Afgelopen week had ik een praatje met een vriend van me uit Hilversum over snoek. Hij ving natuurlijk ook zijn visje maar hij vertelde me dat hij de laatste jaren al geen kapitale snoek meer gevangen. Hoe is daar verandering in te krijgen.

 KUNSTAAS OF DOOD AAS


Dat roofvis goed te vangen is aan kunstaas is allang bekend maar ook hierin is een belangrijk punt te noemen. Welk kunstaas pak je wanneer je gericht op grote snoek gaat vissen.
Kun je kunstaas nemen waardoor je de kans vergroot om een keer een grote snoek te vangen. In de kerstvakantie moest ik uiteraard met mijn zoon op pad. Hij is nog maar acht maar een extra gen wat betreft sportvissen is allang door de buitenwereld gesignaleerd. Laten we het er maar op houden dat waar je mee omgaat daar word je mee besmet. Ik heb echter eerst een aantal jaren met hem op witjes gevist. Hij ving dan snel wat en hij ziet het resultaat.
Nu is hij wat verder en wil met me mee op roofvis. In de kerstvakantie stond ook een snoektrip gepland en hij ving aan zijn eigen hengel bij het trollen een schitterende getekende snoek van 85 en 95 cm en een aantal kleinere exemplaren..

 Toen de vis onthaakt werd schudde hij uit zijn bek een voorn van zeker 20 cm. Uiteraard was dit een enorme ervaring, maar hij zag nu ook wel dat grote snoek totaal geen moeite heeft met grote aasvis. Toen de snoek weer zwom mocht hij zelf uit de grote kunstaascollectie een plug kiezen.Hij pakte een grote Salmo Fatso. Toen ik vroeg waarom hij voor die plug gekozen had kwam het grote woord eruit.  Als ik een grote plug neem dan kan een kleine snoek die toch niet opeten. Ondanks zijn leeftijd had hij dat dus al snel in de smiezen.Hij mocht op de kunstaasdag bij Rentenaar op de foto met de heren van Axx ( u weet wel van die schitterende bont spinners en jerkbaits). Hij kreeg een enorme grote spinner in zijn kleine handjes geduwd. De hele terugweg bleef maar in zijn hoofd spoken dat hij die toch had gekregen omdat hij daar wel supergrote snoeken mee zou vangen.

PLEZIER VISSEN  OF RECORDJAGEN
Persoonlijk staat voor mij het plezier bij het vissen op roofvis centraal. Ik kan genieten van 15 kleine snoekbaarsjes op een minuscuul klein vertikaal aasje maar heb net zoveel plezier als ik een middag aan het trollen ben met giga grote pluggen in de verwachting op één kapitale vis. Gaat het je om de kwantiteit of de kwaliteit. Bij mij is het waarschijnlijk de " kwaliteit van de kwantiteit" Het liefst veel en groot. Ook op de kunstaasdag bij Rentenaar in Koog aan de Zaan kwam ik gesprek met een aantal sympathieke heren van de SNB oftewel de snoek studie groep.

Hij had dezelfde ideeën over het vissen op roofvis als ikzelf. Je moet het plezier voorop stellen. Als je plezier hebt in het dagenlang wachten op die ene grote snoek dan moet je dat vooral niet laten en als je liever wat aantallen wil vangen moet je dus niet voor de voorafgaande manier kiezen. Met vriend Geert Luinge heb ik hierover oeverloze discussies.
 Hij wil het liefst iedereen zien genieten van alle facetten van de dag zoals dat in zijn beleving hoort, terwijl ik met 10.000% concentratie gefocussed ben op de volgende aanslag. Iedereen is anders en dat wil ik het liefst zo houden. Ik neem niet eens tijd om te eten. Ik wil vangen en het liefst veel. Ik vind het prima dat andere mensen ook genieten zonder vis maar voor mij ligt dat anders. 
 Prachtig toch, iedereen heeft zo zijn eigen goal als het gaat om het invullen van zijn hobby. Het dood-aasvissen op grote snoek is mij te statisch. Ik weet ook wel dat wanneer je wat vangt het wel de grotere exemplaren zijn. De manier van vissen vind ik alleen wat minder leuk. Ik ben liever de hele dag aan het gooien of aan het trollen. Ik moet alleen om die grote snoek te vangen veel meer energie stoppen in mijn spelletje dan hij.

