Een knusse visbestemming in LILLEVIK Noorwegen ( Deel 2)

 

Ongeveer twintig minuten rijden van Storholmen ligt dit klein opgezette familieparkje. LILLEVIK HYTTER. te bereiken vanaf Molde RV 64 door Eide tot Lillevik. 

Schitterend gelegen totaal omringd door de bossen en een prachtig beschut gelegen haventje met boten.

Ole ( hij heette net zo als de manager in Storholmen uit Deel 1 ) doet dit samen met zijn zeer charmante vrouw eigenlijk erbij. Hij heeft alleen iemand die voor hem de boekingen bijhoudt. Hij is namelijk zelf visserijbioloog en werkt bij een centrum waar ze onderzoek doen naar het opkweken van vis. De plek bij Lillevik is zo knus omdat het maar vier huisjes zijn die allen schitterend over de fjord heenkijken.

Als je hier niet uit kunt varen dan kun je het nergens. Het ligt helemaal beschut. Toen we er kwamen kregen we eigenlijk hetzelfde verhaal te horen van de eigenaar dat we in het verkeerde seizoen waren gekomen.

 De gul en koolvis zat er in grote getale in mei juni juli en augustus. Zo leer je weer wat. Toch gaan we weg om te vissen en dan zien we de grote verschillen in dit relatieve kleine fjord. Prachtige zandstranden tot 15 meter waar ook volop platvis te vangen is en vlak tegen de rotsen  staat zonder probleem 160 meter.

Er zijn zoveel mogelijkheden dat je er eigenlijk nooit uitgevist raakt. Wil je lekker met de spinhengel of met de vliegenlat in de stroming gaan proberen op pollak, koolvis en zeeforel dan moet je echt eens gaan kijken op 15 minuten varen bij de pas aangelegde brug. Daar bulkt de stroming doorheen en daar is het in de zomer echt perfect vissen volgens de locals.

 Er worden nu zelfs voor de sportvissers speciale steigers aangelegd om veilig van te kunnen vissen.

VISFARMS

Er liggen in de fjord meerdere visfarms. Deze trekken natuurlijk erg veel vis aan en het zijn dan ook perfecte stekken om uit te proberen. Maak niet de fout om er te dicht bij te komen want de Noorse waterpolitie is erg streng in het handhaven van de verplichte afstand van 100 meter. Ga je toch je geluk proberen dan loop je het risico om al je spullen en je vis in beslag te zien nemen. Overal wordt er ook voor gewaarschuwd. We hebben er van alles gevangen. Met de pilker en met de shads vingen we mooie gullen ook al was het de tijd nog niet en op de grond met haring als aas vingen we koolvis, poon, gul, leng heilbot en lom.

 

BOTEN

Deze zien er allen tip top uit en worden goed onderhouden. Uiteraard wordt er ook van de klanten gevraagd of ze de boten achter willen laten zoals ze deze hebben gekregen. De boten zijn allemaal volgens het strenge Noorse reglement gekeurd. Ook worden er zwemvesten meegegeven. Of u deze aandoet dat is uw eigen verantwoording maar in de boot moeten ze aanwezig zijn

 

HUISJES

Mijn eerste opmerking was dat ik hier zelf wel permanent wilde wonen. Prachtige nieuwe huisjes met werkelijk alles wat u in het dagelijkse leven allemaal thuis ook hebt. Ook heeft ieder huis een grote vriezer om de gevangen vis in te bewaren Als u de vis liever verpakt in het huisje dan is daar ook de mogelijkheid voor. Allemaal hebben ze een schitterend uitzicht over de fjord en iedereen kan zien wanneer er iemand binnen komt na het vissen.

 Wil je in de avonduren lekker vissen op platvis dan kan dat perfect vanaf het kleine strandje. Ook kunt u daar uw eigen zeepieren steken. Als docent biologie ben ik waarschijnlijk meer geinteresseerd in de natuur dan de gemiddelde visser maar toen wij er waren konden we in de verse sneeuw prachtige sporen zien van herten, reeen en otters. Het is toch wel kicken als je zo vakantie mag vieren.

Een echte aanrader om eens te gaan bezoeken. Ook voor groepen en families is deze plek absoluut een aanrader van jewelste. Er is een enorm groot grasveld bij dat   grenst aan de zee. Bij eb loop dit redelijk ver droog. Ook zit er een grote rommelschuur bij waar allemaal konijnen vrolijk los rondliepen. Een heel klein paradijsje met dito mogelijkheden.

Kijk eens op hun website:

www.lillevik.no

adres: LILLEVIK HYTTER

          6494 VEVANG

          NOORWEGEN 

           TEL: 0047 - 71-29-82-06

           FAX  0047 - 71-29-82-06