aaronheader


Al zeker twee jaar hadden we een afspraak dat we eens zouden gaan vissen op snoekbaars of op zeebaars. We zouden dan met mijn vertrouwde Boston Whaler het kanaal op gaan of de zee op.
Vorige week, laatste week juni 2011 was dan eindelijk de dag dat alles in zijn werk zou gaan. Heerlijk ontspannen geen wedstrijdelement en alleen maar uitproberen en testen en er een gezellige dag van maken. Ik had een paar nieuwe drop-shotmontages bedacht en die wilde ik graag uitproberen.
Ron de Graaf “het”gezicht van Rentenaar Hengelsport en ik zei de gek.  Ron vertelde dat vismaten Bram Rekoert en René Suvaal ook het kanaal op zouden gaan. 

aaronsnb2


Volgens mijn computer zou het erg taai worden. Ik maak al meer dan 15 jaar van elke trip een kort verslag en geloof me maar dat je ook hierin een patroon kunt opmaken. Vorig jaar was het om deze tijd ook al heel erg taai.We moesten volgens de verslagen niet zozeer in de richting van IJmuiden zijn maar meer richting het IJ. Ook de binnenhavens zijn nu ronduit slecht. De snoekbaars zit nu meer op het koudere stromende water van het kanaal. We begonnen voor de brandstoftanks aan de Amsterdam kant en voor Ron zou het de eerste keer worden dat hij de dropshottechniek zou gaan uitproberen. Vorige week had ik hier nog onder het alziende oog van de havendienst een snoekbaars van 96,8 gevangen. Ron is meer een snoekvisser met pluggen en jerkbaits en hij heeft in binnen en buitenland al honderden snoeken en snoekbaarzen gevangen, maar het drop-shotten leek hem ook wel een heel leuke vorm van snoekbaarsvissen om eens te proberen.

aaaronsnb1

Zijn collega Arno durft het niet aan want die vindt het alleen leuk als hij met kunstaas kan gooien.
Ron wil, zoals het hoort als hengelsportwinkelier voor tenminste dertig jaar, alle disciplines van het roofvissen beheersen en dat is ook mijn mening. Al snel haken we onze eerste vis op een diepte van 7 meter. Ikzelf vis met Keitech fat impact en Ron vist met een Culprit shadje. Het is na een uur duidelijk dat het schrapen wordt voor een visje. We hebben rond het middaguur 7 vissen en dat zijn gelukkig 6 snoekbaarzen en een mooie baars.
De meeste zijn goed maats en dat is wel eens anders op het kanaal. Als Ron de telefoon pakt en zijn maten informeert hoort hij dat wij het beter doen dan zij. Ze zitten vlakbij de gevangenis in de Isaac Baarthaven. Voordat Ron zegt wat ze gevangen hebben zeg ik direct dat het wel baarzen zullen zijn. Daar zitten altijd heel veel baarzen en in de herfst en winter kun je met kleine shadjes er wel vijftig tot honderd vangen per dag. De baarzen zijn daar erg mooi en bijna alle foto’s die ik heb in mijn computer komen daar dan ook vandaan. We besluiten om meer richting Amsterdam te proberen.

aaaronsnb3

Rond vangt achter elkaar drie mooie snoekbaarzen met een heel klein spieringachtig dropshot aasje van Rozemeijer. Hij vraagt of ik dit ook even wil proberen.
Ik monteer het fragiele kunstaasje even door de kop en doe er geen stingertje op. Dit moet voor iedere roofvis “hap slik weg” zijn.  Ik vis op dat moment met de gloednieuwe Nanofil 8/00 en tot op heden kan ik alleen maar zeggen dat het de allerbeste gevlochten lijn is die ik ooit op mijn reeltje en molen gespoeld heb. De lijn is werkelijk suupppppeeeerrrr glad en werpt als een zonnetje.

aaronkunstaas


 Ik krijg een baars achtige aanbeet en trek het aasje weg, ik wil alleen maar snoekbaars hebben. Dat krijg ik weer dezelfde aanbeet en trek hem weer een meter weg.

aaabrasem26-62011


Dan is het weer raak en ik zeg nog tegen Ron “Die rotbaars blijft me achtervolgen” Ik sla en ik voel een schokkerige vis die totaal niet lijkt op een snoekbaars. Het zal wel een baars zijn denk je dan. Niets is minder waar. Er komt een Joekel van een brasem boven die de hele dropshothaak in zijn bek heeft en er dus echt een paar keer in heeft gebeten.

aaronbrasem1

Het is werkelijk super heet en dan weer bewolkt. Of het weer er iets mee te maken heeft weten we niet maar na de middag valt echt alles dood.
Op doorgaans goede stekken krijgen we echt geen pukkel en tussen 14.00 uur en 16.00 uur krijgen we echt geen enkel aanbeetje meer. We spreken de andere mannen bij het terugvaren en het is bij hun op 1 snoekbaarsje en een zooitje baarzen gebleven. Ze kunnen beide  echt wel een hengeltje vissen maar dat is nu eenmaal het NZ-kanaal. Over het algemeen is het niet een zomerwater. We schutten en varen evengoed tevreden terug, helemaal als we horen dat 4 boten met bevriende vissers als hoogste 4 snoekbaarzen hadden. Wij sluiten af met 10 snoekbaarzen een baars en een brasem. Volgende keer beter….zullen we maar zeggen!