 

 Hij zal er alleen veel meer tijd aan moeten besteden en dat is veelal tijd waarbij er dus niets gevangen wordt. Ik moet als het ware de grote snoek opzoeken met het struinen langs de waterkant of met het trollen en hij blijft gewoon op een plek zitten en laat de snoek naar hem toe komen.


 JAARGETIJDE IS VAAK BEPALEND

Waar je in het voorjaar de grote vis tot vlak onder de kant aantreft kun je dat in het najaar wel vergeten. Grote vis is in principe vertrokken naar het diepe water, wordt wat passiever en aast dus ook anders. De watertemperatuur belet hem gewoon om zeer actief te gaan jagen. We zien die kleine verschillen al heel snel  bijvoorbeeld als het ijs in de sloten gaat smelten. Met een visvriend en tevens buurman Lex van Doorn heb ik dat vaak meegemaakt. In een sloot die in herfst rustig was werd het een gekkenhuis als het ijs net weg was. De snoeken moesten als het ware even bijtanken en werden de pluggen achter elkaar gegrepen.

Als ik weer in mijn computer kijk naar de weergesteldheid waarbij ik de meeste vis ving in een bepaald jaargetijde zie je wel degelijk gelijkenissen. Maar ik ben er nu na jarenlang uitproberen in mijn woongebied van overtuigd dat het daar aardig opgaat en verder niet. Ik durf ook bij lezingen niet zover te gaan dat ik iets pretendeer. Het is en blijft vissen. De uitzondering bevestigt de regel. In Spanje heb ik met felle zon en snikhete temperaturen weergaloos gevangen en in Nederland worden die omstandigheden vaak de schuld gegeven van de slechte vangst. Over de uitzonderingen zou je eigenlijk een boek moeten schrijven en dan zou je na het lezen van dat boek kunnen vaststellen dat er dus weer geen peil op te trekken is. Ik durf wel te beweren dat je alleen regionaal en streekgebonden iets kunt zeggen maar meer dan dat niet. In de Zaanstreek weet je gewoon dat er in een bepaalde tijd in een bepaald gebied een berg snoekbaars zit omdat die allemaal bij elkaar gaan liggen om kuit te gaan schieten. Bij een bepaalde weersgesteldheid lijkt het water te koken en een dag later wanneer je wel de vis op je scherm ziet lijkt het uitgestorven. Eten doe je niet bij alle omstandigheden. Dat zie je zowel in het binnenwater als op zee

 KLEUREN, HET BLIJFT EEN DELICATE KWESTIE

Ik heb met Vriend Geert en Chiel er een  zeer langdurig gesprek over gehad.

 De kleuren boven water zijn  totaal anders  onder water dan boven water. Het was voornamelijk de hengelaar zelf zijn die de vis ving door zijn spelletje met het kunstaas. Kleuren in het water zijn in het water totaal anders zijn dan erboven. Ondiep weer anders dan diep en ga zo maar door. Maar dan vraag ik me tegelijkertijd af dat ik en met mij tientallen mensen andere ervaringen hebben. Misschien komt bij het veranderen van een plugkleur een positieve vibratie bij een visser boven die dan net dat schepje erbovenop doet en de visser weer met het volste vertrouwen laat vissen. In Noorwegen heb ik absoluut gezien dat kleur wel degelijk uitmaakte. Het blijft al jaren een discussie en we komen er nooit uit.Ik kan u alleen maar zeggen dat ik door het jaren lang bijhouden in de computer en het opschrijven van ervaringen wel tot een conclusie ben gekomen. Ik denk, met nadruk op denk, dat kleur wel uitmaakt en dan vooral in het voorjaar en zomer groen, geel en blauwe tinten en in het najaar tot diep in de winter neem ik vaak wat  grijs/wit, geel, rood en oranje.
Natuurlijk zijn er mensen die het niet met me eens zijn, heerlijk dat houdt de zaak levendig en blijft er altijd stof tot praten. 

