1111aadrhotkraaltjesgroenLaat ik beginnen met te stellen dat je het beste vist met de montage waerin je vertrouwen hebt. Dat geld voor zoet en voor zout. Ik wil nu eenmaal voor mijn gevoel met de beste lijn vissen en als ik iemand in mijn buurt meer zie vangen dan ikzelf onder dezelfde omstandigheden wil ik direct weten waar het aan ligt en ga ik ook mezelf verbeteren. je bent immer nooit te oud om te leren.1111aadrshjighook

Persoonlijk vond ik de Palomarknoop of dropshotknoop niet de allerbeste knoop en wel om de belangrijkste reden dat de knoop bij de haak zit.
1111aadrshwormhook

Het komt vaak voor dat de haak niet kaarsrecht hangt en dus hangt het kunstaas ook niet recht. Hierdoor is de presentatie ook niet optimaal.
1111adrshflexhaak
Natuurlijk vang je vis, dat deed ik ook met drie oude wijvenknopen in mijn lijn toen ik een jongetje was en baarzen ging vangen aan een lijntje met drie erop geknoopte ventieslangetjes die aan de onderkant waren ingeknipt.

 Perfect werkte dat maar de haken zaten nooit helemaal recht op de lijn. Op zee werken we veel met sleeves, een klein koperen pijpje van verschillende soorten diameter en die brachten al snel een idee om te maken.

1.Eerst een lijntje van de gewenste dikte en lengte  

2. Sleeve op de lijn

3.dan een klein kraaltje

4.dan de haak

5.dan weer een kraaltje

6.dan weer een sleeve

Sleeves aandrukken met een tangetje en klaar "was" Kees.

Helaas komt het voor dat de sleeves te hard worden aangeknepen dus ....LIJNBREUK

Volgende probeersel.

Weer stap 1, 2, 3, 4 , 5 en 6 maar nu niet meer aanknijpen maar een piepklein stangetje door alles heen en verlijmen.

Al veel beter dan versie 1 maar nu was het nadeel dat het wel een groot geheel was geworden en ik wilde het zo klein mogelijk maken.

Volgende probeersel

Met verschillende mensen gesproken en het werkte al veel beter maar verschillende mensen waaronder goede vissers ( Daan verbruggen Frank van Vliet ) die waren bang dat de lijm de lijn zou aantasten. persoonlijk had ik daar geen last van maar niet eigenwijs zijn, iets bedenken zonder lak of lijm........
1111Naamloos-1
Volgende probeersel     

Het ei van Columbus kwam eigenlijk door een doos met heel oude haken die ik op mijn viskamer vond. Ik zag een oud aberdeentje maatje 8 en kreeg direct een idee...noem het ingeving.....

Ik heb toen de bocht en de punt eraf geknipt zodat je alleen maar de steel overhoudt. Die heel netjes gevijld zodat er geen scherpe hoekjres randjes of hoekjes aanzaten.

Toen heb ik een fluoro carbon lijntje genomen van 30/00 en een lijntje van 40/00 Toen heb ik eerst de lijn door het oogje van de haaksteel gehaald, toen de lijn door het oogje van de haak en daarna een klein kraaltje op de haak. Het oogje van de haak paste perfect op het stukje haaksteel waardoor de haak eigenlijk gefixeerd wordt. Dan op het laatste uitstekende stukje haaksteel een klein kraaltje om het geheel te borgen.....Helemaal top en het werkt super. Voor de zeer grote critici die zouden nog een drupje nagellak op alles laten vloeien. Dit tast niets aan en werkt nog meer fixerend.
1111Naamloos-11
Volgende probeersel   

De allermooiste maakte ik gisteren weer eigenlijk door een toevalligheid. Ik had via een goede visvriend ( Sjaak Verhage) van hengelsportzaak  De zeebaars in Cadzand ( Zeeland ) , de allerkleinste titanium afhoudertjes geregeld. Deze zijn heel eenvoudig via het internet te bestellen. Heel kleine titanium draadje met een klein veertje erop om op de lijn te bevestigen. het wordt gebruikt om kleine vis te vangen net achter de branding. Ik zag een oud afhoudertje liggen en heb toen het veertje eraf geknipt en in twee kleine stukjes geknipt.

Toen hebt ik eerst een stukje veer op de lijn gezet, de lijn er weer twee keer doorheen gehaald, toen de haak en weer een stukje veer. Toen een stukje titanium recht afgeknipt en er een hoekje van 90 graden ingebogen. Weer alles netjes geschuurd. Toen het stukje door het veertje, de haak en weer het veertje gestoken en toen het rechte stukje titanium er boven uit stak, ook weer met een klein hoekje van 90 graden omgebogen. ook weer netjes afgewerkt en je krijgt een super mooi gefixeerd en ijzersterk geheel...

Uiteraard is dit geen wet van Meden en Perzen maar je blijft wel bezig met het ontwikkelen van betere montages....