Mepps, Veltic, Ondex het waren de glimmertjes uit mijn viskoffer van vroeger maar waarom wordt er toch zo weinig mee gevist. Zou het dan toch zo zijn dat er minder mee wordt gevangen?

NOSTALGIE

Op een zondagmiddag even naar de Balkenhaven van Bruynzeel om er een emmertje baars te vangen. Een licht verzwaard spinnertje was dan dodelijk. WAS??? Nog steeds is het dodelijk voor de baars, maar ik weet zeker dat de huidige verwende baarzen deze speeldingetjes amper meer te zien krijgen. Het spinnertijdperk is geweest en dat is heel jammer, omdat er toch nog heel veel vis mee gevangen kan worden. Niet alleen jammer, maar ook omdat het in veel situaties beter vangt dan rubber of plastic.

TRILLINGEN
Als je tegenwoordig een jerkbait of een plug vastpakt en je rammelt ermee dan hoor je de gekste geluiden. Kleine kogeltjes voor de felle hoge klanken en ferme kogels voor lage trillingen. Je moet maar honger hebben. De vis bepaalt in een fractie van een seconde of hij grijpt of niet. De trilling geeft meestal de doorslag. Zeker in het troebele water van een rivier of kanaal moet de rover afgaan op zijn zijlijnzintuig. Met een klein rubberen shadje of twistertje of slug moet je de vis ook gek maken met zijn capriolen. En kom nu niet aan met het verhaal dat hij geen verschil ziet met een aasvis want dat is onzin. In een proefopstelling is dat zo vaak bewezen. Ook al smeer je een slug in met de lekkere geurstof van ene meneer Pos dan nog moet de snoekbaars het niet, ook al komen ze wel in de buurt om het zaakje goed te onderzoeken. De trillingen geven uiteindelijk de doorslag.

VOORDELEN EN NADELEN
Het nadeel van spinners is dat er niet op een bepaalde diepte kan worden gevist. Er moet worden geworpen en dan binnengevist. De spinner wordt eerst op diepte gebracht door hem richting de bodem te laten zakken. Vaak komt de lijn dan in conflict met de dreggen. Als alles goed en wel in de richting van de bodem is gebracht wordt de spinner onregelmatig binnengevist. Met een rustige regelmatige slag wordt er minder vis gevangen. De spinner moet ook een trilling opwekken van een aasvis die vlucht of gewond is. Dan valt hij op en loopt de kans om gegrepen te worden. Er is dus een redelijk klein stuk waarop werkelijk effectief met de spinner gevist wordt. Te hoog vangt geen vis en te laag ook niet. In feite haal je de spinner schuin omhoog naar je toe. Hoe effectief de spinners zijn bewijzen wel de grote spinnerbaits in Amerika voor de Muskie en de Bass. Met de grote spinnerbaits kun je perfect vis vangen maar ook alleen als deze in de buurt van de snoek komt. Nog een nadeel is dat je een spinner zonder hulpmiddelen niet goed kunt trollen. Het voordeel is dat de spinner een perfecte trilling maakt en in alle maten en kleuren kan worden verkocht. Ook hier weet ik zeker dat kleur uitmaakt. Vele goede vissers beweren anders en laat dat ook maar zo. Zij denken het ook te weten en dat maakt het alleen maar spannend. Als ik voor alle keren dat ik heb gezien dat kleur uitmaakte 50 euro zou krijgen dan hoefde ik niet meer te werken. Je hebt verzwaarde spinners om perfect in een rivier te vissen en je hebt prachtige onverzwaarde spinners om eens lekker de polder uit te kammen. Zelf slootjes van minder dan 60 centimeter water kunnen op die manier bevist worden. Met een 3 grams spinnerhengeltje is het een topper om een knappe snoek te vangen.

GA VOOR GEVLOCHTEN
Door uw voordeel met de gevlochten lijnen. Geen tot minimale rek en de aanslag komt keihard door. Meestal door de aanbeet haakt de vis zichzelf. De gevlochten lijnen zorgen ook bij het vissen in een snelstromende rivier dat er altijd contact blijft met het kunstaas. Het heeft ook een klein nadeel met de traditionele gevlochten lijn. Het neemt water op zodat de lijn zwaarder wordt. De oplossing is dan ook de mooie gecoate versies.

DOE HET EENS ZELF
Ik zou u niet een bepaald merk willen aanraden. De meeste spinners van naam zijn goed. De grootste collectie komt waarschijnlijk voor de rekening van het merk Blue Fox dat door de grote kunstaasgigant Rapala is overgenomen. Verder zijn alle bekende namen goed. Veltic en Ondex zijn nog maar moeilijk te krijgen en Mepps heeft gelukkig nog steeds mooie spinners in het assortiment. Wilt u werkelijk eens iets leuks doen, wat echt de moeite waard is? Maak het eens zelf. Wat u nodig heeft is een stangetje, wat kraaltjes, een ruitertje en een splitringetje, een blad en een dreg naar grootte. Toevallig weet ik dat Bert Schouten van Handy Fish werkelijk alles heeft om deze zeer leuke hobby te kunnen beginnen. Hopelijk gaat deze metalen "vibrator" niet bij u in de oude doos van de vergetelheid.