baarsheader 


BAARS, een naam met een pittig karakter!

 

Toen ik een keertje in Noorwegen was voor een artikel over snoek wist ik niet wat ik hoorde. Daar staat zonder enige twijfel de zalm op nummer 1 en de forel op nummer twee. Dat kan ik nog begrijpen omdat dit in veel landen de Koninklijke vissen zijn maar in de Scandinavische landen vinden we de baars op nummer drie.

 

 

KILLERSINSTINKT OF PURE NOODZAAK

 

Ik kreeg twee weken terug een mailtje van Hans Groeneveld van de visclub en tevens internetwebsite www.slappewurm.nl die zijn verhaal over IJsland liet lezen, daarin vertelde hij ook dat hij in feite verplicht werd door de leiding aldaar om alle vis op een speciale manier te doden  en dat het terugzetten van vis eigenlijk verboden was. Denk niet dat dit een uitzondering is want bij onze oosterburen mag het in feite ook niet. Dat een hoop echte sportvissers hier geen gehoor aan geven is een ander verhaal. Maatse vis moet in principe doodgemaakt worden of je deze nu opeet of niet. In heel veel landen is de baars ( Perca Perca ) een heel gewaardeerde vis en dan nog niet eens de grote baars. Wat een geluk dat ik in Nederland woon waar we steeds meer het besef hebben om praktisch alle vis terug te zetten. Ik was afgelopen winter op bezoek bij een vriend van me uit Duitsland en daar visten we bij hem in Nerenstetten. op een groot meer van de kant. We gooiden daar met pluggen en zo waar kreeg ik er een mooie baars op van 44 cm op. Toen we de vis aan land hadden begon het ritueel van het fotograferen en toen ik de vis netjes had teruggezet begon de ellende....Er kwamen uit het niets twee agenten aangelopen die me vroegen om de benodigde paieren. Uiteraard had ik die en toen werd er gewezen op het feit dat ik die grote baars terug had gezet. Volgens de regel had ik dat niet mogen doen en had ik die schitterende baars de schedel in moeten slaan. Toen veranderde de politie de toon en liet hij doorschemeren dat hij zelf ook een sportvisser was en het daarom wel kon bgrijpen. Ik kreeg een advies om het terugzetten van vis op een plaats te doen waar weinig mensen het zagen.   

 

 baarssylvain

KLEINE ROMMEL

 

U heeft ze waarschijnlijk wel eens langs de waterkant zien staan, de baarspeuteraars. Een klein hengeltopje met een fragiel tuigje en baarsdrijvertjes gemaakt van pauwenveer of kurk. Even heb ik me afgevraagd hoe iemand in vervoering kan raken van een baarsje van 5 tot 10 centimeter. Toen ik deze vraag voorlegde aan een doorgewinterde baarsvisser kreeg ik hem om mijn oren  Waar let jij op met vissen, op de grootte? Hij had gelijk. Met een klein wiebelend wormpje geven die kleine baarsjes een geweldige sport. Zo ontzettend fel, geen enkele vis komt ook maar in de buurt. Doodstil langs het kantje of vlak naast de schoeiing en dan maar pielen

 

ROOFRIDDER IN EEN GESTREEPT HARNAS

Veel vissen zijn als je er met een gevoelig oog naar kijkt verschrikkelijk mooi. Een ruisvoorn heeft in de glasheldere polderwatertjes bijvoorbeeld een kleurenpracht die je zou kunnen verwachten bij tropische vissen,

kopergroen met knalrode vinnen. Wanneer u echt eens met een kritische blik kijkt naar een baars dan zijn er in mijn optiek weinig vissen die zich kunnen meten met de kleurenpracht van vriend baars. Vooral in de wateren met een redelijke plantengroei is de baars vaak van ongekende schoonheid.

 

VANGSTGARANTIE

Wie het geluk heeft om in een school baars terecht te komen heeft de dag van zijn leven. De baars opereert soms net als  makreel en kan een school spiering of vissenbroed het leven zuur maken. Met alle soorten kunstaas is de baars dan te vangen. Toen mijn beurs het niet toe liet en wij thuis veel vis aten gebruikte ik ordinair ventielslang. Je kocht voor een gulden een meter slang en had voor weken een goed werkend kunstaas. Een stukje slang van 6 cm werd aan de onderkant ingeknipt en voorzien van een 10 mm aalhaak en klaar was kees. De baars werd zo mogelijk levend meegenomen en in een tobbe met schoon water gelegd. Na een dag werden ze schoongemaakt en heerlijk opgegeten. Ik kan u vertellen dat ik de dag prees als mijn moeder baars aan het bakken was. Een overheerlijke delicatesse. Gelukkig zijn de tijden veranderd en ik kan het nu niet meer over mijn hart krijgen om een mooie baars voor de pan te bestemmen.

Baars is nu voor de sport en dat blijft het ook voorgoed.

 baarspim

A FISH WITH BALLS

 

Wellicht de mooiste uitdrukking die ik ooit van een Engelse sportvisser heb gehoord over vriend Perca Perca. De baars grijpt namelijk alles als hij het kan pakken. Ik heb wel eens het gevoel dat deze vis lijdt aan grootheidswaanzin. Wanneer ik met groot kunstaas op de snoek en snoekbaars aan het trollen ben dan komt het heel vaak voor dat je baars vangt die net zo groot zijn als het kunstaas zelf. Met een vastberadenheid vallen ze het gesleepte kunstaas aan dat je zou denken dat de baars niet beter weet. Het komt in verhouding ook veel meer voor dat baars groot kunstaas grijpt dan bijvoorbeeld snoekbaars.

 

SOLITAIR

U zult bij het vissen op baars redelijk vaak vissen van dezelfde afmeting vangen in een bepaald gebied. Het komt maar zelden voor dat u in een klein stukje water meerdere echt grote baarzen vangt. Grote baarzen houden er een territorium op na en dulden dus geen andere soortgenoten in hun gebied. Bij deze grote vissen staat bijna alleen maar vis op het menu. Gebruik dus in verhouding redelijk groot kunstaas en u komt ze vanzelf tegen.

 baarswater

STROPERIJ

Helaas zijn er nog steeds mensen die de sportvisserij in een slecht daglicht zetten. Zowel op het zilte als op het zoete water worden er vissoorten bevist om hun commerciele waarde.

Helaas staat de baars ook op het begeerde lijstje en worden voor veel geld verkocht aan de vishandel. Veel van de Nederlandse baars komt zo als delicatesse op de Franse en Belgische markt en is niet meer beschikbaar als sportvis. Begrijp me goed, ik heb niets tegen mensen die vis meenemen voor eigen gebruik, maar wel iets tegen mensen die op een onverantwoorde wijze een viswater kapot maken door er zelf beter van te worden.

Baars is in wat voor grootte ook, de moeite waard om er op te vissen. Doe het alleen wel met het juisrte materiaal, de baars kan laten zien waarom hij een vis met karakter is.