aaaasnoek106cmheader

 


Met gepaste trots laat mijn vader het snoektuig zien waarmee mijn opa de snoek in de Zaanse polderwateren achter de schubben zat. Een prachtig nostalgisch object….of niet soms. Een klein koperkleurig kettinkje zit er voor de dreg. Daarboven zitten 5 rood witte kralen die een factor tien groter zijn dan de bekende aaldrijvertjes. Zij we bang voor de snoek of zo??
HAAIEN IN HET ZOETE WATER?
Ik had in 1982 het voorrecht om een heel jaar in Ierland te mogen werken als visgids. Daar werd op zee op verschillende haaiensoorten gevist. Blauwe haaien, tope, porbeagle kortom ECHTE haaien. Als je op deze vissoorten zonder stalen onderlijn gaat vissen dat wordt het eigenlijk een zelfmoordactie waarvan je bij voorbaat al weet wat er gebeurt. Worden de haaien kleiner, zoals de hondshaaien oftewel de lesser spotted dogfish in het Engels dan zijn de stalen onderlijnen verdwenen. Waarom zouden we dan een stalen onderlijn gebruiken voor een snoek of snoekbaars?

geert-sn-kop-groot-jan-2007aa

 


TANDENZETTING ALS CRITERIUM?
Wanneer er op de koning van de vissen de zalm wordt gevist dan komt het niet in je op om een stalen onderlijn te gebruiken. Een heek en een leng hebben een bek met tanden waar menigeen jaloers op is en een zeewolf kan met zijn gebit zonder probleem de grootste krab of oester vermorzelen. Wordt daar een stalen onderlijn gebruikt?? Natuurlijk niet wordt er dan door de zeevissers gezegd, maar waarom gebruiken de “zoete” collega’s dan wel een stalen onderlijn op een snoek? Ik ben een verwoed roofvisser en ik moet u bekennen dat ik nog nooit een lijnbreuk heb gehad doordat ik zonder staaldraad viste.

 

aaaimagesCAIABHQN

 

ROESTVRIJSTALEN ZEKERHEID
Uiteraard geeft het bij de meeste snoekvissers een veilig gevoel om met een staaldraadje te vissen voor het kunstaas of getakelde aas. Die beesten kunnen wel een meter lang worden, dat boezemt waarschijnlijk angst in.

hugo-snoek-105-cm-aaa


Het allergrootste nadeel vind ik dat een stalen onderlijn in ieder geval bij het vissen met kunstaas een groot gedeelte van de actie wegneemt. Maak dan nog eens de optelsom en als de weegschaal dan nog niet omgaat moet u lekker met staal blijven vissen. Wie ben ik om iemand iets op te dringen. De grootste zeebaars en snoek bevis ik zonder staal.
ALTERNATIEF
Probeer eens te vissen met een stukje zwaarder monofyl als voorslag. Of wat dacht u van het perfecte “harde monofyl” Het neemt een veel betere plaats in dan staal en het heeft hetzelfde resultaat. Trolt of gooit u met gevlochten lijn ? Heel goed werkt dan bijvoorbeeld een stukje knoopbare lijn van titanium. Ik kreeg het vorige week half januari in handen bij Handy Fish in Heiloo en ik wist niet dat er zo dun titanium bestond……

aanaamloos

.Het is een ongelofelijke vooruitgang ten opzichte van staaldraad. Het knoopt perfect, kinkt niet, is ongelofelijk sterk, dun en ga zo maar door. 
U zult zien dat het viscomfort toeneemt en daarmee ook de vangsten.