00IMG 8742aJe hebt wel eens zo een dag ( lees beurs) dat je thuis komt met het gevoel....YESSSSS dit is het. Zo iets had ik dus bij de afgelopen METS in Amsterdam. voor de mensen die niet weten wat dit is...Het is een MEGA evenement op watersportgebied waar je echt alles en dan bedoel ik ook echt alles kunt vinden op het gebied van boten en alles wat daarmee te maken heeft. Van het kleinsrte schroefje voor in de boot tot aan de orginele gouden kranen voor in de superjachten in het Super - Yacht pavilion...het was onbeschrijfelijk en weer ontzettend leerzaam. Ik ging er vooral heen voor de presentatie van de ultranieuwe ONYX en ION modellen die Hummingbird in 2014 op de markt gaat brengen. Hummingbird heeft met deze modellen al in Amerika de show gestolen omdat ze een fantastisch programma gaan lanceren waar u werkelijk van achterover slaat als u een fervente roofvisser/zeevisser met boot bent en dus met de boot op stap gaat.
00IMG 8739f

PER PELIN ( Dr. Depth )

Het gonsde al op de Vis en Botenbeurs in Utrecht van de geruchten. Gelukkig dat ik toen op de stand van Technautic in Wormerveer de geruchten bevestigd kreeg. Dr. Depth was in handen gekomen van Humminbird.
00IMG 8748c
Volgens ingewijden bij Technautic was Dr. Depth een programma dat je op een dieptemeter kon installeren en waarmee je een viswater zelf in kaart kon zetten. Helaas hoorde ik ook dat het voor de gemiddelde visser vrij moeilijk was om alles te begrijpen en toe te passen. gelukkig heb ik een heel vervelend gen meegekregen....Ik wil alles weten.....
Nog geen twee weken later ben ik op de METS in Amsterdam op de stand van Johnson Outdoors en wie schetst mijn verbazing..... daar staat dus de persoon om wie al die geruchten zijn opgebouwd, het is onze mysterieuze Dr. Depth.

00IMG 8745b Uitertaard op hem afgestapt en hem het hemd van zijn lijf gevraagd. Wat een sympathieke kerel is dat zeg. Heel rustig en introvert. Hij vertelt zowat zijn hele levensverhaal. Uiteraard was ook hij helemaal gek van vissen en hij had een idee om eens een wrak op een andere manier in beeld te brengen en ook wilde hij is staat zijn om op zijn eigen viswateren met dieptelijnen het water voor de volgende keer te kunnen lezen. Hij viste zelf veel op zeeforel en op kabeljauw en kwam erachter dat op een bepaald gedeelte van het wrak altijd zeeforel zat en op andere delen niet. Met dat idee naar huis gegaan en daar heeft hij zijn wiskundige / IT studie gebruikt om aan een systeem te werken waarbij hij de track en opgeslagen dieptepeilingen omzette in een soort tweeedimensionale weergave van opstakels.

00IMG 8749d Ook heeft hij die opgeslagen punten gebruikt om er een dieptlijnenspel in kleur in de waterkaart te verwerken zodat je heel makkelijk het water af kon lezen wat diepte betreft. Het was eigenlijk een idee voor zichzelf. Toen vrienden van hem het zagen wilde ze het ook hebben en voor een klein bedrag verkocht hij zijn programma en zo verdiende hij met het programma zijn visspullen en aas bij elkaar. Het ging zo snel dat iedereen wel door had dat er iets magistraals gemaakt was wat nog niet eerder vertoond was. Er was ook een nadeel en daar kwamen heel veel mensen al snel achter die niet zo veel met computers hadden. Het was een bewerkelijk programma en absoluut niet voor de doorsnee visser. Humminbird met de immer slimme Kelly Grindle aan het roer wist de slimme Dr. Depth ( die in werkelijkheid Per Pelin heet en uit Zweden komt  ) te strikken met maar één opgave. Maak jouw briljante idee zo dat iedereen ermee kan werken. Dat is gelukt en ik kan u alleen maar zeggen dat ik binnen tien minuten mijn favoriete water ( het Noordzeekanaal ) waar ik zowat geboren ben in een mum van tijd in kaart kon brengen op verschillende manieren. Het systeem wordt op de markt gebracht onder de naam Hummingbird AutoChart. Ik ging tot aan mijn schedeldak vol met adrenaline weg nadat ik gesproken had met de onwijs aardige en sympathieke Per Pelin. Ik zag direct de voordelen. Je krijgt bij je Humminbird dieptemeter straks ( januari hoopt men ) een kaartje waarbij je straks gewoon je track opslaat. Als je thuis komt kun je via een simpel programma direct met een enkele druk op de knop alles invoeren in je eigen water. Later kun je op diepte maar ook op relief alles opvragen en de volgende rit kun je dus van de eerder opgeslagen informatie gebruik maken. Dat dit programma toegankelijk is voor iedereen bleek wel op de persdag dat het gepresenteerd werd. Ik was er samen met de mensen van Beet en ook toen bleek de immense belangstelling voor dit nieuwe item wat straks op de toestellen zal worden geimplementeerd. In Amerika hadden ze de innovatieprijs al gewonnen en ik durf met twee handen in het vuur hier te stellen dat het ook hier ongelofelijk populair zal worden.
00IMG 8751e
De angst die veel vissers hebben is dat je dan als je de track update ook direct moet delen met anderen. Dit heb ik van heel veel sportvissers al gehoord. Dat kun je doen maar dat hoeft niet. Als je het op jouw kaartje hebt is het niet zo dat gelijk ook alle andere vissers het dan krijgen via dat systeem. Je kunt er zelf voor kiezen om het te delen of niet. Na een heel leuk gesprek deel ik ook iets met Per. ik laat hem zien hoe wij in Nederland dropshotten. Nu worden zijn ogen zo groot als schoteltjes. Hij vraagt direct hoe die haken moeten worden gemonteerd en als ik hem drie knopen geleerd heb spreken we af dat we samen gaan vissen in Zweden. Helaas heb ik nog geen telefoonrtje gehad van Kelly Grindle van Johnson Outdoors om Dr. Knoop te worden.......