PIM-MET-GUL
GULVISSEN VANAF DE KANT
 Voor de mensen die het nog niet weten; de naam gul is geen officiele naam voor een vis, maar een woord in de spreektaal voor kabeljauw tot ongeveer 10 pond. Het is waarschijnlijk de belangrijkste zeesportvis van Nederland en zeker ook ��n van de meest belangrijkste pijlers van de commerciele zeevisserij. Gulvissen in Nederland kun je op twee manieren doen. Allereerst natuurlijk weer van de kant en ook weer vanuit een boot.
Wil je vissen op gul vanaf de kant, dan ben je aangewezen op de wintermaanden. Vanaf de kant ( strand) en vanaf de pieren en strekdammen kun je je geluk gaan beproeven. Ook hier geldt hetzelfde als voor de tong, je maakt de meeste kans in de nachtelijke uren. Natuurlijk kun je van de kant overdag een gulletje vangen maar echt , het valt vaak in het niet bij de nachtelijke vangsten.

LIJNEN
Voor het gericht vissen op gul vind ik persoonlijk de onderlijn met de zwabber of zwerflijn het beste.( zie onderlijn pagina) Het aas blijft constant in de stroom dwarrelen en als er werkelijk gul in de buurt is dan geeft deze lijn meer resultaat dan kleine onderlijntjes aan afhoudertjes. De lijn met de zwabberaaslijn heb je in heel veel variaties. Neem vooal de aaslijn niet te licht omdat je op een strekdam of op een pier altijd rekening moet houden met steenstort en grote keien. Mijn onderlijn is meestel 1.80 meter lang en van 0.60 mm. en de aaslijn is van 40.00 mm. Als hoofdlijn gebruik ik een 30.lbs. Fireline van Berkley.

 HAKEN
Weer een bekend verhaal, gebruik wat je wilt, maar ik hoop dat je er wel rekening mee houdt dat er in de muil van een knappe gul zonder enig probleem een mannenhand verdwijnt. Neem een haak van redelijke afmeting met een ruime bocht, en het liefst met inkepingen op de steel die het aas beletten om terug te zakken. De haken die dan overblijven dat zijn er weinig. De firma Mustad heeft al vele jaren de bekende baitholders, met de bekende scheve bek en de naar binnen gebogen punt. Wil je een nog iets luxere haak dan zit je weer in de Engelse en de Japanse hoek. ( cox and rawle , spearpoint, kamasan, kamakatsu. )

AAS
Geloof me, er is weinig in de zee dat een gul niet op zijn menukaart heeft staan. Ik heb een jaar in Ierland gewoont en daar heb ik voor de lol een verzameling gemaakt van al de dingen die ik gevonden heb in de magen van gullen buiten alle eetbare dingen om. U zult het niet geloven maar ik heb er bierdoppen , lipjes, elastieken, condooms, zakjes, schelpen, kapotte lampjes en nog veel meer in de magen gevonden. We zullen waarschijnlijk allemaal op de zeepier zijn aangewezen, omdat het makkelijk verkrijgbaar is en redelijk goedkoop . In Nederland althans. Als ik weleens hoor van bevriende sportvissers in Engeland dat het aas daar wel twee keer zo duur is als in Nederland dan denk ik dat veel mensen hun haak daar wat dunner zullen beazen. Zagers zijn uiteraard ook een goed alternatief, maar de pier en de tap, zijn nog steeds nummer 1.

Gullen vanaf de boot