SEAPORT MARINA
Vanuit mijn woonplaats Zaandam een peulenschil om de schitterende jachthaven Seaport Marina te bereiken. Een goede 25 minuten en we ontwaren de slagbomen tot het complex. Een schitterende ligging en een perfecte toegang tot de zee. Wel vreemd dat er zoveel lege plaatsen zijn al denk je dat het er heel vol is. Volgens schipper Hans Mortier van de Gurnsey Star zijn er heel veel lege plaatsen doordat er weinig jaarplaatsen verkocht zijn en doordat het erg duur is in verhouding met andere jachthavens in de buurt. Heel jammer want het zou zo leuk kunnen zijn als deze schitterende locatie voor mensen toegankelijk zou zijn.

PLAATJE VAN EEN BOOT
Je kunt zien dat de boot behoort aan een liefhebber. Hij ziet er onberispelijk uit en alles zit piekfijn in de lak. Aan de reling heeft Hans uitklapbare schoonmaaktafeltjes gemaakt. In de stuurhut zit alles dik in de lak. Hans is een liefhebber. We kennen elkaar al heel lang. Er is nog nooit iets van gekomen maar nu hebben we een datum gepland en de weergoden zijn met ons. Je kan je naam in het water schrijven en het is goed dat er geen mussen op het dak zaten anders waren ze eraf gevallen. Hans kan varen zoveel hij wil maar dat doet hij bewust niet. Hij vind de service namelijk belangrijker dan vaardagen maken.

PERFECTE GASTHEER
Als je met Hans meegaat is alleen de hoeveelheid vis een factor die niet te regelen valt. Hans probeert om er op alle fronten te zijn voor zijn gasten en er vooral een gezellig dagje vissen van te maken. Hij helpt bij het maken van onderlijnen, het onthaken en komt gezellig met de mensen een praatje maken. Al snel valt het op dat veel sportvissers bij hem vaste klant zijn. Als ik deze sportvissers vergelijk met veel vissers op andere boten dan zie je hier veel meer dat het de mensen niet zo zeer gaat om de vis maar meer om een lekker dagje uit. Hij vertrekt ook pas om 9 uur, hij vaart ook niet harder dan 12 mijl, hij wil behalve dat zijn groep het leuk heeft ook zelf graag genieten. Hij houdt niet van dat jachtige.

HANS KENT ZIJN PAPPENHEIMERS
Hans heeft natuurlijk heel veel ervaring in de sportvisserij. Hij vaart nu vanuit IJmuiden en blijft in een cirkel van 20 mijl. Hans kent er ieder geultje en wrakje. Hij weet perfect de boot boven de wrakken te houden. �Wat de mensen willen maakt me niet uit, het moet alleen wel haalbaar zijn. In principe doen we wat de groep wil. We gaan ook regelmatig � combi� vissen. We leggen de boot dan in een geultje neer met een grote kans op mooie platvis en in de middag gaan we dan wrakvissen. Ik wil de prijs ook bewust zo laag mogelijk houden om het zo toegankelijk mogelijk te houden�. Hans regelt alleen geen aas. Daar heeft hij teveel slechte ervaringen mee opgelopen.�Mensen die een bestelling hadden gedaan en dan niet kwamen opdagen of het niet afnemen. Ik ben ermee gestopt�. �Ik zie aan de mensen snel wat voor vissers het zijn. Zijn het vissers die geen hulp nodig hebben dan bemoei ik me er niet mee. Is het gezelschap gemengd dan ben ik meer bezig met de mensen die wat minder vangen�. Aan het einde van de dag vroeg Hans ook aan alle mensen �Zijn jullie tevreden�?

BLANKE BOSGOD
Echt een aanrader voor de sportvisser in de reinste zin van het woord. Hans geeft iets dat echt uniek is. Als je hem ziet dan geef je hem zeker niet de jaarringen die hij al reeds bezit. Hij is topfit en hoopt dat nog lang te blijven. Ga zeker eens met hem mee en kijk of ik een woord heb gelogen. Hans is OK, een goede schipper die zich gelukkig in deze jachtige wereld niet gek laat maken. Bezoek ook eens zijn eigen site� www.vissenopzee.nl en lees over zijn eigen clubregels.