aadrshoheader


Alle roofvissers van vandaag de dag kunnen zich bij het woord "DROPSHOT" iets voorstellen. Het grote verschil in aaspresentatie is dat er bij de dropshot methode het gepresenteerde kunstaas c.q natuurlijk aas niet aan het eind van de lijn gepresenteerd wordt maar er juist iets boven. Persoonlijk wil ik het aas niet meer dan 30 cm boven de grond hebben maar daar is natuurlijk iedere sportvisser vrij in.

aadrredhook

Heel snel kreeg je de speciale dropshothaak haak waarmee je een goede hoek ten opzichte van lijn en haak zou krijgen. De haak was meestal wel vrij grof en ik was er dan ook niet helemaal happy mee.
Het systeem werkte wel maar het moest volgens mij beter kunnen. Toen kwam het systeem van SPRO ( Dropshot jig-90 ) wat perfect werkte. Een haak met aan het uiteinde van het haakoog een klein stukje draad erop gelast. Hier paste dan een soort slofje overheen en de haak stond veel mooier af dan die grove Amerikaanse dropshothaak. Je hoefde namelijk niet meer een allbright knoop in de onderlijn te leggen.

aadrshjighook
Het kunststof hulsje vervangen door een kraaltje en het werkt fantastisch


Ik heb het namelijk niet zo op knopen in mijn onderlijn. Het is en blijft een verzwakking van je onderlijn. Dit was dus een voordeel in vergelijking met de grove dropshothaak.
Het nadeel van dit Dropshot jig-90 systeem van SPRO was dat het kunstof slofje na een aantal keren aanslaan uitscheurde en dan was het systeem niet meer goed of je moest het slofje vernieuwen. Ik heb dat probleem toen zelf opgelost door het zachte hulsje te vervangen door een lichtgevend kraaltje.  Met het systeem zelf was niets mis mee en ik heb er tijden heerlijk mee gevist. Jammer dat het kleinste haakje in de serie nog steeds te groot was om met heel kleine kunstaasjes te vissen. Ik was heel erg blij met dit systeem omdat het kunstaas perfect op de haak zat. Voor groot kunstaas was en is het nog steeds één van de beste systemen. Toch was ik nog niet tevreden en ben gaan experimenteren. Ik moest en zou een systeem bedenken wat snel, klein, multifunctioneel en voor ieder haakje met een oog goed inzetbaar zou zijn.

aadrflexhookzonder1
Natuurlijk is dit vergroot, in werkelijkheid is het metaaldraad 0.1 mm dik titanium


Ik kwam toen op het idee wat ik in de zeevisserij al lang gebruik. .....AFHOUDERS...
Ik heb toen van een superdun afhoudertje van titanium een heel klein afhoudertje gemaakt waarin het haakje kon bewegen. Het kon vrij op en neer bewegen wat natuurlijk de flexibiliteit van het gebruikte kunstaas enorm verhoogde. Uiteraard uitgeprobeerd en het werkte echt super. Bij de laatste testsessie op het Gooimeer met Bas Halsema en de allerlaatste vorige week eind juni met Ron de Graaf van Rentenaar werkte het echt heel goed. Ik ben toen meerdere versies uit gaan denken met de zeevisserij als inspriratiebron. Ook nu weer moest het snel en simpel te maken zijn.

aadrhotkraaltjesgroen
Kraal, haak, kraal en dan door alle drie een passend stokje en verlijmen en klaar is de montage...geen knopen!

Op koninginnedag heb ik bij een aantal meisjes een enorme glazen pot met echt duizenden plastic kraaltjes gekocht in allerlei kleuren. Zij blij en ik nog veel meer. Ik gebruik ze voor mijn zee onderlijnen.Tussen twee coil-crimps zet ik twee kraaltjes en ook een tonwartel waar mijn aaslijntje aan wordt gemonteerd.
Toen ben ik de kraaltjes gaan gebruiken in combinatie met een klein dropshothaakje. Eerst neem je ongeveer 80 a 90 cm fluorocarbon in uw gewenste dikte. Als tweede neem je een kraaltje een haakje en weer een kraaltje. In deze volgorde schuif je deze op de fluoro carbon onderlijn. Daarna schuif je de kraaltjes op de gewenste hoogte en zet het vast met een heel dun pinnetje wat door de kraaltjes en de haak gaat. Voor de zekerheid borgen / verlijmen met een fractie secondenlijm. Dit was heel simpel te maken en het werkte fatastisch. Het grote voordeel was het snel te maken was en er geen knoop in de onderlijn was 

adrshflexhaak
een totaal vrijstaande haak die alle kanten op kan draaien, een perfecte aasaanbieding!

Toen kwam mijn laatste versie. Ik liep op de EFTTEX-show in Amsterdam eind juni.
Daar stond een Canadees van Koreaanse afkomst met een systeem dat ook heel erg leuk was. Het was een dropshothaakje dat vrij kon ronddraaien op een heel klein stukje metaaldraad. Hij had een heel dun metalen draadje genomen en daar een oogje aan gemaakt, dan kwam de haak en dan had hij op het bovenste stukje draad ook een tonwarteltje gezet en dit ook in elkaar gedraaid. Aan het onderste oogje kwam het lijntje wat naar het loodje gaat. Het bovenste oogje van dit systeem loopt naar de bovenkant van je aaslijn. Ik maak het loodlijntje van dunnere lijn dan de aaslijn zodat dit ook als eerste breekt en je alleen het loodje kwijtraak.

aadrshwormhook
Ook de wormhaken zijn goed te gebruiken bij ietwat groter kunstaas. Ook weer kraal,haak,kleine kraal, kraal en dan een pinnetje erdoor.


De wormhaken die veel in Amerika worden gebruikt op Large Mouth bass kunnen ook prima worden ingezet bij de dropshotvisserij. 
Welke aaspresentatie u wilt gebruiken is natuurlijk een keus. U kunt nu tenminste kiezen welke dropshot montage u het prettigst vindt.

aabaarsdrshot
Een baars aan het kraaldropshotsysteem


Eén ding is zeker....het is een onwijs leuke en succesvolle manier van snoekbaars, baars en snoekvissen.