 PLUG OF RUBBER?
Wanneer ik mensen in de boot meeneem op uitnodiging dan neem ik meestal alleen mijn trolhengels mee. Ik heb dan veel meer tijd om lekker bij te kletsen en we zien veel in mijn schitterende omgeving. Noord Holland biedt zoveel moois  dat je met recht kunt zeggen dat je hier in een klein paradijsje woont als het gaat om roofvis.

 

We varen wat en vissen tegelijkertijd en dat is gewoon meegenomen. Als we een beetje ons best doen op een dag kun je altijd wel een dikke tiental vissen vangen. Met twee hengels trollend, een hengel met een kleine plug en één met een grote maak je kans op in principe alles. Baars, snoekbaars en snoek zit er in overvloed. Ga ik alleen op pad en ga ik echt proberen grote vis te vangen dan neem ik ook mijn emmer met rubber kunstaas mee. Shads in allerlei kleuren en afmetingen. Ik vis dan meestal met een soort Drakovitsch systeem omdat dit erg scherp vist.Op diep water van tien meter of meer hoef ik bijna nooit meer dan 15 gram lood te gebruiken. Het is aan te raden om met veel wind dan wel je elektro motor te gebruiken of een goed drijfanker anders drift je veel te snel om goed de bodem te houden. Met een grote shad tot 30 cm vang je op deze manier veel minder vis dan met trollen maar je vangt veel meer grotere exemplaren.

 

Toch ben ik dan lekker actief en kan ik ook goed het diepe bevissen. Natuurlijk kun je deze visserij ook met meerdere mensen doen maar dan moet je wel van elkaar weten wat je kunt. Gooi je over links of over rechts. Ik heb een aantal keren gezien dat het fout ging in de boot. Dreggen in oren en lijf komen meer voor dan u denkt.
HULPMIDDELEN
Waarschijnlijk kennen alle roofvissers de hulpmiddelen die er op de markt te koop zijn om roofvissen met een vervaarlijk gebit uit het water te tillen.Op dit moment zijn er drie " tools"die relatief gezien veel worden gebruikt. Ik heb ze alledrie in mijn bezit en zie toch ook duidelijk verschillen. De lipgripper van Berkley is de goedkoopste en biedt het minste. Voor z'n geld daarentegen is het niet verkeerd. Nog geen veertig Euro kost het apparaat en hij tilt prima vis. De kop draait alleen niet mee en er zit geen weeginstrument in de centrale buis. De Boga grip is een erg mooi afgewerkt instrument die heel goed tilt en ook een perfect weeginstrument heeft. Ik vind het persoonlijk erg veel geld wat er voor betaald moet worden. Meer dan honderd euro om even een vis uit het water te tillen is gewoon te gek, maar dan wel in negatieve zin.  

De Lock 'n weigh van Rapala pakt ook goed vis uit het water en weegt ook prima maar wat ik aan dit apparaat het allerbeste vind in vergelijking met alle andere hulpmiddelen is buiten de prijs, de bek van de tang. Het zijn twee blokjes met wat kleine puntjes en deze maken als de vis een beetje spartelt niet direct gaten in de bek en dat doen de andere twee tangen wel. Wat bij de Boga grip en de Lock 'n weigh ook fijn is dat er voor de zeevisser ook een lange versie bestaat om vis uit het water te pakken als er een hoog gangboord met reling is. 


