aabruchemheader


Op de Visma gezien, maar  met de maker van deze exquise pluggen in contact gekomen door Paul Kroonenburg een  vriend van me. Hij had een plug gezien die heel apart was en die ook wel eens goed zou kunnen zijn.
Uiteraard was ik direct nieuwsgierig en zijn we met het plugje op de plas bij me achter aan de gang gegaan. Sieuwert van Brüchem is de maker en de bedenker van dit exclusieve visgerei en ik moet direct zeggen dat het echt heel mooi gemaakt is.

aasieuwertmet_snb
De bedenker met een mooie vis....natuurlijk op zijn eigen plug

Ik weet uit ervaring dat het maken van pluggen en dobbers uit hout heel veel werk is omdat het om details gaat.
Vroeger maakte ik ook veel eigen wedstrijddobbers en dat deed ik omdat ik een eigen idee had hoe een dobber moest zijn en dat vond ik niet op de markt. Dus de meest simpele oplossing was om het zelf te maken. Het grote verschil is het  feit dat ik het van balsahout maakte en Sieuwert het maakt van een keiharde houtsoort ( kamferhout).Ik kan u vertellen dat er heel veel tijd in gaat zitten en dan kunt u ook begrijpen dat de prijzen redelijk zijn.

aaabruchem1

Een kort gesprek met de maker leverde op dat ik de passie hoorde in het verhaal dat hij hield. Deze jongen was niet alleen gek op het “spelletje’ dat vissen heet maar ook het maken van pluggen en dat siert hem des te meer.
De pluggen lopen prachtig door het water. Zowel het grote al het kleine model. Ik heb ze gegooid , getrold en gejerkt. Deze plug vangt gewoon vis dat zie je meteen. Hij heeft ook meerdere kleurpatronen in de pluggen verwerkt en ik heb ook gehoord dat je een kleurenpatroon kunt aanvragen bij Sieuwert. Ik ga nu de plug dit jaar ook meenemen naar Noorwegen waar ik op zee met deze plug wil gaan gooien op de pollak omdat de plug een prachtig vissilhouet heeft in het water en de blauwe teint imiteert perfect een klein koolvisje.

aabruchem2
Verkrijgbaar in drie afmetingen 10,14 en18cm

De afwerking is ook heel goed en de lak voelt aan als epoxyhars maar dat weet ik niet zeker.
 Bij het trollen dook de plug naar de diepte en de hengel stond in de steun te rammelen van jewelste. Een prima waggelende actie. Toen ik de plug ging gooien viel ook op dat de plug mooi stabiel in de lucht hangt en weinig kantelt. Ook bij de eerste slag van de molen voel je de enorme vibratie in de hengel van de schommelende plug. Ik vond dat bij het jerken niet een gewone jerk het beste was maar een zachtere tik dan normaal. De waggelende uitslaande beweging was dan nog mooier.

aabruchem3
gooiend, trollend en jerkend, alles ging perfect


Wat in het begin een beetje vreemd overkomt  is het vinnetje wat op de rug omhoog staat en de toch wat ongewone kleurzetting. Ook vond ik op het eerste gezicht de dreggen wat klein voor zo een grote plug.De pluggen zijn er in drie  afmetingen 10, 14 en 18 cm.
Ik houd absoluut van apart en daarom toch maar aan de test ermee gegaan. Helaas een echte vissessie is er nog niet van gekomen en heeft de plug nog geen tanden gevoeld omdat er of slecht weer was of er was iets anders waar ik naar toe moest. Je kunt echter je vangsten die je gemaakt hebt met de plug op de site van Sieuwert zetten.
Kijk voor meer info even op de site http://www.vanbruchempluggenbouw.nl