Scharrel met een schar

Ik weet nog goed dat ik vroeger de wintermaanden als de mooiste periode zag. Samen met mijn vader naar de pier om deze specifieke wintervis te vangen. Een waar feest. Een (Reactor)volglas hengel van de HEMA met een onverslijtbare RU record. Een combinatie waar je nu om zou moeten lachen.

ROOFVIS
Van alle platvissoorten is bekend dat ze roofvissen zijn maar de schar is wel een vis apart. Van de drie meest gevangen platvissoorten ( bot, schar, tong) is de schar de grootste rover. In de maag van deze platvis komt men werkelijk alles tegen. Vis, schaaldieren, wormen en geleedpotigen. In tegenstelling tot de bot en de tong vind je de schar bijna altijd op wat dieper water. Vergeleken met de tong en de bot blijft de schar het kleinst. In Nederland heb je werkelijk een kanjer als je een schar van 40 centimeter gevangen hebt. Alleen in de Scandinavische landen ( Denemarken en Noorwegen) worden nog zeer grote exemplaren gevangen simpel en alleen omdat er praktisch niet gevist wordt op platvis en dan met name de schar.

ECONOMISCHE WAARDE
Er is een tijd geweest dat de schar overboord werd gegooid omdat ze toch geen enkele waarde had. Er was zoveel aanvoer dat de prijs zo laag lag dat de vis veelal doorgedraaid werd. Het werd ook niet voor niets de platvis van de armen genoemd. Tarbot en griet die hadden aanzien, de ordinaire schar niet. Net als bij zoveel andere onbelangrijke zeevis is er ook een verschil opgetreden in de zienswijze ten opzichte van de schar. Men is in Japan deze platvis zeer gaan waarderen, dus nu wordt er door gebrek aan schol, de schar gezien als rijke buit want er zit toch geen quotum op. Met tonnen tegelijk worden ze uitgevoerd naar het land van de rijzende zon.

SPORTVISSERIJ
Wanneer je vraagt aan de gemiddelde zeevisser waarom ze op de schar vissen zal niemand zeggen dat het ze gaat om de geweldige sport die ze er aan beleven. De schar heeft niet zo heel veel in huis. De kleur is niet overweldigend, de grootte is niet om over naar huis te schrijven, de kracht is niet spectaculair en de techniek om het dier te vangen is ook niet erg ingewikkeld. Toch zitten er honderden sportvissers extra op de pieren, strekdammen en de Zeeuwse stranden wanneer deze platvis zijn komst aankondigt. Wat heeft deze vis dan voor iets speciaals. Wanneer de schar voor de kust zit dan is er altijd leven in de brouwerij. De hengel ligt roerloos en het volgende moment ligt hij te klapperen. Korte vinnige rukken die iedereen uit zijn stoel doen opvliegen. Iedereen vangt vis. Laten we eerlijk zijn, niet iedereen is het gegeven om onderzeeboten van gullen te vangen....,niet iedereen is in staat om met het mooiste materiaal zeebaars te belagen en niet iedereen heeft het er voor over om nachten te wachten op de tong. Wel kan iedereen een scharretje vangen. Iedereen beleeft dus aan deze sportvis een enorm plezier.

TECHNIEK
Het vangen van een scharretje kan iedereen, geen enkele uitzondering. Toch zie je wanneer je goed kijkt dat er altijd mensen zijn die meer vangen dan de rest en wat doen die mensen dan anders. Kritisch zijn op jezelf geeft ook vaak betere resultaten. Op de pieren en de strekdammen ligt het vangen vaak aan de werpafstand. In de geulen en de gaten ligt altijd meer vis dan op de vlakte. Met meerdere hengels kun je daarom ook experimenteren. Gooi eens een hengel ver weg en eentje dichtbij. Al snel zie je het verschil in de vangsten. Veelal zitten de grootste exemplaren op het diepe water en de bekende postzegeltjes op het ondiepe zelfs tot vlak achter de branding. We kunnen metalen of plastic afhouders gebruiken of een combinatie hiervan en we kunnen met sleeves vissen. Sleeves zijn korte monofyl lijntjes aan een tonwarteltje op de aaslijn. Wanneer je wat moet gebruiken ligt helemaal aan de voorkeur van de hengelaar en aan de omstandigheden. Persoonlijk vis ik graag met afhouders wanneer het erg hard stroomt. Het aaslijntje ligt dan vrij rustig op de zeebodem met een aardig uitstaand vermogen door de afhouders. Wanneer de stroom uit het water gaat is het heel slim om eens met lange sleeves te gaan vissen. Het blijft een samenspel van omstandigheden en inspelen hierop. Neem met de schar visserij de haken niet te groot. Zelf gebruik ik de Kamasan no.4 De haak is wat dikker van draad dan de aberdeen van Mustad. Dus wanneer er onverwachts een gulletje opduikt kan ik die ook zonder problemen met die haak vangen. Aaslijntjes neem ik altijd 35/00. Dik genoeg voor de grootste schar. U moet wel in de gaten houden dat de aaslijn op de boot er anders uitziet dan op het strand of van de pier. Je staat in verhouding hoger op de boot dus de aaslijn heeft nu de haken dichter op elkaar zodat er goed contact met grond is.

AASSOORTEN
Diverse aassoorten zijn bruikbaar. De zeepier of leegloper is net als de zager een geweldig aas. Kweekzagertjes zijn ook zeer goed. Wanneer er een tekort aan aas is door wat voor reden dan ook dan is een goed alternatief ingezouten pieren. Ingevroren pieren doen het ook wel maar die worden erg snel snotterig. Er zijn dagen geweest dat ik veel beter ving op de ingezouten pieren dan op het verse aas. Wanneer u ook de ingezouten pieren niet heeft dan kunt u altijd nog vis en inktvis gebruiken. ( makreel, haring, calamares, kippenhart, )

CULINAIR
De schar is een geweldige consumptievis. U moet de schar absoluut een keertje gebakken eten. Mijn grootvader was een visserman en die prefereerde de schar boven de schol omdat hij gebakken wat vaster is. Ook gerookte schar is een lekkernij. Vroeger werd de schar ook wel gedroogd. In scandinavie wordt dit nog steeds gedaan. Je ziet nog wel eens van die Deense kottertjes die boven in de mast een soort waslijn met schar hebben hangen om daar in de zeelucht gedroogd te worden. Persoonlijk vind het ik het niet slecht maar ook niet geweldig. Het is een beetje een weeïge smaak. Wanneer u een aantal verse scharren hebt, haal dan de kuitjes er niet uit want gebakken zijn ze een lekkernij.