EEN SLIJMERD ALS BESTE VRIEND

GESCHIEDENIS
Ik heb in mijn verzameling een oud biologieboek met daarin een tekst dat men aannam dat de aal ontstond uit een paardenhaar die in het water viel. Pas in het midden van de 20e eeuw denkt men het te weten. Ik zeg met recht "denkt" men het te weten want er is nog nooit iemand geweest die heeft kunnen bewijzen waar de aal paait. De Saragosso of Sargassozee wordt als het paaigebied gezien. Er zijn volgens Deense wetenschappers meerdere soorten aal op onze planeet en de aal is een 100% zoutwatervis met vele mogelijkheden.

WETENSWAARDIGHEDEN
Een aal kan zowel in zoet als in zoutwater leven. Een mannetje wordt beduidend minder groot dan een vrouwtje. Aal en paling is hetzelfde. Een aal is in vergelijking het meisje en de paling is de vrouw. De aal is niet geslachtsrijp en de paling wel. De aal heeft een onderstandige en de conger een bovenstandige bek. Alen kunnen, omdat ze in staat zijn om hun kieuwen af te sluiten, zeer lang buiten het water leven en een weiland oversteken van de ene sloot naar de andere sloot is dan ook geen enkel probleem voor ze. Slechts 20% van de aal komt in het zoete water terecht. Na ongeveer 7 tot 10 jaar is de aal geslachtsrijp en wordt dan schieraal genoemd. De huid wordt dan zo dik als leer en het vetpercentage heel erg hoog. De ogen worden heel groot, waarschijnlijk om op de grote diepten van dienst te kunnen zijn. In de middeleeuwen werd aalbloed in vele vergiften verwerkt en het wordt dan ook afgeraden om met wondjes aan de handen aal schoon te maken. Aal hoort tot de beste speurneuzen ter wereld. In Japan was een proefopstelling met aal. In het bassin was de aal in staat om een druppel bloed op een miljoen liter water te lokaliseren. Om u een indicatie te geven, dat is een redelijk groot zwembad.

VANGSTTECHNIEK
Iedere sportvisser op de grond vissend met worm heeft wel eens een aal gevangen. Vooral de kleine exemplaren zijn zoals de Engelsen het mooi zeggen " a pain in the as " Snoeren met alles erop en eraan in de knoop, u kent het wel. Laten we ons beperken tot de grotere exemplaren. Het beste om op paling te vissen is in mijn beleving nog steeds de feeder voor de normale afmeting ( tussen de 30 en de 60 cm) en de karperhengel of zeehengel voor de grote exemplaren. U kunt van me aannemen, paling is altijd mijn obsessie geweest. De grootste die ik ooit in mijn leven heb gevangen was een "brommerbinnenband van 1.18 cm en dik 7 pond zwaar. Die vissen zijn zo sterk dat ze zonder probleem een 45/00 lijn kapot trekken als ze er hun staart en lichaam in kunnen wikkelen. Maak met de feederhengel de meest simpele methode met een lange zwerflijn van een 1.30 m en daarboven een werpgewicht van 10 tot 15 gram. Een aberdeen van het merk Kamasan no.6, twee tot drie kleine wormen en klaar is Kees. Een felle beet op een feederhengel is een genot om te zien. Neem absoluut geen gevlochten lijn, en als u het wel doet, neem dan een voorslag van monofyl anders zult u een hoop aal verspelen. Als ik op grote aal vis en dan bedoel ik vis boven de 80 centimeter neem ik altijd 45/00 monofyl van K2 Specimen omdat zover ik weet er geen lijn is die sterker is naar zijn diameter. Een 45/00 lijn heeft 40lbs trekkracht en een 35/00 heeft een 28,6 lbs trekkracht. Beresterke lijnen. Met de grote aal neem ik een schuifmontage met een aaslijn van minstens 2 meter. Een grote aal pakt het aas en is dan heel voorzichtig. Nadat de prooi gedood is spuugt hij hem vele malen uit en pakt hem weer om deze goed te draaien. Hij zwemt daarbij vaak achteruit. Je krijgt dus beet maar als je slaat heb je niets. Het is zenuwslopend als je de karperverklikker ziet of hoort. Soms heb ik een aal van rond de meter wel 8 minuten aan het aas gehad voordat ik sloeg. De haak zat dan nog maar net in de onderkaak. Heb je vis aangeslagen haal hem dan snel draaiend weg van de diepte en blijf in een zelfde tempo doordraaien. Heb je geen schepnet bij je vergeet het dan maar of je moet de mogelijkheid hebben om de aal de kant op de trekken. Ik heb als ik op grote aal ga een groot landingsnet bij me met een lange steel. Ver voor de vis onder water houden en pas omhoog halen als de paling erboven is.

GEURSTOFFEN
Gebruik gerust geurstoffen bij je aas. Een aal is gek op zachte krab, bliek, spiering, en zagers. Maak van die kennis gebruik. Wil je kleine aal vangen werkt WD 40 goed en ook tijgerbalsem in kleine hoeveelheden is perfect. Een likje Vitamo op het aas kan ook een avond goed maken. Grote aal vang je bijna altijd op groot aas en bijna altijd op vis. Soms als ik niet het juiste visaas bij me heb neem ik een of twee grote zagers. Weer inspuiten met krabolie of zagerolie en je hebt een topaas. Denk niet dat een zager niet op het zoete water werkt want dat is onzin. Ik heb in een stadsvijver in Beverwijk met een grote zager drie palingen in een nacht boven de 90 gevangen.

HAKEN
Als haak neem ik voor alle aal de Aberdeen van Kamasan omdat dit draad dikker is dan van de Mustad. Voor de kleinere aal de no.6 en voor grotere de no.1 Met deze haak heb je geen last van uitbuigers of kapotte haken. Ze kosten wat meer maar dat is het gewoon waard. Gebruik met visaas een fleurnaald. Haal de kop van de vis eraf en fleur de vis vanaf de staart naar de kop. Als de lus bij het kopgedeelte eruit steekt dan de haak erop maken en terugtrekken zodat de haak in het dikke nekgedeelte komt te zitten. Met de zager kun je goed een pierennaald gebruiken. Hierna de vis injecteren met een simpele injectiespuit en u kunt uw eigen binnenband een keertje bemachtigen.