asproheader 


asprofluorcarb

FLUORO CARBON

 

Ik heb me vorig jaar in Zeehengelsport volledig gestort op het schrijven van een artikel over dit geheimzinnige materiaal. Allereerst rees toen bij mij de vraag op waarom dit materiaal veel duurder is dan gewoon monofyl. De reden daarvoor is dat de grondstof en het fabricageproces totaal anders zijn dan bij gewoon monofyl. De superieure eigenschap van het Fluorocarbon is dat het de stralen licht niet terugkaatst of afbuigt waardoor het onderwater kan worden waargenomen. De moleculen absorberen de lichtstralen, je ziet het eenvoudigweg niet. Vandaar dat ik bij het verticalen op snoekbaars met een heel dunne hoofdlijn zit maar wel met een 37/00 Fluoro carbon onderlijn. Als iets vrijwel onzichtbaar is dan maakt de dikte eigenlijk ook niet uit. SPRO heeft nu perfecte Fluoro Carbon in hun assortiment zitten. Je kunt er prima mee uit de voeten om een onderlijn mee te maken om te trollen, te jerken op snoek en vertikalen op snoekbaars. Maar wat dacht u van een onderlijn bij het vissen op de grote vissen in Noorwegen zoals kabeljauw, koolvis en heilbot. Ik was tien jaar geleden één van de eerste die een monster van dit topmateriaal in huis had. Het kwam via Japan in Duitsland terecht. Ik kreeg toen een persoonlijk mailtje vanuit Japan van de directeur van Kureha in Japan. Dit bedrijf kan worden gezien als de ontdekkers van fluoro carbon. Ik kreeg na publicatie van dit artikel telefoontjes en mailtjes over het feit dat ik fluoro carbon propageerde als snoekenonderlijn. De meneer die zich zelf een eigen bijnaam heeft gegeven van een snoekroofdiertje wist zelfs te melden dat ik het doden van snoeken zou bewerkstelligen door het fluorocarbon te promoten. We weten nu wel beter. Ik heb in Noorwegen tijdens een snoeksessie in het Tyrifjord en Steinsfjord in drie dagen 171 snoeken gevangen met in totaal 2 onderlijntjes van 0.60 Fluoro carbon. Je moet alleen goede kwaliteit nemen. Je betaalt bij SPRO misschien iets meer, maar dan heb je ook 100% fluoro carbon. Je hebt ook een lijn met een fluoro carbon coating maar die haalt het niet bij een kwaliteitslijn. Hij is veel brosser en ook minder hard. De lijn wordt verkocht onder de naam G-Lijn 100% High Quality Super flexibility Fluoro Carbon. Een hele mond vol , maar dan heb je ook wat. Er zijn uiteraard ook verschillende lijndiameters verkrijgbaarasproshrtubw.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

HEAT SHRINK TUBE:

Geweldig materaal en ongelooflijk handig. Ook niet alleen in te zetten bij de roofvisserij. Het wordt en kan echt voor alles ingezet worden. Je kunt het zo gek niet bedenken. Als je de roofvisonderlijn geknoopt hebt wordt er vaak een stukje shrinktube of krimpkous gebruikt om de knoop te beschermen. Bij spinstangen en jerk-stangen wordt het gebruikt om de speld te beschermen. Ook bij de reparatie van tal van dingen is het perfect. Ik heb dobbers ermee gerepareerd, zeeafhouders mee gemaakt en ga zo maar door. Ik kan u vertellen dat ik in iedere viskoffer die ik thuis heb voor de verschillende visserijen een pakje shrink tube heb liggen. Het komt uit de elektriciteitswereld en doet daar al jarenlang dienst . Op een klosje zit een meter en daar doe je een hele tijd mee.
asprotitwire

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PREDATOR TITANIUM WIRE HYPER KINK RESISTANT

 

Hoe vaak komt het niet voor dat bij de eerste de beste vis het stalen onderlijntje totaal gekinkt is. Ontzettend irritant en het beïnvloedt het kunstaas heel erg. Dit titanium materiaal is kogelhard en kinkt absoluut niet bij normaal gebruik. Het is superglad en bij de jerkbait visserij is het een perfect hulpmiddel. Alleen een snoek met het gebit van een kniptang krijgt dit materiaal door. Verder is er heel fijn mee te werken en ik durf u ook best te verklappen dat je er met een klein beetje knutselwerk de allerbeste zee afhoudertjes van kan maken omdat het zo sterk, flexibel en toch relatief dun is. Je knipt een stukje titanium wire op de gewenste lengte  en je maakt met een speld een geweldige Jerkbait stang. Ook dit materiaal is zo veelzijdig. Ik heb er flexibele dobberstangen meegemaakt, dood-aas takeltjes, geepdobbermontages en ga zo maar door. Het werkt perfect omdat het praktisch niet stuk gaat. Er is zo’n enorme ontwikkeling geweest in het materiaal dat we in de sportvisserij gebruiken dat je wel dom zou wezen om er niet je voordeel mee te doen.

asprocrimps.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TWIN CRIMPS    

 

Vroeger zat je te priegelen om een staaldraadje in één enkel buisje te krijgen. Voor ieder kabeltjes is nu een apart buisje. Deze twee buisjes zitten aan elkaar vandaar de naam Twin Crimp. In de roofvisserij maar ook in de karper en zeevisserij perfect in te zetten. In verschillende diameter verkrijgbaar. Een titanium of fluorocarbon onderlijntje maken wordt met deze aparte materialen een fluitje van een cent.

Hebt u nu nog geen inspiratie om zelf aan de knutsel te gaan of hebt u de tijd niet om zoiets zelf te maken….nog even geduld. Ik hoorde geruchten maar durf het nog niet met zekerheid te zeggen maar SPRO denkt ook aan deze mensen. Er wordt aan gewerkt.