00IMG 8752In november was het dan zover. Snoekbaarzen op het Alkmaardermeer. Paul Tolstra, een vismaat van me, keek er al tijden naar uit. We zouden de rivier opgaan en daar even kijken of er een snoekbaars wilde bijten. Paul vist veel met me en we hadden de eerste prijs gewonnen bij een snoekbaarswedstrijd en daar was de hoofdprijs een dagje weg met Daan Verbruggen. Ik moest er eigenlijk wel om lachen, ik ken Daan al jaren en heb hem al honderden keren gezien op het water.

00IMG 8756 Het was er gewoon nog nooit van gekomen dat hij met mij een keertje meeging en vice versa. En nu op deze manier een dagje weg was helemaal leuk. Alle drie onder de rook van Amsterdam vandaan dus dat het gezellig en lachen zou worden was wel duidelijk.
00IMG 8761
 Er rustte helemaal geen druk op die dag en dat vond ik nu weer eens leuk. Normaal ben ik alleen maar bezig met het vissen van wedstrijden of het geven van demo’s voor TECHNAUTIC uit Wormerveer en dan is er altijd wel spanning omdat er gepresteerd moet worden. Daan zou al tijden met me meegaan op zeebaars maar helaas….Tot zover is dat met onze overvolle agenda’s nooit zover gekomen.
00IMG 8765
De weken ervoor had het in Nederland ( Europa) gespookt en is er zoveel water gevallen dat de rivieren overvol zijn en zoveel water afvoeren dat het zeg maar uitgesloten is om goed en scherp te vissen. Het water is net koffie en het stroomt van jewelste. Als alternatief werd voor het Alkmaardermeer gekozen. Heerlijk in de buurten ook een water waar je tot op heden nog steeds knijters van snoeken en snoekbaarzen kunt verwachten.
00IMG 8768
TRAILEREN

Paul komt me ophalen en we zijn beide zo scherp als een naaldje….Het wordt vandaag voor mij ook heel relaxed, normaliter schipper ik altijd en bedien de I-Pilot en houd de Humminbird dieptemeter in de gaten en waarschuw mensen als ik vis zie. Niets van dit alles vandaag en alleen maar mijn hengeltje in de gaten houden en geconcentreerd en gecontroleerd vissen. We gooien de boot van Daan te water en binnen een paar minuten zitten we op het water.
00IMG 8759
Vanaf de trailerplaats is het minder dan vijf minuten varen en daar beginnen we op een diepte van 10 meter. De temperatuur is de laatste twee dagen heel hard naar beneden gegaan en het is exact twee graden met een harde Noordenwind. Helaas we kunnen het nog steeds niet naar onze hand zetten. Heerlijk experimenteren en totaal geen druk. Ook geen wedijver want daar ken ik Paul en ook Daan veel te goed voor.
00IMG 8772
We hoeven ons gelukkig niet meer te bewijzen. Voor mij, geloof het of niet, wordt het de eerste keer dat ik op het Alkmaardermeer vis. Ik zou wel vaker willen maar ik vind het nog steeds raar dat je voor een dagje vissen 20 euro moet betalen omdat het recht om er te mogen vissen bij vishandel Dil ligt.

00IMG 8776 Vanwege een document van honderden jaren terug hebben zij nog steeds het visrecht en kunnen vragen wat ze willen. Maar ja, ik wil geen gezeur en we maken er een leuke dag van dus halen we heel braaf een dag-akte. De dame die deze uitschrijft kon overigens niet vriendelijker.
00IMG 8777
DROPSHOT / VERTICALEN

De ene mop en de andere grap vliegen door de boot maar echt iedereen blijft vreselijk geconcentreerd vissen. Ik persoonlijk blijf mijn dropshot systeem trouw. Ik heb het eindelijk zo gemaakt dat ik er zelf tevreden mee ben. Ik heb als laatste verandering tussen de knoop en de haak nu een tonwarteltje gemaakt zodat je heel snel kunt switchen om met een stingertje of niet te vissen en het werkt super.
00IMG 8785
 Ik begin met Keitech omdat die het de laatste dagen heel goed deed en ook hier werkt het perfect. In mijn top vijf van favoriete shadjes staat deze op twee. Ik heb er thuis werkelijk waar honderden shads en ander rubber kunstaas maar in de top 5 staan voor mij persoonlijk Gulp, Keitech, Komodo, Fox en Culprit / Finn S. Ook hierover kun je wekenlang discussiëren en dat is nu ook weer een facet waardoor ik het vissen zo leuk vind.

