bliekzandspiering
Aan de kar of thuis is hij voor menig Nederlander niet te versmaden. Een harinkje in stukjes of aan het staartje is niet alleen voor ons een lekkernij. De snoekbaars is er ook gek op.

 

ZEESLUIZEN

In Nederland zijn er op een aantal plaatsen zeesluizen. In de buurt van deze sluizen zul je bijna altijd een concentratie met jonge zeevis aantreffen. Botjes, aaltjes, zeeforel, zeebaars, maar ook in grote hoeveelheden komt er bliek of jonge haring voor.

Deze bliek is voor iedere zeevis een zeer welkome aanvulling op het dagelijkse menu. Lekker klein, lekker mals dus lekker lekker.

Als er grote zeeschepen worden geschut dan staan de sluisdeuren een geruime tijd open en dit is voor veel zeevis de gelegenheid om een kijkje te gaan nemen in deze zoetwater wereld.

Wat een tegenvaller voor de oprukkende bliek. Ook daar wacht hun een vervelende verrassing. De baars en snoekbaars en de paling op de kanalen zijn ook verzot op deze kleine Hollandse nieuwe.

 

TOTEBEL OF KRUISNET

Met een zelfgemaakt net van garnalen of aalwant kun je perfect deze kleine visjes vangen. In een koelbox met scherfijs of ingevroren in een beetje zeewater heb je een superaasje van jewelste. Maak niet de fout om die bakjes met bliek te kopen bij de hengelsportzaken want die werken misschien wel voor de makreel of voor de geep maar ik heb bij de snoekbaarsvisserij heel andere ervaringen.

Ze moeten vers zijn en niet een beetje vers. Ik vang een klein beetje bliek en ga direct weer weg. Ook voor grote paling is dit een ongelofelijk goed aas, maar daar de volgende keer over.

 

PASSIEF OF ACTIEF

Je kunt natuurlijk heerlijk achterover in uw eigen luie stoel de snoekbaars belagen met een schuifloodje met een waker en een bliekje als aas. Iedereen kan op deze manier een visje vangen. Leuker wordt het al wanneer je het met een dobber doet en langzaam naar je toe sleept.


bliekzandspiering1


 De aanbijtende snoekbaars geeft net dat extra stukje spanning.

Wanneer de bodem te grillig is en er dus niet scherp gevist kan worden op de bodem met een dobber dan gebruik ik een schuifsysteem. Ik gebruik dan een  arleseybomb loodje, haal de hoofdlijn erdoorheen, zet een stoppertje of stuitje op de lijn en dan daarachter neem ik een aaslijn van 1 meter. Als haak een stilettohaakje no. 4 en ik neem een bliekje dat ik of door de staartwortel op de haak zet of juist midden in de schedel.

Ingooien en langzaam binnenvissen. Het is heel erg leuk en erg spannend en je voorkomt dat de krabben je aas opeten doordat het constant in beweging is. In de grote kanalen stikt het van de wolhandkrabben die uiteraard een stilliggend aasje niet laten liggen.

Probeer de bliek eens want het is absoluut een toppertje als aas.