GREYS HENGELS: WERPTECHNIEK TOT IN DE PUNTJES VERZORGD

Wanneer je in het Verenigd Koninkrijk tot de beste hengels op de markt wordt gerekend, moet je wel van goede huize komen...dat doen ze ook, want de hengels worden gemaakt in de wereldberoemde fabrieken van "House of Hardy".

SEA-ANGLER
Er zijn weinig zeehengelsportbladen die in mijn ogen perfect zijn. Onze eigen Zee-Hengelsport benadert het en wordt zienderogen beter, maar Sea-Angler is in mijn ogen zeer goed tot perfect. Het blad heeft een zeer groot lezersbestand en daarom kan er natuurlijk ook door de maandelijkse inkomsten een zeer goed blad gemaakt worden. Juist dit blad wist ook de hengels van GREYS te nomineren als de beste beachcaster oftewel strandhengel op dit moment. Zoals het een ster betaamt hoort er ook een naam bij met allure. GREYS heeft gekozen voor namen van planeten. Namen als: Appolo, Jupiter, Mercury , Phantom en Shadow sieren de hengels. Voor de wedstrijdspecialisten die nog wat meer vragen van een hengel zijn er de PZ 300t en de PZ Match ontwikkeld We kregen de eer om een drietal hengels te testen: de PZ300t van 4.5 meter, de Apollo van 4.5 meter en de PZ Match. Gekozen werd voor deze hengels omdat in Nederland de hengels van 3.60m steeds meer terrein verliezen en we bijna alleen maar hengels zien van minimaal 3.90 tot 5.00 meter.

WERPTECHNIEK
Een leek zou op het eerste gezicht zeggen dat de hengels veel zwaarder ogen dan de gemiddelde Nederlandse strandhengels. Om u gerust te stellen... dat klopt ook. Vergeet niet dat ongeveer 85% van de Engelse zeevissers heel andere werptechnieken erop na houden dan de gemiddelde Nederlandse zeevisser. Veel wordt er met de pendulum, off the ground en backcast geworpen. Deze worpen vragen veel meer energie en krachtinspanning van zowel de hengelaar als de hengel zelf. Doordat alle kracht in de worp moet worden gestopt is een zeer stijf onderstuk (buttsection) van de hengel broodnodig. Hierdoor wordt de hengel veel sterker gemaakt dan de Nederlandse hengels. Door de komst van de high-tech werpreels van ABU, SHIMANO, DAIWA en PENN moet er ook een andere hengel komen omdat er grote kans bestaat dat je met een doorsnee hengel een droge knal hoort en de hengel in twee stukken ligt.

VORMGEVING
Voordat we de hengels proberen kijken we er eerst naar en zien we dat er veel aandacht is besteed is aan de "look" van de hengels Geen drukke kleuren en teksten maar gewoon een zeer chique uiterlijk, zowel de blankkleur als de wikkeling. Alles is in harmonie. De blanks zijn niet geverfd maar gelakt waardoor de originele blankkleur prachtig uitkomt. De kleur van de Apollo is diep blauwgroen en de wikkelingen zijn daar schitterend op aangepast met onder de geleideringen een prachtige metallic groene wikkeling. Opgezet met Fuji geleideringen. De coasters bedoeld om de werpreel mee te bevestigen zijn van zeer goede kwaliteit. De PZ300t is een geheel zwarte hengel met zwarte wikkelingen. Geen overbodige opdruk maar gewoon het "grijze" PZ300t logo. Prachtige subtiele sic-ogen en goede kwaliteit coasters. Een hengel die door zijn eenvoud al iets heeft.

WERPEIGENSCHAPPEN
Er worden gelukkig langs de Nederlandse kust steeds meer goede zeehengels waargenomen. De florerende economie en de beleving van de sport zullen hieraan hun steentje hebben bijgedragen. Wil je een hengel die alles heeft wat je maar wilt, om iedere worp mee uit te voeren, een geweldige beetregistratie bezit, ruggengraat in de hele hengel, verre worpen garandeert, lees dan verder.

APOLLO 14' (5 - 6 oz )
Eerst om de hengel te testen hebben we gegooid met een 150 gr. ( 5 oz ) loodje. Bij de eerste worp werd al voor mij persoonlijk duidelijk dat de hengel absoluut ondergewaardeerd werd met dit gewicht. Hier moest meer op. Bij een 6 oz. Loodje kwam de hengel tot zijn recht. Bij het inzetten van iedere worp voelde je gewoon dat de kracht zich opbouwde vanuit de buttsection naar het middenstuk en uiteindelijk eindigde in de top. De hengel is razendsnel terug in de originele positie en trilt niet na. Het moet een genot zijn om met deze hengel vanaf de strekdam een knappe gul te landen, want power zit er genoeg in deze klasse hengel. Door de 8 ogen plus topoog geeft de hengel een zeer progressieve buiging. Op dit moment heeft men met deze hengel een van de "hotste" items in handen.

PZ Match
Voor wie veel aan wedstrijdvissen doet en de beste wedstrijdhengel uit Engeland, op dit moment, willen hebben, moet echt deze hengel zien. Hij bezit de meest gevoelige top die ik in tijden heb mogen zien bij zo een sterke hengel. De kleinste steenbolk kwam door op honderd meter. De afwerking is echt topklasse. Afgelakt als een juweel.. Een ware "BLACK BEAUTY" Met het topoog meegerekend heeft de hengel in totaal negen ogen.

PZ300t 14' ( 5 - 7 oz )
Er zijn nu eenmaal vissers die het neusje van de zalm willen hebben op elk gebied. Voor deze fijnproevers is deze hengel gemaakt. Iemand die vanaf de pier met twee grote gullenhaken toch de honderd metergrens wil halen moet dit vooral lezen. Met een onmenselijke omstandigheid van windkracht 7, pal west in je gezicht en dan met gemak 90 meter een twee haaks gulpaternoster lanceren, onbeschrijfelijk. Steeds kreeg ik tijdens dit noodweer tekenen van leven, maar ik ving niets. Later bleek dat de hengel zelfs op deze grote afstand de beetregistratie van wijting doorgaf. De grote haken verhinderden dat ik vis ving. Toen we de grote haken veranderden voor haakje 4 en haakje 2 werd het feest om twee en drie wijtingen tegelijk te vangen met deze geweldenaar. Ook bij deze hengel kreeg ik in het begin gelijk het gevoel dat deze stok veel meer in zich heeft dan je op het eerste gezicht misschien zou denken. Zelfs 200 tot 225 gram heb ik moeiteloos gelanceerd. De hengel is relatief gezien licht voor zo'n werpkanon. Je zou namelijk denken dat, wanneer je de hengel ziet, er alleen maar castingexperts mee aan de slag gaan. Het tegendeel is waar en we hebben in tijden niet zo een gullenstok in onze handen gehad. De top is uiterst gevoelig zelfs op grote afstand. We kunnen bijna niet wachten op de tijd dat er weer gullen onder de kant zijn en we deze Engelse tophengels eens goed aan het werk te zien. Wilt u meer informatie over Greys dan verwijzen wij u naar:
www.greysrods.co.uk