Een totaal reisverslag kunt u lezen als ik terug kom van vakantie. Ik ben zoals elk jaar weer naar mijn allerliefste stekkie geweest in het Noorden van Noorwegen en heb daar weer giga gevangen aan grote gul en aan kollvis. Vissen tot 21 kilo, voorwaar geen "kattenpis"

Als u nog weggaat naar een bestemming in het Noorden of gewoon op vakantie gaat met de intentie om te gaan zeevissen stop deze dingen dan echt in de tas want het zijn vangers van jewelste. Ik zal u in het kort vertellen hoe wij er mee visten. De onderstaande squidlure onderlijn werd vooral gebruikt op het iets diepere water.


De squids zijn iets lichtgevend en werden voorzien van stukjes vis of ook gewoon werden ze gevist. Heel langzaam boven de bodem op en neer halen en in geen geval snel bewegen zoals  de meeste mensen doen met een pilker. De seadarts zijn ook lichtgevend en zijn een combinatie van een zacht rubber buisjes met veren. De darts maakten we als bijvanger boven de pilker en vingen als een bezetene.

Shads moet je altijd bij je hebben
. Wat het mooie is aan de shads van SPRO dat ze iets steviger en sterker zijn dan de gemiddelde. Na een tiental gullen kon ik er nog mee vissen. Met een klein flesje krachtlijn gingen ze nog langer mee omdat ik daar heel snel de grote scheuren ermee dichtlijmde. Dan heb ik liever een ietwat betere kwaliteit dan dat ik bij iedere grote gul of koolvis een andere shad moet pakken omdat die helemaal kapotgetrokken is. Gemonteerd op een 50 of 80 gramskopje werkten ze als een speer.Pilkers zijn en blijven een vanger van jewelste. Je kunt ze alleen vissen maar je kunt er ook een Gummimak boven maken in de kleuren rood, geel, blauw of groen. Wil je op grote koolvis vissen dan ga je met de pilker naar de bodem, het liefst met een zilver / blauwe of zilver / groene  of zilveren combinatie en draait die heel snel twintig meter omhoog. De gummimaks zijn iets gebogen haken met een rubber slangetje. Door deze gebogen haak slingeren ze in het water en alles in Noorwegen is er op te vangen. Neem niet te kleine haken. Ik ga altijd voor haak tien of twaalf. DE zakjes met 5 gummimaks van SPRO zijn ook nog eens vijf keer goedkoper dan in Noorwegen dus vergeet ze niet in nederland te halen.

Ik heb dit jaar in de Lofoten erg veel gevist met levend aas. Gwoon een klein levend koolvisje op de pilker en ook een koolvisje op mijn gummimak en laten zakken.Heel langzaam boven de bodem op en neer halen en dan wachten op de snoeiharde aanbeet. 
SLA DAN NIET want dan trek je het visje uit de bek. Wacht gewoon en begin heel langzaam te draaien en de gul denkt nu dat het visje weg wil en hapt meerdere malen  helemaal over het aas te gaan en dan haakt hij zichzelf.
Daarom moet de haak redelijk groot zijn. 

Geen aanbeet?, naar beneden en herhalen. Ga je echt bewust op gul dan moet je iets rustiger proberen. Niet alleen op de bodem zoals in Nederland maar in Noorwegen zitten ze ook erg ver boven de bodem. De stelregel is gewoon dat waar je kleine vis tegenkomt op je scherm in de vorm van kleine koolvis of haring / zandspiering je absoluut grote vis vindt. Wij zochten steeds scholen kleine vis op en dan was het bingo. 

 
Even goed opletten op dit giga goede kunstaas, alleen kennen de mensen het niet. De kop diende als gewicht en we monteerden een klein koolvisje op de haak door hem alleen maar door de neus te prikken. Aan de splitring maakten we een stukje gevlochten lijn en een 6/0 dreg en takelden zo het visje. Naar beneden net onder de school met kleine koolvis en zo vingen we de grootste exemplaren. Een onwijs goede manier om grote kabel" U " te vangen.
 

 Ook kun je het lekker diep laten zakken met als aas een groot stuk vis op de haak. Vooral bij de bodem kun je dan leng en lom vangen. De koppen heb je in verschillende gewichten. We hebben eigenlijk met alle gewichten gevist afhankelijk van de wind en het tij.VERGEET HET NIET....EEN GEWAARSCHUWDE VISSER TELT VOOR TWEE, NEEM DEZE NOOWEGENVANGERS ABSOLUUT MEE!!!!