GEMARINEERD OF GEWOON
Een ieder die me een beetje kent weet dat ik gek ben op lekkere geurtjes omdat ik ervan overtuigd ben dat het werkt. Waar de meeste mensen niet aan denken om te gebruiken doe ik dat wel. Ik ben alleen heel teleurgesteld in het feit dat ik het bij mijn vereniging niet meer mag gebruiken omdat het concurrentie vervalsing zou betekenen bij wedstrijden aan of op zee. Met een zekerheid van 100% beweer ik hier dat vooral grote snoek en snoekbaars absoluut meer gevangen worden met een luchtje dan zonder. Al jaren gebruik in het voor de grote aal en die heeft een nog veel beter neus dan de zalm of de snoek.


Ik heb afgelopen jaar weer een nieuw experiment op poten gezet en daar niets over gezegd. Het wordt door velen gewoon onzin gevonden en ik laat het maar zo. Ik ben gaan experimenteren met mijn geurstof in grote dode aasvis en ook in rubber kunstaas.

De gedachte liet me niet los dat het ook moest werken met kunstaas. Als je trolt met een plug dan is het natuurlijk onzin om ook maar aan een geurstof te denken. In een fractie van een seconde moet een snoek beslissen of hij het kunstaas pakt of niet. Dat komt niet nog eens een overweging bij of de geur hem of haar wel aanstaat. Bij natuurlijk aas in de vorm van een makreel of haring of grote dode voorn is het gebruik van geurstoffen zeker werkend. Het maakt vaak het verschil. In 8 proef visdagen waren de behandelde aasvissen op een afstand van 50 meter met 6 hengels steeds de aasvissen die gegrepen werden. Drie mensen met ieder twee hengels met een met geurstof en een zonder. Dat geeft toch te denken. Nu kwam het allermoeilijkste, lukt het ook met rubberen kunstaas in de vorm van shads en twisters. De rubberen lucht bij de shads en twisters is nu niet bepaald appetijtelijk. Ik heb toen een pan genomen en een verdunning gemaakt van geurstof, water en wat emulgator. De hele "zooi`heb ik toen heet gemaakt maar niet kokend. Ik was namelijk bang dat de chemische structuur van de geurstof kapot zou gaan. Ik heb toen voor de grap een aantal Profi blinker shads in de vloeistof gelegd en een aantal andere shads in gewoon heet water. Beide groepen shads worden heel erg mooi zacht en soepel maar toen ik met twee hengels aan het verticalen ging bleek ik veel meer aanbeten te krijgen op de behandelde shadjes. Omdat je natuurlijk op een klein gebied bezig bent kunnen de snoekbaarzen behandelde shads wel degelijk beter ruiken. Iets om mee te experimenteren??????
Als ik met meerdere mensen in de boot zit zal ik mezelf er niet zo snel toe zetten om op hele grote snoek te gaan trollen. Meestal gebruik ik dan wat kleiner kunstaas omdat je dan meer vis vangt wat meer lol geeft. Alleen kan ik de hele dag met knoerten vissen omdat het aantal me dan n iet scheelt. Het ligt gewoon aan de dag die ik wegga. Ik ben er persoonlijk van overtuigd dat je heel voorzichtig en stil moet zijn maar dat is niet iedereen met me eens. Ook vriend Geert is dat niet, hij kan zelfs in de boot gaan staan bij het trollen. Ik geloof dat het wel degelijk kan uitmaken en doe dit dan ook nooit. Onder bruggen praat ik ook altijd zachtjes.

Ook al maakt het geen reet uit het geeft
 mij een goed gevoel en dan ben je scherper. Ik ben ook van mening dat je regelmatig moet wisselen van plug. Ik wissel graag af en hang zeker elk half uur iets anders aan mijn lijn omdat het dan weer een frisse start geeft en weer een scherpere geest geeft.
GA VOOR GROOT!!!