azeelandheader
BOSTON WHALER
….

Een heel leuke maar ook fijne bijkomstigheid is wel het feit dat Aart, net als ik, over een Boston Whaler Montauk 17 ft.beschikt. Ik had hem iets eerder dan hij maar hij is er net als ik nog steeds lyrisch over. Eerst heb ik verschillende soorten aluminium boten gehad en die bevielen als het om de polder ging allemaal even goed. Maar als je veel op het Noordzeekanaal zit en ook nog eens veel op zee dan moet ik echt bekennen dat een goede kwaliteit polyester boot voor mij de voorkeur geniet. Uiteraard zijn een hoop mensen dit niet met me eens maar dat mag ook. Dat houdt de discussie levend.amercuryaart Met de boot van Aart heb je dus het gevoel dat er gewoon niets kan gebeuren.
Toen we afgelopen zaterdag 12 juni over het Volkerak scheurden was het prachtig weer en  bijna bladstil, mar binnen een aantal uur stonden de kopjes erop en er was dus ook niemand meer te vinden.Toen we later die dag terugkwamen bij de trailerhelling zagen we meerdere mensen die van de kanaaltjes terugkwamen omdat ze er niet uit durfden te gaan op het grote water. Met deze zeewaardige boot ram je er dwars door heen en als je de motor een beetje goed trimt krijg je bijna geen water binnen. Wij moesten ook over het grote water heen en hebben toen op een zijtak gevist en vingen daar toch een aantal heel behoorlijke vissen van tegen de 80 centimeter. De meeste vis die we vingen kwam tussen de 6.00 meter en de 8,50 meter.

WAT WAS HET SLECHT….

Als je alles van te voren weet dan blijft de verrassing weg en dan maakt het de dingen die je meemaakt allemaal een stuk minder spannend. Dat was afgelopen weekend dus ook het geval. Zaterdagmorgen 5 uur uit je nest en 6 uur vissen. Alles zat mee en we hadden alles aan boord. azeelandpimsnoekHonderden shads in allerlei kleuren en maten en de allermooiste montages. Op de plekken waar je meestal toch altijd wel een visje ving zag je wel vis maar je kreeg geen stootje.
We hebben echt een uur lang geverticaald en echt geen beetje te bekennen. Zou het trollend beter gaan? Je weet het niet dus proberen maar. Binnen een half uurtje was het raak op mijn Down Deep Husky Jerk plug , niet een harde aanbeet maar we zaten met de lijnen in elkaar. Mijn plug liep waarschijnlijk iets naar links en had de lijn van Aart te pakken. Even voorzichtig alles op hand binnengedraaid en bij het binnenhalen kreeg ik een prachtige tik op de hengel en even later lag er een oersterk snoekje van rond de 60 centimeter in de boot. Er zijn snoeken in de polder van 80 centimeter die niet zo strijdvaardig zijn als deze opportunist. Even op de foto en weer terug in zijn element. aaartsnbkl


Even later was Aart aan de beurt met een mooie snoekbaars. Hij ving hem op een taildancer met zo een grote lange lip. Ook deze kreeg weer de vrijheid. Zouden ze het op de plug beter doen? Helaas ook dit leverde daarna geen vis meer op. Door naar het Zoommeer. Daar had ik vorig jaar met Aart heel leuk gevangen. Ook hier weer meer dan een uur met alles geprobeerd maar niet één bewijsje van leven. Zelfs niet een baars. Terug naar de andere kant van het kanaal aan de lijzijde, dus we hadden gelukkig geen last van de redelijke harde zijwind.

SPELDEPRIKJES

Ik kan heel erg slecht tegen mijn verlies, maar ben wel een goede verliezer. Als er iemand van me wint tijdens een wedstrijd dan krijgt hij altijd een hand maar wil ik wel altijd weten wat zijn tactiek was in de hoop er zelf ook nog van op te steken. Met Aart heb ik altijd een goede sparringpartner. Hij is net als ik niet te stoppen en kan de hele dag doorvissen.azeelandaartdril Hij geeft ook niet snel op en probeert van alles.
Normaliter als ik scherp vis mis ik natuurlijk wel wat maar niet erg veel. Ik vis altijd waar het ook is altijd met een stingertje. Als ik geen staartdregje had gebruikt had ik precies 1 vis gevangen. Bijna alles zat aan het stingertje vast. Het waren zulke kleine aanbeetjes dat je bijna niet geloven kon dat dit werd veroorzaakt door een vis van ruim zestig centimeter en een bek vol met tanden. Ook bij Aart was het van hetzelfde laken een pak. aaartzeeland2010Slechts één grote snoekbaars had de shad volledig in zijn bek. Uiteindelijk sloten we zaterdag af met 12 vissen en een tiental missers, die er een aantal seconden aanzaten en dan weer losschoten.
Toen we teruggingen mochten we niet klagen en hadden we zeker in grootte het goed gedaan. Ook in aantal waren we de beste. De vissers op de kanaaltjes binnen hadden ook veelal kleinere vis gevangen.

LOGICA AAN FLARDEN

Zondag zouden we naar het Haringvliet gaan om daar eens te kijken of de snoekbaars los was.

Het eerste gedeelte van het water was een soort kanaal waar een pittig stroompje liep. Ik zag het al voor me…. Op de drift lekker vissen en vangen. Helaas ook hier was het drama wat je er ook aanhing niet een enkel stootje. Toen maar met een klein shadje en een spinhengeltje de oevers afgegooid. Om ons heen barstte het van de brasems die meivliegen van het oppervlak afpakten. apim-snbAartVlak voor het talud naar de vaargeul kreeg ik op 4.5 meter een enorme dreun op de top en het was absoluut een goede vis.
Ook deze wist zich weer te bevrijden na een aantal seconden. Toen de vis losschoot hebben ze het in Zaandam gehoord. Ik was zo pissig omdat het al zo slecht was. Eindelijk krijg je een mooie aanbeet en dan verzilver je deze niet…BALEN!!! Op het Haringvliet, wat in de regel toch een perfect water is getuige de wedstrijden van het NKS kregen we ook niet 1 keer beet. acatchreleaseOp naar het Hollands diep, een goede twintig minuten varen bij de brug.
Daar lagen zeker tien bootjes. Aangekomen zagen we dat alle bootjes ook lagen te verticalen. We hielden de bootjes nauwlettend in de gaten. Slechts één bootje zagen we wat vangen in de vorm van een ondermaats snoekbaarsje. We legden hem neer onder de brug bij de eerste pilaar en of de duvel ermee speelde hadden we beide in vijf minuten een “double hookup” Snel het plaatsje vastgelegd en nog een keertje doen. We hebben er zes vissen gevangen. azeelandsnbgehaaktAl snel werd het warmer en de beten namen zienderogen af. Uiteindelijk vonden we weer in de buurt van de brug een rommelig bodempje waar we nog wat vis naar boven wisten te halen.
In de beginuren was het vooral het split-tailtje wat favoriet was en in de middag gaf dat geen enkele aanbeet mee. Een schoepstaartje geprobeerd en toen kwam er zowel bij mij als bij Aart weer vis boven…..

Uiteindelijk hadden we zondag 12 vissen en een stuk of 8 vissen gelost. Ook nu weer bij de trailerhelling bleek dat we het goed hadden gedaan. Waar het aan gelegen heeft….Wie het weet mag het zeggen, het was weer een heerlijk Zeeuws / Zuid Hollands visweekendje…