KOOLVISSEN EN KABELJAUW IN OVERVLOED
Niet voor niets wordt in dit gebied het wereldkampioenschap kabeljauwvissen georganiseerd. Duizenden vissers trokken eeuwenlang naar dit gebied omdat ze redelijk in bescherming van de eilandjes de paairijpe gul (skrei) konden vangen waar de felbegeerde stokvis van werd gemaakt. Uiteraard is dit gebied dus voor sportvissers zo belangrijk omdat je bijna altijd kunt vissen en er veel vis te vangen is onder de kant. Met pilkers van 150 tot 400 gram op de redelijk ondiepe plekken en op de diepere stukken tot 700 gram kon je zeer veel vis vangen. Wat ons opviel was dat de grote gul en ontelbare kleine koolvisjes allemaal gevangen werd tot een diepte van 45 meter en niet dieper. Kwam je dieper dan werd het praktisch allemaal mooie grote lom tot 10 kilo. Vergeet niet dat we er in hartje zomer; eind juli eerste week augustus waren. In februari en maart worden nog altijd vissen tussen de 30 en de 50 kilo gevangen. Na ook echt foto's van deze gullen te hebben gezien krijgen we alledrie een lichte "amplitude" in onze broek. Je zal maar een vis van boven de 80 pond haken.

PILKER MET VIS
Al heel snel kwamen we er achter dat een pilker met een klein koolvisje veel grote vis opleverde. Bij het zakken of pilkeren haakte je al heel snel kleine koolvisjes tot 30 centimeter. De grote gul zat bijna altijd onder zo'n school met koolvis. Liet je nu dat koolvisje zitten en ging je heel voorzichtig pilkeren bij de bodem kreeg je vaak een knalharde aanbeet. Het nadeel was dat je ook veel loslaters had omdat je niet altijd de haak goed kon zetten. Op het diepere water hebben we dat probleem opgelost door onder de pilkerdreg een stukje dyneema te monteren met een grote dreg. Een halve visfilet op de pilkerdreg geborgd met de onderdreg leverde veel zware vis op. Viste je met aas (zagers) dan waren de gullen erg klein. Ook al wordt er vaak gezegd dat kleur niet uitmaakt op grote diepte was toch wel frappant dat we met bepaalde kleuren veel meer vingen dan met andere kleuren. Vooral de kleuren blauw, groen en zilver waren uitschieters. Oranje daarentegen was minder succesvol.

PLATVIS
Vlak in de buurt op 10 minuten varen lag een baai waar het barstte van de zeepieren. Het moge u duidelijk zijn dat de noren helemaal niet vissen op de platvis. We vingen met meegenomen zagertjes van Topsy Bait mooie schar, lange schar en schol. Is het weer wat minder dan zijn er genoeg beschutte baaien waar kapitale schollen tot 70 centimeter gevangen kunnen worden. Uiteraard kwamen we niet voor schol maar het is wel leuk dat je iets hebt voor als het weer zo slecht is dat je er niet uit kan gaan.We hebben de eerste drie dagen snoeiharde wind en bakken met regen gehad. Uiteraard zijn we vissers en hebben van de kant gevist. In totaal hadden we 27 vissen in 2 uur tijd. De vangst bestond uit schitterende schollen, scharren, wijting, gul, koolvis, en lange schar.

SUPERSPORT MET REUZE POLLAKKEN
In Ierland waren we reuzeblij met een pollak van rond de 80 centimeter. Als ik u vertel dat we met drie man langs de rotsen in een paar uurtjes meer dan dertig buffels van pollakken vingen aan kleine jigkoppen met twisters en shads met een gemiddelde lengte van 85 centimeter en een record van 104 cm. En dat alles met een lichte karperhengel dan heb je de dag van je leven. Geweldige sport die met geen pen te beschrijven valt. Op een zeker moment alledrie met een buffel aan de hengel met op de achtergrond het geluid van gierende slippen. Kicken en nog eens kicken. Vlakbij de rotsen langs de kelpvelden, even laten zakken en dan met een noodvaart inhalen. Met een dreun sloegen de hengels krom. Topsport.

LEES VERDER