aasnb6


MISTER TWISTER
Ik was een middelbare scholier toen dit super aasje de wereld veroverde. De baars, snoekbaars en ook snoek sneuvelde bij bosjes. De fietsenmaker was er absoluut niet blij mee. Ik kocht namelijk meters ventielslang voor de baars visserij omdat bij ons wekelijks baars werd gegeten. Door de opkomst van de twister was het dus afgelopen met het kopen van dat dunne flexibele slangetje. Vis was gewoon een deel van het menu en we hadden drie jongens thuis waarvan er twee zeer bedreven waren in het vangen van baars.
Het water in de Zaan en het Noordzee kanaal had in die dagen een zeer groot baarsbestand en dat was maar goed ook. Bijna elke week werden we er op uitgestuurd om 30 baarzen te vangen in de balkenhaven in de Zaan. Meestal was het een werkje van een uur of twee omdat je vaak meerdere haken vol had. Als de baars dan in een teil leidingwater schoon zwom kan ik me herinneren dat ze ladingen met spiering uitspuwde. MisterTwister deed de baars waarschijnlijk aan een eetbaar “iets’ denken.

aasnb1

 

SHADS EN ANDER “RUBBER SPUL “

Er is tegenwoordig zoveel rubber op de markt dat ik me er gewoon niet aan waag om ze allemaal op te noemen. Het is allemaal goed en ze lijken allemaal op iets “vissigs” of iets “wormigs”
De fotograaf die bij me in de boot was deed uiteraard precies wat ik ook deed omdat hij in de veronderstelling was dat het mijn water was met aparte vistechnieken. Na een drietal uren vissen had hij er drie en ik, zei de gek, had er vierendertig. Mazzel??? Wanneer iemand dat beweert, dan geef ik ze gelijk en hoef ik ook niets te verantwoorden. Het is, om maar eens een opmerking van een vriend van mij Roland Lorkowski te citeren: “ Het ies die hand von die Meister” En eerlijk gezegd, Roland  is ook een meester op zijn gebied. Hij maakt zelfs zijn eigen Profi Blinker shads. (hij is ook verantwoordelijk voor de meerval en snoekbaars in de Ebro)

aasnb2

 

DE ACTEUR MAAKT DE SHOW, NIET HET PUBLIEK

Wanneer een “ acteur” visser een shad, twister of een slug slecht laat acteren, dan zal er weinig vis mee gevangen worden. Een slechte twister zal in de handen van een goede acteur tot nieuw leven komen en er wordt mee gevangen. Met beleid gevist vangt een goede visser met ieder rubber. Waar het bij het vertikalen op neer komt is een goede actie in het aasje leggen. Het is dood materiaal dat door de visser moet gaan leven. Als we ervan uitgaan dat je op de juiste diepte vist en er zit vis dan zul je zien dat de beste “rubberacteurs” toch de meeste vis vangen. Haal eens gevarieerd met korte rukjes het aasje omhoog en laat het zeer tergend weer zakken daarna haal je het heel zachtjes met rukjes omhoog en laat je het snel onder controle zakken.

aasnb4

 


Het is op een gegeven moment een show die je vis oplevert. Meer variatie levert meer vis op. Vergeet ook niet dat de show die u opvoert ook heel erg te maken heeft met de temperatuur van het water. Ik heb met een vismaat van me ( Geert Luinge) meegemaakt dat aan het eind van de herfst begin winter de snoekbaars stilhangend aas veel beter pakte dan het voorzichtig omhoog getikte aas. De watertemperatuur heeft heel veel invloed op het aasgedrag van de vis simpel en alleen al omdat een vis een koudbloedig schepsel is en daardoor ook anders reageert in een koudere omgeving dan in een warme omgeving.

aasnb5


Houd dus rekening met het feit dat een show niet altijd dezelfde moet zijn en variatie is echt het toverwoord. Geen beet wil dus niet altijd zeggen…..Geen vis!! Het kan ook liggen aan de manier waarop het aas gevist wordt. Zoek plaatsen op waar je zelf, als je een snoekbaars was, zou willen gaan liggen. Zoek de putten en de geulen op. Naast de kribben in een rivier, waar de slijtgaten zijn, is het vrijwel altijd een topstek. Je zult ze wel zelf tot bijten moeten uitlokken. Een talud vlak voor de vaargeul en veenbulten en ga zo maar door. Het beste advies voor een ieder die het vertrouwen in rubber heeft opgegeven...... Probeer het nog eens een keer maar dan met een andere “SHOW”