BOOT EN KANT
Waneer je van de kant vist kun je het jezelf heel wat makkelijker maken door een fatsoenlijke hengelsteun aan te schaffen. Het is een feit dat de hengels vandaag de dag superlicht zijn geworden maar een hele dag met een vaste stok in je handen is echt geen pretje. Vooral in stilstaand water is het een uitkomst als je hengel even goed gesteund kan worden weggelegd. Of je nu in de boot of van de kant vist, een broodje eten of een sigaretje roken gaat veel beter met de hengel in de steun.

NOSTALGIE
We kunnen allemaal nog wel de tijd te herinneren dat we met een mes bewapend gingen vissen. Niet om de vis mee te vangen maar om een heel simpele wichelroede hengelsteun te kunnen maken uit een geschikte tak. Het werkte en het was kosteloos. Op het strand werden oude tentstokken gebruikt en op de pier werden talloze vormen van steunen gebruikt. Uiteindelijk is de handel zich hiermee gaan bemoeien. Wie herinnert zich niet de eerste driepoten op het strand. Vriend Wil Franken moest zelfs overwerken om aan de vraag te kunnen voldoen. Wie zichzelf een beetje zeevisser vindt heeft nu zo'n ding. Ontzettend handig en het is het behoud van je hengels.

WE GAAN DE BOOT IN
Om nu een heel verhaal te gaan houden over de talloze soorten steunen lijkt me niet zo verstandig. Ik wil me even beperken tot de steunen in de boot. In Amerika moest er door het gebruik van de downrigger een zeer stevige bootsteun komen omdat er een hengel in moest die onder grote spanning stond. In het begin waren er de aluminium steunen, prachtig maar het materiaal verweerde en was niet al te sterk. De roestvrijstalen namen hun plaats in. Het is naar mijn bescheiden mening nog steeds het allermooiste maar het is heel prijzig. Wil je een relatief goedkope en goede steun dan kom je vandaag de dag uit op een nylon steun. Niet zomaar nylon maar vrijwel onbreekbaar nylon afkomstig uit de ruimtevaart. Het is superlicht en het mooie is dat er vrijwel altijd rekening is gehouden met de hedendaagse systemen. Je kunt dus vaak in een hengelsteunbasis meerdere opzetstukken kwijt.

R.A.M SYSTEMEN ZIJN ECHT TOP
Wanneer je naar deze website gaat vind je steunen voor werkelijk alles wat je maar denkt te kunnen bevestigen aan en op je boot. Het is een systeem dat van oersterk materiaal is gemaakt op nylonbasis en door en voor sportvissers is ontwikkeld. Ook de zeilwereld maakt veel gebruik van de systemen omdat niet alleen de hengels top worden vergrendeld maar ook de GPS, de dieptemeter, de kaartlezer en zelfs voor de GSM zijn schitterende bevestigingsoplossingen.R.A.M WERKT OOK RAP
Wie kent niet het probleem om de hengel snel uit de steun te krijgen bij het trollen? Of je zit op de kant en kunt niet in een fractie van een seconde aanslaan? Echt waar, u bent echt de enige niet. In de fabriek bij R.A.M hebben ze eerst duizenden vissers een enquĂȘteformulier toegezonden en hun de kinderziekten van een steun laten melden. Met deze wetenschap hebben ze een prototype gemaakt en deze aan een aantal professionele baarsvissers gegeven. Nadat deze professionals hun volledige goedkeuring hadden gegeven hebben ze dit model in productie genomen. Met een hengel onder spanning bij het trollen hoef je de hengel maar heel even te lichten en je wipt hem zo uit de steun. Ideaal en heel erg simpel. Met een reel of met een molen maakt niets uit. Voor beide mogelijkheden is de steun ontwikkeld. Kijk eens op de website van R.A.M en sta versteld van wat er allemaal mogelijk is.
http://www.ram-mount.com