00IMG 8802 Ik heb een keer een artikel geschreven in "de Roofvis genaamd" “De beste acteur vangt de meeste vis” Persoonlijk denk ik ook dat goede kunstaasvissers met alles vis zullen vangen omdat ik geloof in een techniek van het goed presenteren. Kleuren zijn op diep water sowieso anders dan boven water en dan houd je alleen maar een contour en een beweging over. In de boot gaat het lekker. Paul heeft, nadat hij van mij gehoord had dat ik een elektrisch verwarmd jack heb van X-Travus, er ook eentje gekocht en hij vertelt het zo in de boot. Uiteraard komt daar de eerste sneer/grap van Daan.
00IMG 8812
Hoor ik het goed en zit ik hier dus met een mietje in de boot. Paul lacht en ik val hem bij en zeg dat als ik sta te vissen in Noord- Noorwegen bij -16 graden het heel erg lekker is om zo een jack aan te hebben. Ook ik ben nu een mietje. Dan maak ik een grap naar Paul dat hij inderdaad wel een aparte kleur en geur krijgt, hij heet die dag dus ook gelijk “ potje Stoofvlees” Daan zit zelf helemaal ingepakt met mutsen en handschoenen. Ook verschijnt er een steeds grotere druppel aan zijn neus.

00IMG 8793 Gelukkig heb ik nooit last van koude handen maar ik heb duidelijk te weinig aan en ik denk bij mezelf….”Sukkel, nu heb je zo een mooi verwarmd jack, doe hem dan wel aan…..Het is niet anders en we bijten door. Er wordt, helaas ook, terwijl we aan het vissen zijn door de mannen van Dil een mega groot warnet opgehaald en we verbazen ons dat er zo weinig vis inhangt. Slechts één kapitale snoekbaars van dik in de negentig centimeter komt boven.

00IMG 8818 Later horen we dat hij rond de 9 kilo woog. We zitten inmiddels op meer dan 25 vissen en dat valt alles mee. Ik krijg echt een mini-prikje op mijn hengeltje en als ik aantik staat de hengel “vast” Dit kon wel eens een mooie vis zijn. Helaas voel ik direct dat het geen snoekbaars is en inderdaad komt er een mooie snoek van rond de 90 centimeter boven water. Even een fotootje en weer zwemmen. Dan volgen er weer een aantal snoekbaarzen.
00IMG 8758
Met nog ongeveer een uur te gaan wil Daan wil het even iets ondieper proberen. Het stormt helaas op deze plek en het scherp vissen is uitgesloten en we krijgen geen beetje. Terug naar de oude plek maar dan iets meer onder de kant op 10 meter. Weer volgen er een aantal snoekbaarzen en dan krijgt ook Daan te maken met vriend Esox Lucius…Ook hij is, net als ik, niet zo blij met een grote snoek eraan. Paul snapt er geen reet van.
00IMG 8791
 Het is toch een mooie grote vis???? Hij heeft absoluut een punt maar als je een grote snorkel wil vangen en je ziet je hengel eindelijk als een hoepeltje gaan wil je geen snoek!!!!!! Het begint echt kil te worden en we maken aan deze heerlijke ontspannen dag een eind. Voor mij persoonlijk was het hoogtepunt mijn vriend Paul Tolstra.

00IMG 8796 Nog geen half jaar terug ving hij absoluut slecht. Nu, na wat veranderingen hier en daar, doet hij gewoon mee en kunnen we gewoon stellen dat hij het die dag ook top gedaan heeft. Rest mij te schrijven….Daan bedankt voor de leuke en gezellige dag…Nu moet je ook een keertje in mijn “Vismachine “mee op snorkels of zeemeerminnende baarzen

Pim Pos

Ps: lekker dat je ook bent toegetreden tot de orde van de potten stoofvlees, nu zit je er met je eigen verwarmde jackie ook letterlijk heerlijk warmpjes bij