Vissen met de fireball     (deel 2)

Door Willem Zijlstra

 

De Fireball kan op bepaalde momenten dus erg goed werken, maar hoe presenteer je nu zo'n Fireball met dode aasvis? Natuurlijk moet je presentatie wel tot in de puntjes kloppen om juist die vis eruit te pikken welke het meest achterdochtig is, want meestal zijn het juist de grotere dames die kritisch kijken naar het aangeboden aas.

Wij vissen met een aasvisje op de fireball op verschillende manieren. Je kunt er mee verticalen, maar je kunt er ook gewoon traag mee slepen met behulp van je elektromotor. Wanneer je de juiste snelheid aanhoudt en het materiaal goed op elkaar is afgestemd, is het een kwestie van tijd wanneer de aanbeet gaat plaatsvinden.
aaaFireball2-1B-web                       
Vol overgave gegrepen!

Zorg voor de goede snelheid als je met de elektromotor gaat slepen. Dit kun je zien aan de lijn; wanneer deze in een hoek van 90 graden onder je hengeltop staat terwijl je voortbeweegt, zal het visje op een juiste manier door het water gaan. Staat je lijn onder een grotere hoek en kom je bijna niet bij de bodem, dan vaar je te hard of het materiaal waar je mee vist is te zwaar.

We vissen meestal vlak tegen de bodem. Terwijl je nog stil ligt laat je je fireball met visje zakken, daarna draai je een halve slag aan je molen en de aasvis zal zich nu zo rond de 10 cm boven de bodem bevinden. Begin nu langzaam met varen en anticipeer op het eventuele verloop van de bodem. Wat je ook zult moeten doen is regelmatig controleren of de extra dreg die je geplaatst hebt, geen vuil heeft gehaakt.
aaaFireball2-2B-web
Net boven de bodem vandaan geplukt.

Wanneer een aanbeet volgt is dat te voelen, maar ook vaak te zien aan je hengeltop. Vaak zie je een korte tik op de top en je lijn naar links of rechts schieten. Wat je nu moet doen is even wachten, maximaal een seconde of vijf en dan aanslaan. Die vijf seconden lijken vaak vijf minuten te duren, maar doe je het niet dan heb je kans dat je na de aanbeet het visje gelijk weer uit de bek van de snoek of snoekbaars trekt. Te lang wachten is geen optie omdat dan de kans bestaat dat het visje doorgeslikt wordt met alle gevolgen van dien.

Op deze manier vissend zul je op sommige dressuurwateren versteld staan hoeveel snoek en snoekbaars er tóch over de streep gaat!
aaaFireball2-3B-web
Waar het kunstaas niet wilde, tóch weer succes met de Fireball!

Veel succes!

Willem Zijlstra