NEDERLAND EEN DROPSHOT LAND BIJ UITSTEK

 Er zijn weinig landen die zoveel met drop ophebben al Nederland. Een snoepje om van te smullen .Dit dropshotje is uit Amerika overgevlogen en geeft smaak aan de Nederlandse hengelsport 


DROPSHOT

Wat hiermee bedoelt wordt is in feite niets anders dan het loodje wat bij deze visserij gebruikt wordt.

 Het kan een bolletje zijn of een iets meer gestroomlijnd staafje maar waar het om draait is dat het meestal bewapend is met een speciaal warteltje.




 









Het warteltje heeft in het bovenste oogje een vernauwing waar het snoer klem in komt te zitten.


Ben je op een mooie rommelige bodem aan het vissen met een verticaal kustaasje verspeel je een berg. Dit is dan de methode om eens uit te proberen. De drop-shotmethode komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten en was in eerste instantie bedoeld om op meren te vissen waar de vis al enigszins gedresseerd was.  De nieuwe methode kan namelijk heel langzaam en subtiel gevist worden.

Je kunt met deze methode de bodem heel precies af zoeken naar de baars en snoekbaars



 
















MOEILIJK VISSEN

Het moeilijke aan deze manier van vissen is de andere aanslag dan bij het vertikaal vissen met een loodkopje. Bij deze manier van vissen zit de haak direct op de lijn en vis je dus de hele tijd net boven de grond. Het kunstaasje kun je met de geringste beweging laten huppelen en je moet absoluut niet dezelfde beweging maken als bij de vertikaal visserij.

Hierbij moet je het loodkopje even naar boven tikken en een fractie van seconde even stil laten hangen en dan onder geleide naar beneden laten zakken.








Bij de dropshot methode moet je juist heel voorzichtig met het loodje over de grond huppelen en een minieme trilling in de top aanbrengen zodat het kunstvisje als het ware zwemt over de bodem.

 Je weet bij het vertikaal vissen met een loodkopje bijna altijd wanneer je de aanbeet kunt verwachten omdat 99% van de aanbeten volgt bij de afdaling van het kunstaas. Bij de dropshot methode is het nog meer concentratie werk omdat je niet weet wanneer het komt omdat je steeds maar over de grond huppelt.
























Het loodje met de speciale "klemwartel" zorgt ervoor dat je eigenlijk heel simpel de afstand tussen het kunstaas en het lood kunt veranderen.

 Het luistert soms heel nauw. Als ik een half uur geen beet heb gehad gaat het kunstaas dichter tegen de grond . Vooral in de winter bij koud weer kan dit echt uitmaken of je vangt of niet.

 

 
















PALOMAR KNOOP

Deze knoop moet je wel beheersen om deze visserij te kunnen doen want de haak die je gebruikt moet in een hoek van 90 graden staan ten opzichte van de lijn.

Tek1: Je haalt de dubbele lijn aan de voorkant door het haakoogje heen.


 Ik Tekening 2: Je maakt samen met haak en lijn een oude wijven knoop

Tekening 3:

Je haalt de lus van de oude wijven knoop aan de voorkant van de haak en zorgt dat al het snoer aan de bovenkant van het oogje blijft 


:  


Tekening 4: Heel voorzichtig dichttrekken en zorgen dat de haak in een hoek van 90 graden komt te staan.

 

 gebruik zelf een relatieve dikke lijn als onderlijn en neem deze ongeveer 1,5 meter lang. Het is fluorocarbon van 35/00 dat een meestal stuggere lijn is dan het reguliere monofyl en wat harder is. Hierdoor heeft de lijn meer een afhoudend vermogen dan een wat slappere lijn.

Heb je de knoop een beetje door dan is het een simpele knoop die je echt in een handomdraai maakt.

Doordat je steeds contact maakt met de bodem is de methode niet echt geschikt om redelijk snel te gaan met de motor.

Het kan wel maar dan moet je het loodgewicht aanpassen. Bij rustig weer en stapvoets vooruit kun je aan met 14 gram maar anders kom je al snel in de richting de 20 gram en meer. Het is nog een visserij met heel veel beginnersfoutjes en ik denk dat er nog heel veel te verbeteren valt.