IK ZAG TWEE BEREN....
Achter de schermen van deze Engelse firma zitten vader en zoon Beer. Een tweetal dat niet alleen een goed produkt maakt, maar ook nog eens zelf sportvissers in hart en nieren is. De produkten van deze mensen spreken mij meer aan omdat het mensen zijn uit de praktijk. Op de EFTTEX in Amsterdam wisten ze met dit kunstaas een eerste prijs binnen te halen in de categorie "beste vernieuwing van de show". Niet alleen de vernieuwing of innovatie, maar ook de actie en vangkracht werd geroemd.

ZANDSPIERING IS NU EENMAAL GEWILD
Alle zeevis is roofvis. Zelfs de kleinste schar en bot zijn rovers tot op hun graat. De zandspiering staat dan ook heel hoog op hun verlanglijstje. Geen gek idee om een goede rubberen imitatie te maken van dit gewilde slanke visje. Tientallen jaren is er zeer goed mee gevangen en tot op de dag van vandaag wordt er nog steeds veel mee gevist. De horizon moest echter worden verbreed. Nadeel was namelijk dat er maar op een enkele manier met dit kunstaas kon worden gevist. Uit de praktijk kwamen deze opmerkingen ook al. Vervolgens is men met deze vragen aan het werk gegaan.

IEDER VOORDEEL HEEFT ZIJN NADEEL
Om de sandeel op diepte te krijgen werd vaak gebruik gemaakt van een metalen afhouder. Aan de onderkant van deze afhouder werd een loodgewicht gehangen in verhouding met de diepte. Het geheel werd naar beneden gelaten en eenmaal op de grond werd het zaakje een tiental meters opgevist en weer naar beneden. Vooral in de buurt van obstakels en riffen en wrakken leverde dit veel gul, pollak, zeebaars en koolvis op. Jammer dat een hoop lol verloren ging door het gebruik van dit extra loodgewicht. Het andere nadeel was dat er veel weekmakers inzaten die de gaten in je viskoffers brandden als het niet van wormproof materiaal gemaakt was. Als je het aasje niet zovaak gebruikte, droogde het op en verdween de beroemde actie als sneeuw voor de zon.

PLUG OF GEEN PLUG
Nu is het lijfje van hard plastic gemaakt en de staart van soepel plastic. Er kan nu mee geworpen worden van pieren en strekdammen en in de branding, wat voor zeer veel vissers erg interessant is. De vis kan nu op veel meer manieren worden belaagd dan voorheen. Als je de plugeel wilt inzetten op de wrakken is dat geen enkel probleem. De plugeel is ook te monteren aan een metalen afhouder en een lange aaslijn. Gebruik dan wel de shallow diver.

NOORSE VIS LUST HEM RAUW
Een paar monsters meegekregen op onze trip naar Noorwegen. Natuurlijk hebben we het eerst op de traditionele manier gebruikt. Een gezegde is niet voor niets Never change a winning team. Dit leverde heel veel vis op, alleen moet ik wel zeggen dat we de dreggen veranderd hebben omdat ze in mijn ogen wat aan de kleine kant zijn in verhouding met die enorme koolvis en gullenbekken. Later hebben we het ook gebruikt aan een spinhengel vlak tegen de kelpvelden waar de grote pollaken huizen. We hebben 50 cm boven de plugeel een loodkogeltje gemonteerd van 20 gram om wat verder te gooien en sneller op diepte te komen. Even laten zakken snel binnenvissen. Topsport van de bovenste plank. Polakken van boven de meter grepen het kunstaas. Zouden ze ook ingezet kunnen worden op de Nederlandse snoek en snoekbaars? In ieder geval geloof ik dat het met de innovatie goed gekomen is en we gaan het zeker uitproberen op het zoete nat.