aazeelandheader

 


13-3 2012....Het lijkt een gewoonte te worden om het eind van het roofvisseizoen af te sluiten in Zeeland bij mijn vriend Aart van Vossen. Een echte “Zeeuw” die ik jaren geleden heb leren kennen in de Lofoten tijdens een zeevis trip. De vriendschap is gebleven en jaarlijks komen we bijeen om in het zoute en op het zoete samen te vissen. Aart beheerst net als ik denk ik iedere tak van visserij en we staan net zo makkelijk met een broodkorst of maisje een karper te vangen terwijl hij ook heel goed overweg kan met een “vliegenlat”

azeeland1

 


Als ik bij hem binnenstap zit er een alleraardigst ventje van ongeveer 12 jaar op de bank. Het is Mark Verburgh, een enthousiaste knul die helemaal gek is van vissen en uiteraard gaat het die avond nergens anders over. Hij heeft van Aart een mooie plastic opbergdoos gekregen en daar heeft hij allemaal verticaal aasjes in zitten, ook gekregen van Aart. Ik pak uit mijn kist ook een aantal goed vangende shadjes voor zijn verzameling en zijn avond kan niet meer stuk.

azeeland2

 


Hij zou heel graag met ons mee willen maar zijn broer Tom is zaterdag jarig en de visite komt, dus helaas voor Mark moet hij thuis blijven. Hij baalt enorm maar ik beloof hem dat we absoluut volgende keer met hem gaan vissen. Ik ben dus afgelopen weekend met Aart wezen vissen en ik kan alleen maar zeggen dat ik onwijs tevreden en gelukkig naar huis reed naar de vertrouwde Zaanstreek. De week ervoor ben ik het NZ kanaal op geweest en toen was het allemaal niet best.
Alleen richting het IJ waren een paar visjes te vangen maar verder was het brandhout.

aazeeland5

 


De teller bleef dat weekend steken op 15 visjes …..Normaal kun je dat vangen in een uurtje. We begonnen in Zeeland in het Volkerak. Bij de eerste stek waren al twee bootjes bezig en zo te horen waren het “Belzen” zoals Aart het noemt. De heren hadden een overduidelijk Belgisch accent. Al snel vang ik een ondermaats visje wat direct de vrijheid krijgt. We krijgen genoeg beet maar het zijn echt speldenprikjes. We zien de boot naast ons een snoekbaars vangen en zien ook dat de vis een tik krijgt en verdwijnt in de koelbox……

aazeeland3


We zeggen er niets van maar gaan in de richting van de brug. Vorig jaar pikten we daar wat vis weg en dat willen we nu weer even proberen. Binnen een aantal minuten op een diepte van 10 meter vang ik er al snel 6. Stuk voor stuk klokgave maatse vissen die droog staan van het kuit.

aazeeland7


Helaas voor Aart krijgt hij alleen beet en ik ken hem…..Hij baalt ervan en dat zou ik ook gedaan hebben. Ik krijg op een gegeven moment een paar vinnige korte tikken en de vis hangt. Het is duidelijk geen snoekbaars aanbeet. De hengel staat als een hoepel en ik ben dus erg benieuwd. Er komt na een tweetal minuten na heel voorzichtig drillen een “BAK” van een baars boven van 47 centimeter.  De 4 inch ( tien centimeter ) lange Keitech Fat Impact is totaal verdwenen. Wat een schitterende vis. Helaas is de staart ietwat krom maar verder is dit een ultieme vis.

aazeeland9


We onthaken hem in het water en deze oude rakker zwemt weer snel naar beneden. Het is een lange tijd gelden dat ik zo een megabaars gevangen heb. Ik vis met Nanofil 8/00 met een fluoro carbon onderlijn van 1 meter van 28/00. Aart gaat ook over op een dropshot systeem met een Keitech Fat Impact en begint ook te vangen.

aazeeland11


Als we na een tijdje besluiten om op het Hollands diep te vissen wordt het toch nog bal. Tot een uur of drie is het bijna elke drift raak met alleen maar mooie grote maatse vis. Dan ineens wordt het minder en we besluiten om drie honderd meter tegen de vaargeul aan te gaan liggen. Daar vangen we weer wat vis,  maar het zijn allemaal kleintjes.

aazeeland10


Zowel Aart als `ik` zei de gek vangen er alleen maar ondermaatse of net maatse vis. Om half vier gaan we naar huis en direct zeggen we tegen elkaar dat het absoluut duidelijk was dat onze boot veel meer vis ving dan de omliggende boten. Terwijl wij op het Hollands diep lagen, zijn er wel vijf boten om ons heen gaan liggen en we hebben ze er niet eentje zien vangen.

aazeeland4


Als we alle vis meetellen die aan onze haak heeft gezeten komen we zeker tot vijftig. Ze beten heel voorzichtig en ondanks een stingertje heb ik het zeker twintig keer gehad die dag dat vis er aanzat en halverwege losschoot omdat de haak niet goed vast zat. Ook Aart had hier heel veel last van. We hebben ongeveer twintig vissen daadwerkelijk in de boot gehad voornamelijk maatse vis.

aazeeland6


Al met al een superdag. Als je dan iets moet zoeken wat negatief was….Het weer….Toen ik weer in Zaandam kwam toen hoorde ik dat het de hele dag prachtig zonnig weer was. Bij ons was het gewoon koud, mistig, winderig ondanks berichten van afnemende wind. Zelfs nog een klein beetje regen… Maar ja, liever een dag een beetje minder weer dan een dag zonder vis. Aart…..Volgende keer nemen we Mark mee en Zeeuws meisje en dan wordt het helemaal gezellig!!