MATERIAAL
Bij de vaste hengels hebben we de nostalgische doorbuigende bamboe hengels nog vers in ons geheugen. Letterlijk bomen van hengels met een totaalgewicht van enkele kilo’s. Een crime om zo'n hengel een tijd lang vast te houden. Nu hebben we de nieuwe high modulus carbon vaste stokken die langer zijn dan 14 meter met een gewicht van 700 a 800 gram. Bij de bussen zijn de delen vaak iets versterkt om er voor te zorgen dat er minder slijtage optreedt. Het is dan ook niet onverstandig om de aparte delen in te smeren met een zeer dun laagje met kaarsvet. Dit voorkomt overbodige slijtage aan de kwetsbare bussen. De delen zijn los verkrijgbaar maar kosten een vermogen.

AFSTAND IS DE BEPERKENDE FACTOR
Op de wedstrijden in het zoete water zie je steeds meer een combinatie van verschillende hengels. Vissers nemen verschillende hengels mee tenzij dit in de regelementen verboden wordt. Veel vissers beginnen onder de kant de vis weg te vangen. Het vissen met de feeder kan dan gewoon niet. Vlak onder de kant vis je dan gewoon scherper met een vaste hengel of een deel ervan. Worden er echter wedstrijden gehouden op groot water en gaat de vis door het tumult ver uit de kant, dan helpt een vaste stok van zelfs 16 meter niet meer. Een prima oplossing voor dit probleem is om een goede feeder mee te hebben.

TECHNIEK
Met de vaste hengel is het 'gewoon' de dobber in de gaten houden en aanslaan wanneer dat moet. De dobber goed afstellen, rekening houden met de omstandigheden en klaar is Kees. Met de feederhengel moet je heel goed de top in de gaten houden. Deze visserij heeft een extra moeilijkheidsfactor. Als de vis met de aaslijn naar de hengelaar toe zwemt wordt de aanbeet niet waargenomen, terwijl een dobber een opsteker had gegeven. Zwemt de vis echter weg van de hengel dan wordt de aanbeet zeer duidelijk waargenomen en moet er uiterst alert gereageerd worden. Het rendement van een goede feeder is heel hoog. Wel moet rekening worden gehouden met het feit dat goed feederen een kunst apart is. Het vergt training en tijd om het goede 'feeder gevoel' te krijgen. Eenmaal onder de knie is feederen één van de leukste en meest doeltreffende manieren van vissen.

CONCLUSIE
Feedervissen is in een aantal gevallen de enige manier om goed te scoren. Op groot water met veel scheepvaart is het soms de enige goede manier om toch nog wat vis bij elkaar te scharrelen. De vaste hengel is een perfect wapen om in te zetten in sloten met een beperkte breedte en een beperkte diepte met slappe bodem.