Ga eens verticalen: dit is de nieuwe manier om snoekbaars te verleiden. Wij hebben op de oude manier -met levend of dood aas- altijd veel vis gevangen; die methode is nog steeds heel goed. Maar toch heeft verticalen ook zo zijn charme: de soms knalharde aanbeten zijn echt verslavend. Er is echter een duidelijk verschil in de benodigde materialen. In tegenstelling tot de oude, lange parabolische snoekbaarshengel is de perfecte verticaalhengel een korte, stijve hengel van ongeveer 180cm. Op de molen of reel wordt in plaats van nylon 4 lbs Dyneema gespoeld. De Dyneema lijn is dunner en heeft geen rek. De voorkeur voor het gebruik van een molen of een reel is persoonlijk. De combinatie van hengel en molen kun je subtieler in de hand houden. In de film die we vorig jaar hebben gemaakt "Snoekbaars Moderne Stijl"; kun je heel goed zien en horen waarom John de voorkeur geeft aan een reel en Peter de voorkeur aan een molen.

Het is belangrijk om de shad recht onder de boot te vissen, vlak boven de bodem. Je krijgt dan de mooiste aanbeten, de shad wordt vaak recht naar beneden vacüum gezogen! Het gewicht van de loodkop is enorm belangrijk. In theorie geldt: hoe lichter het gewicht, hoe beter. Je moet echter wel contact met de bodem kunnen houden. Als vuistregel geldt: bij rustig weer tot 10 meter diepte neem je een loodkopje van 13 gram; zijn de weersomstandigheden ruwer of is het water dieper, dan kies je voor een 17-grams loodkop. Op stromend water is een kopje van 21 of 23 gram niet ongebruikelijk. Wij gebruiken tegenwoordig een kort Dacron onderlijntje; dit voorkomt dat het gevlochten Dyneema wordt doorgeschuurd. Als een grote snoekbaars de shad achter in zijn bek heeft, is het niet ondenkbaar dat de Dyneemalijn beschadigt door de scherpe tanden van de snoekbaars. Je verspeelt dan een mooie vis, maar wat erger is: de snoekbaars blijft met een shad in zijn bek zitten die hij waarschijnlijk niet meer kwijtraakt.
Een kort stukje siliconenslang (zoals je dat in een fietsventiel aantreft) over je speedclip of speldwartel voorkomt dat deze te snel opengaat tijdens een snoekbaarsdril. Een ander voordeel is dat de shad dan mooi recht aan de lijn hangt. De shad wordt voorzien van een staartdregje om de inhakingskans te vergroten. De kleur van de shad is volgens ons niet belangrijk: op 10 meter diepte is het echt pikdonker. Voor de film hebben wij heel veel gewerkt met een onderwatercamera, die voorzien was van 9 halogeenspotjes. Als je de verlichting uitschakelde, was de shad zelf op 40cm afstand amper meer te zien; de kleuren waren al helemaal niet meer waarneembaar. Tijdens de snoekbaarswedstijden zijn het altijd dezelfde vissers die vis vangen. Dat komt niet omdat ze toevallig allemaal de goeie kleur hebben gebruikt. Ze vissen gewoon geconcentreerder en subtieler dan de anderen, en vangen daardoor meer vis. De vorm en het formaat zijn wél heel belangrijk; regelmatig veranderen loont de moeite. Er zijn dagen dat een Fin-S of een Sluggo het beduidend beter doen dan een normale shad en andersom. Zeker op koude dagen mogen de Fin-S en de Sluggoo dan ook niet ontbreken.

De oude regel : groot aas - grote vis, is ook van toepassing als het gaat om shads. Bij ruw weer vissen wij graag met hele grote shads. De hoeveelheid aanbeten is weliswaar minder, maar de vangst van een dikke tachtiger vergoedt veel. John ving zijn record snoekbaars van 101cm met een shad van 15 cm! De nieuwe manier van snoekbaarzen is heel specialistisch; de aanschaf van een electro-motor is daarom onontbeerlijk, omdat je anders de taluds niet goed kunt volgen. Wij geven de voorkeur aan een boegmotor met auto-pilot. Deze auto- pilotfunctie geeft je de mogelijkheid geconcentreerder te kunnen vissen. De keus van de electro-motor, op de boeg of om te backtrollen is afhankelijk van het type boot. De platbodems laten zich makkelijker besturen d.m.v. backtrollen, de boten met een V-bodem en wat diepgang zijn beter af met een boegmotor. Met een boegmotor blijf je ook lekker droog als het hard waait; dat is zeker `s winters een voordeel.
Als je vriendin of vismaat mee gaat vissen, zorg dan dat hij/zij ook op een visvinder kan kijken. Het op tijd kunnen nemen of geven van lijn maakt het verschil uit tussen af en toe een visje of het vangen van veel vis. De transducer van de visvinder moet natuurlijk wel op de goeie plaats zitten! Heb je een boegmotor, monteer de transducer dan onderaan de electromotor. CONCENTRATIE is echt een vereiste voor de verticaalvisser. De shad moet subtiel op de bodem gezet worden. Vervolgens til je de shad iets boven de bodem, en geef je met subtiele bewegingen actie aan de shad. Let op, dat je niet te veel beweegt! De trillingen die de shad veroorzaakt, worden door de snoekbaars op vele meters afstand waargenomen. Het is heel belangrijk, dat je voortdurend op de dieptemeter kijkt en alert reageert op diepteverschil. Met de electro-motor moet ook regelmatig gespeeld worden: vaar soms iets sneller en soms iets langzamer. Op een vlakke bodem mag het tempo best omhoog, op een stijl talud moet het langzaam! Vaar niet té langzaam, de kracht van het verticaalvissen is juist gelegen in het feit, dat je een behoorlijk oppervlak per dag kunt afvissen. Probeer zó snel te varen, dat je de shad nog recht onder de boot vlakbij de bodem kunt presenteren.

Een dag geconcentreerd verticalen is echt vermoeiend, maar de voldoening is groot als je een aantal mooie dreunen hebt gehad en een paar mooie vissen hebt gevangen. Uiteraard worden alle snoekbaarzen weer netjes teruggezet, je wilt die mooie vissen toch nog wel eens tegenkomen !

SUCCES !

Door: John van Helvert en Peter Duyvelshoff
Website: http://www.walleye.nl