de hoofdlijn aan de bovenkant van de dobber vast te maken en de aaslijn aan de onderkant. Dan gaat het zeker fout en krijg je veelal de aaslijn om de hoofdlijn geslagen.

 Veel succes!!