snoekheader




























DOOD AAS
Heel even kijkt de man me schaapachtig aan en controleerde of hij het goed had gehoord. Je gaat er mee vissen? Inderdaad ik ging er mee vissen. Hij had inderdaad wel weleens een klant gehad die met een makreel op geep viste maar op snoek....nee dat was wel heel vreemd.

KOUD OP JE MAAG
Wanneer het natte voetenweer wordt en de boerenkool staat met de dampende worst op tafel dan gaan we weer op pad. Met één doel voor ogen: we gaan weer ouderwets snoeken. Uiteraard kunnen we met levend aas of met kunstaas, maar het vissen met dood aas heeft een aparte charme. Wat die charme nu precies is dat weet ik niet precies. Je kunt namelijk een heleboel dingen bedenken die in het nadeel pleiten voor deze visserij. Statisch, koud tot op je botten en zo kun je nog wel even door gaan. Eigenlijk denkt de snoek er ook zo over. De stofwisseling gaat nu eenmaal trager wanneer de temperatuur naar beneden gaat. Vooral de grotere exemplaren wagen alleen een schot als ze bijna honderd procent zeker zijn van resultaat. Daarom zullen vooral de grotere vissen zich verlagen tot het eten van dood aas. En met deze wetenschap gaan wij te werk. snoekriet

GERICHT VISSEN.
Buiten de nadelen van deze vorm van visserij is er ook een heel groot voordeel. De kans is heel groot dat, wanneer je een aanbeet krijgt, het werkelijk een groot exemplaar betreft. Meestal is het een grote snoek of een grote snoekbaars. Bij deze visserij geldt bijna altijd: Hoe groter het aas des te groter de vis. Het komt bij deze visserij gewoon voor dat je dagen voor niets zit te vissen. Maar als je dan na lang wachten een prachtig getekende snoek van 87 centimeter haakt, dan geeft dat toch een bepaalde voldoening. Het aantal snoeken in verhouding tot het aantal snoekbaarzen is niet te vergelijken. Het lijkt wel of de snoekbaars het grote aas niet aandurft. Dit verschijnsel zie je trouwens ook bij de levendaas visserij.

SLEPEN MET DOOD AAS.
Vooral in het voorjaar kun je heel goed slepen met dood aas. het enige nadeel is dat je dan wel vanuit de boot moet vissen. Je kunt op deze manier grote delen van het water afvissen. Het voordeel van het vissen met dood aas is dat je geen rekening hoeft te houden dat je aasvis doodgaat door het slepen. We zullen alleen een montage moeten maken met een redelijk loodgewicht om de aasvis op de juiste diepte te houden. Om een juiste gang door het water te garanderen is het nodig om een liphaak op de takel te maken. Het gebruik van een sleepdobber is ook noodzakelijk om de aanbeet te registreren. Het is natuurlijk een enorm voordeel wanneer je tijdens deze visserij gebruik maakt van een dieptemeter. Je kunt al slepend goed de diepte in de gaten houden. Als je aan beide kanten van de boot een hengel hebt is het verstandig om deze op een verschillende diepte te zetten. Vooral in het voorjaar zit de snoek niet altijd stijf tegen de grond.

snoekabupetAASKEUZE.
Ik weet na talloze sessies nog steeds niet wat beter is als aas. De haring heeft als voordeel dat hij vaak wat kleiner van afmeting is dan de makreel, maar de makreel heeft als voordeel dat hij een geweldige geur heeft en een stevige huid. Om een goede keus te maken neem ik ze meestal beide mee. Ik heb na al die jaren wel gemerkt dat een haring of een makreel wel beter werkt dan een grote voorn. Vooral op zeer koude dagen wanneer de snoek zeer vast ligt is deze manier van vissen een uitkomst.