aartheader
Half zes gaat wekker in de wekker in St.Annaland ( Zeeland) . Ik was al een tijdje wakker en lig het verslag te lezen van het Penn IJslandfestival waar ik aan mee heb gedaan. Aart is er klaar voor en we hebben besloten om op snoekbaars te gaan vissen. Het wordt het Zoommeer of het Volkeral of misschien wel beide. De prachtige boot van Aart ( hij heeft net als ik ook een Boston Whaler Montauk ) wordt aangekoppeld en we gaan in het mistige ochtendgloren naar de trailerhelling. Het is slechts een klein kwartiertje rijden. Als we aankomen staan er al twee Belgische en één Duitse auto met trailers. Steeds als ik die buitenlandse auto's zie realiseer ik me dat ik in een paradijs woon als het gaat om sportvissen, zo vlak bij huis
We varen ongeveer een half uurtje in het Schelde-Rijnkanaal als ik de grote motor vaart hoor minderen. We zijn op een bepaalde plek die al meerdere keren mooie vis heeft opgeleverd. Een harde bodem. In geen velden of wegen is er iemand te bekennen. Het barst om ons heen van de krakeenden. Mooie fijne eendjes die te herkennen zijn aan hun gitzwarte snavel. Aart gaat voor een verticaalmontage met een splittailtje van DAM. aartfantasistaIk twijfel tussen een Gulp alive, een SPRO Dull shadje of een Keitech Sexy Imact van Albatros. Vorige week heb ik goed gevangen op de Gulp Alive Chartreuse en Dull Shad in het blauw, dus ik weet dat die werken.
Ik geef de voorkeur aan een monstertje van Keitech ( Sexy Impact) wat ik gekregen heb van Jan Klootwijk van Albatros om uit te proberen. Het model is net nieuw en ligt nog niet in de winkel. Het is een mix tussen een zandspiering en een worm. Het prielige staartje zwiebert geweldig mooi bij een bepaalde beweging. Aart heeft het ook nog nooit gezien en ik monteer het op een zelf ontworpen dropshotsysteem met sleeves. Iets uit de zeevisserij overgenomen en geimplementeerd in de verticaalvisserij.
Het is absoluut koud en de hardnekkige mist wil niet snel genoeg weg. Gelukkig zien we dat het zonnetje er doorheen probeert te komen. De Minn Kota Riptide is het enige wat we horen. Op standje twee varen we tergend langzaam over de stekken. Al binnen een kwartier krijg ik op de sexy impact een enorme dreun en mijn ABU Rock Sweeper staat krom. aartpimkrhengelAart, vriend als hij is, haalt snel zijn hengel in en maakt een mooi plaatje van de kromme hengel.
Het is op een 10/00 Chrystal Clear lijntje van Berkley een mooi gevecht en ik voel dat het om een maatse vis gaat. Een kogelharde vis met een dikke buik van het kuit komt boven en snel maken we een paar foto's. Ik ben helemaal gelukkig in het mooie nieuwe blauwe pak van SPRO met de uitdagende tekst erop ....Sport Professionals. Volgens mijn bescheiden mening één van de mooiste vispakken op de markt te koop.aartpimvis Alles klopt er aan dat pak. Het zweet niet en is 100% wind en waterdicht.
Lekker veel zakken met een klepje zodat het ook niet irritant inregent. Ook op de foto's staat dat blauw altijd goed. De kop is er af en we gaan vrolijk verder. Maar onze verwachting na deze goede start moet al snel worden bijgesteld. De volgende drie kilometer krijgen we echt geen enkel tikje. Aart snapt er echt niets van want hier is het altijd vis en ook ik denk dat het ligt aan iets wat wij niet kunnen regelen. Snijdend koude Noord-Oosten wind, watertemperatuur rond de 8 graden bij de oppervlakte en vis die al aardig kuitziek aan het worden is.We besluiten op het Zoommeer te proberen. aartlundOp de bekende plekken doen we ons bekende rondje maar ook daar geen enkel prikje of ander teken van leven. Dan maar naar het Volkerak.
Toch ook een goed snoekbaarswater. Meestal worden daar ook NKS wedstrijden gehouden. Als we er aankomen zijn we niet alleen en een aantal aardige Belgen weten ons te melden dat zij helemaal niets hebben gevangen. Ook de andere boten hebben echt NIETS gevangen. Ik voel me ondanks die ene vis dan toch nog iet wat gelukkig. Twee weken terug bij de NKS wedstrijd werden er door iets meer dan 50 boten 150 snoekbaarzen gevangen. Dat is over de hele dag gemiddeld 3 visjes per boot. Maar ja, dat was twee weken geleden en toen was de wind totaal anders en was het niet snijdend koud. aartbelgenDe Belgen vissen met kunstaas en met een fireball met een dood voorntje maar zelfs dat kon vandaag niet de vis verleiden.
Inmiddels heeft Aart ook een Keitech Sexy Impact met inktvis geur aan zijn verticaalmontage gemaakt. Of de duvel ermee speelt....Eerst krijg ik vlak bij de Belgen weer een tik, net op het moment dat ik hen uitnodig om naar de VISMA te komen en de stand te bezoeken van TECHNAUTIC omdat daar de Riptide Modellen van Minn Kota te bewonderen zijn. Helaas ik mis de vis en Aart zegt kort maar krachtig...`Dan moet je maar opletten` en hij heeft gelijk....aartsnbaarsDan krijgt ook hij een dreun op zijn hengel en hij verzilvert de vis wel.
Met een rustig gebaar wordt de vis in zijn element gezet. Het is inmiddels ook in het Zeeuwse land schitterend weer geworden en we eindigen de dag met een gezonde rooie kop van de zon.....Een heerlijke dag met een wel heel lage score!! Op naar het komende nieuwe seizoen.