ZEEBAARS MET DE DOBBER

U hoeft niet een boot te bezitten of met storm te gaan vissen om de sterkste vis uit de Noordzee te belagen. Heel simpel en heel doeltreffend kunt u met een dobber aan het werk.

GRONDVISSERIJ
Het leger enthousiaste zeebaarsvissers groeit. Waar je met een flinke Zuid - Westen storm normaal fanatieke wandelaars zag, zie je nu op strekdammen en zeeweringen steeds meer zeebaarsvissers staan. De kans om met dit weer een vis te haken is gewoon erg groot. De meeste zeebaarsvissers die van de kant vissen zullen ook op de grond vissen. Met een lange zwerflijn al dan niet met een jojo systeem wordt er ook redelijk vis gevangen. Of het de leukste manier is weet ik niet, de makkelijkste zeker niet. Er valt wat voor de gigantische aanbeet te zeggen, de doorbuigende hengel met snijdende lijn. Prachtig gewoon. We kunnen het ons als het weer niet perfect is ook makkelijk maken. Een manier die waarschijnlijk ook de meeste vis oplevert als er van de kant wordt gevist.

HENGELKEUZE / MOLENKEUZE
Laat die zware zeepook thuis en neem een zware goede karperhengel van een 3.60 met een beetje body. Een beetje lengte is nodig om de vis te loodsen langs de nodige obstakels. Een beetje body is echt nodig om de vis je wil op te leggen. Geloof me een grote zeebaars is geen vis om mee te spotten. Bij mij is de molen met het vissen met een dobber favoriet en dan wel een met een perfecte slip anders is het zelfmoord bij voorbaat. De hengel is wel het belangrijkste als het gaat om het beleven van de hengelsport. Sportvissers en dan schrijf ik ze met recht met een hoofdletter, genieten van hun sport en gaan niet voor de knikkers die zoveel geld oplevert bij de visboer op de hoek van de straat. Laat die hengel dan wel in verhouding staan met de vis. Natuurlijk is de zeebaars een oersterke vis maar we moeten het niet overdrijven door een slagboom en een lier te gebruiken.

VISSEN MET DE DOBBER
Deze methode leent zich alleen voor wat vriendelijker weer. Met hoge golven recht in je gezicht is het gewoon onmogelijk en moeten we voor de grondmethode kiezen. Ik neem nooit meer dan 35/00 hoofdlijn en gebruik alleen een voorslag wanneer de omstandigheden en de plek erom vragen zoals een grillige strekdam met veel zeepokken. Eerst schuif ik een stoppertje of stuitje op de lijn. De hoofdlijn alleen door het oogje van de onderkant van de dobber schuiven Ongeveer dertig centimeter van de haak de eerste loodhagel en dan dertig centimeter daarboven de tweede hagel. Ze zijn alleen bedoeld om de zagers snel op diepte te brengen. In de dobber zit al een loodgewicht dus daar doen we het niet om. In het drijflichaam van schuim zit een redelijke dikke antenne die erg handig is in de schemering om er een breekstaafje op te zetten. Met een peilloodje breng je dobber op de te vissen diepte. Zorg er wel voor dat de haak 20 tot 30 centimeter boven de bodem uitgelood wordt anders zul je heel veel ongenode gasten vangen in de vorm van een boel lastige krabben.

HET IS NIET ALTIJD; WAT JE VAN VER HAALT DAT IS LEKKER
De grootste fout maken de mensen de eerste keer door veel te ver te gooien. Ze gooien letterlijk over de vis heen. Ik heb de grootste zeebaarzen vlak achter de stenen vandaan gehaald. Daar zitten de meeste krabbetjes en kleine visjes. Die durven gewoon niet in het open water te zwemmen. Meestal begin ik op een meter of acht van de blokken vandaan en vis ik heel langzaam binnen. Heel vaak wordt het aas vlak onder kans gegrepen omdat de baars bang is om de prooi kwijt te raken. Wees daar op bedacht. De eerste run van een zeebaars van afmeting is van een locomotief. Ik heb heel veel lijnen zien kapot gaan doordat men de slip te vast had gezet. Zelfs een op het oog uitgestreden zeebaars kan een goede lijn in een fractie van seconde kapot trekken.

AASKEUZE
Het allerbeste aas voor zeebaars met de dobber is levende zandspiering, krab, bliek of levende spiering. Het grootste probleem komt gelijk om de hoek kijken, hoe kom je er aan en hoe houd ik het levend. Na twee worpen zullen deze aassoorten hun vangkracht grotendeels verloren hebben. Het beste alternatief zijn dan de Kweekzagertjes. Deze zeeduizendpoten zijn bijna altijd springlevend, zijn ijzersterk en op perfecte grootte. Doe de haak net onder de kop laat het lijf hangen en gooi voorzichtig in. Wees niet bang dat de zeebaars zo een grote zager niet weg krijgt want een forse baars eet in een ommezien een redelijke makreel op. In Amerika gebruiken ze levende aal als aas. Dan kunt u met een gerust hart met de zager aan de gang.

GESCHIKTE HAAK.
Er zijn veel geschikte haaksoorten aan te wijzen, maar voor mij is de beste haak de Kamasan krab haak no.2 /4 Ze hebben een ruime bocht en zijn oersterk. Als de haak geslikt is de vis is te klein om mee te nemen ( onder de 40 cm) knip dan de lijn door en de haak vergaat in het zoute water in een korte tijd. De vis spaar je zo en is in ieder geval beter dan te gaat trekken en daarna de vis los te laten.

LANDINGSNET
Maak van uw visdag geen desillusie. Neem een net mee voor het geval om een baars te moeten scheppen. Twee weken geleden op de pier was ik aan het vissen met Jan Drum uit Noordwijk. Hij was getuige van het feit dat ik een hele mooie baars van rond de 70 cm wel even op de kop van golf de blokken op zou trekken. Ik was niet speciaal op zeebaars uitgegaan maar ik wilde het gewoon even doen om te tijd op te vullen voor de geplande tongensessie. Ik heb even heel erg hard een vrouw onvriendelijk woord geroepen. Het luchtte op maar de baars was de uiteindelijke winnaar. Niemand anders dan mijzelf op dat momnet viel wat te verwijten. Zonde Van een prachtige baars. Gelukkig had ik tien minuten later wel succes en kon de baars mooi op de foto. Als je aanbeet krijgt wacht even voordat je aanslaat. Ik wacht altijd vier seconden van het moment dat de dobber vertrokken is. Bijna altijd raak en goed gehaakt. Probeer het eens met de dobber en "laat je meeslepen."