VISSERIJ
Zowel Robin als Frans van den Braak hebben als voordeel dat ze beide hun wortels hebben in de visserij. Robin heeft zich volledig gestort op de sportvisserij en zijn iets oudere zeer sympathieke broer vaart nog steeds op een kotter. In het weekend verkiest hij liever het ruime sop dan dat hij thuis moet zitten wachten.

HET HOLLANDSE WEER
Het heeft zeker twee maanden geduurd voordat de redactie met de Waypoint One meekon op een promotiereis. Dat #@%&#@@# Nederlandse weer. De jongens willen met geen enkel risico naar zee, omdat ze liever een goede indruk achterlaten dan dat de mensen een "verzeeziekte" dag krijgen. De heren van den Braak hebben de service hoog in het vaandel staan. Robin zegt dan ook met trots "het eerste rondje is altijd van mij". Of de mensen nu koffie willen of een blikje, ze moeten het gevoel hebben dat ze een dagje uit zijn.

VAKBEKWAAM
Met enige trots varen we het marsdiep op om te gaan vissen. Hij reikt tijdens de vaart me een fotoboek aan met de bekende plaatjes. Volop gul en mooie ook. Het blijkt dat de heren buiten de beroepsvisserij ook nog eens helemaal gek zijn van de sportvisserij. Robin probeert ieder moment wanneer het weer het toelaat op de zee te zijn. We zijn natuurlijk nog heel erg jong ( beide nog geen dertig) en gaan proberen een goede klantenkring op te bouwen. Aan ons ligt het niet. Ze hebben alle elektronische middelen om de wrakken snel en vakkundig op te sporen. De boten zijn beide zeer snel en lopen dik boven de 20 mijl. De Optimist loopt zelfs 28 mijl We vinden ieder wrak als we de positie maar hebben. Natuurlijk krijg je van een bevriende visserman wel eens een wrakje maar het komt allemaal neer op goede stuurmanskunst. Met enige trots worden de beide motoren getoond. Het ziet er werkelijk gelikt uit en het doet me denken aan de tijd dat ik een brommer had met een verchroomde hittebestendige cilinderkop. De beide broers zijn zeer "verguld" met hun schip. Ze stralen dan ook wanneer ik ook gemeend zeg dat de motoren er schitterend bijliggen.

GULLENTIJD
Beide schippers nemen alle sportvissers mee uit vissen, maar het accent ligt op de gullenvisserij. Wilt u echter met een klein ploegje mensen op de tong of op de zeebaars proberen dan kunt u dat ook met de heren afspreken. De gul is toch ook voor Robin en Frans de hoofdvis om te belagen. Met enige weemoed in zijn stem vertelt Robin van de dagen dat hij met een klein groepje mensen topdagen meemaakte en dat hij maar een enkel wrakje hoefde aan te doen. Dat is vandaag de dag wel even anders en er moet heel wat meer worden gedaan om een vistrip toch geslaagd te kunnen noemen. Ze zijn er gewoon niet meer. Hopelijk komt dat wel weer een keertje terug.

OPTIMIST EN WAYPOINT ONE
De Optimist is eigendom van Frans van den Braak en de Waypoint One is het schip van Robin. U kunt met beide schepen mee al moet u wel even reserveren omdat het zomaar opstappen al lang uit de tijd is. Het is op het moment zeer populair om met een "kleine" sportvissersboot een dagje weg te gaan. Beide schepen beschikken over een ruim visdek en zien er beide gelikt uit. Je kunt zien dat de schepen ook een zekere hobby voor de beide schippers is.

Wilt u ook een keertje met deze broers vanuit Texel mee dan kunt u contact opnemen met 0222 - 320607 Wilt u nog meer informatie? U kunt het vinden op hun eigen website, www.wrakkenvissenoptexel.nl