aaamartijn100 3138 

Dalende (water) temperaturen maken voor veel karpervissers het vissen er niet eenvoudiger en aantrekkelijker op. Karpervissen in de winter vergt namelijk een compleet ander plan van aanpak dan het vissen op karper in de warme seizoenen. Lees in dit artikel de tips en trucs over hoe jij toch succesvol kunt vissen met koud weer.

Temperatuur meten is weten.

Karpers houden van warmte, ze gedijen hierin ook het best. Jij kent vast ook de plekken waar er in de winter veel op karper wordt gevist. Dit zijn vaak de warm water uitlaten van fabrieken. Nu zijn dit ook prima winter stekken, maar kijk eens verder.

Er zijn veel meer stekken waar je in de winter prima karpers kunt vangen. Bruggen en pijlers zijn vaak plekken waar het net iets warmer is. Bij vorst en een ijslaag zie je dat het wateroppervlakte hier niet bevriest. Ook het zonnetje kan bij lage water temperaturen karpers naar een plek in de luwte doen gaan trekken. Bij rustig weer en een zonnetje kun je bij koud weer in deze hoeken waar de zon schijnt karpers aantreffen.

Ga jij in de winter vissen dan is een temperatuur of thermometer iets wat je in je tas moet hebben. Vooral bij dagen dat er iets wind staat, kunnen er enorme watertemperatuur verschillen ontstaan op je viswater. Meet daarom altijd de temperatuur op verschillende plekken van het water.

aaamartijnIMG 3621

Winter stekken.

Naast de bovenstaande stekken zijn diepere plaatsten van een water vaak de plekken waar de karper zich ophoud in de winter. Heb je eenmaal een verzamelplek gevonden, dan zit je bijna altijd op goud en kun je de gehele winter goed karper blijven vangen.

Kom je op een water waarbij je niet weet waar de vis zich bevind, dan moet je de karper lokaliseren. Mobiel vissen in blokken van 2 uur kunnen je hier erg goed bij helpen. Hoe werkt het? Voer compact en met weinig voer een aantal potentiële stekken aan. Bevis al deze stekken in blokken van 2 a 3 uur. Zo kun je in een korte tijd meerdere stekken onderzoeken. Krijg je een run? Besef dan dat je een goede kans hebt op een sterke winterstek. Voer echt minimaal, de buik van de vis zit zo vol.

Een zwaluw maakt nog geen zomer.

Ondanks de tips moet je karpervissen met koud weer niet onderschatten. Vele uren koude lijden en niets vangen is vaak niet de optimale beleving van het karpervissen. Wees alert en probeer aanknopingspunten te zoeken waar de karper zich bevind in het koude water.

Waar in de zomer de karper zich verraad door te rollen en voedselbellen achterlaat zie je dit in de winter amper. Wel zijn er andere waarnemingen mogelijk. Een reiger zie je vaak op plekken waar witvis als voorntjes en brasems zich ophouden. Karper houd zich vaak op bij witvis. Doe hier je voordeel mee.

Winteraas of winter boilies.

In de winter heeft de karper andere behoeften dan in de zomer. Ook gaan ingrediënten in je aas zich anders gedragen dan in de zomer. Houd hier heel goed rekening mee! Flavours of boilies op olie basis verliezen hun lokkende werking. Dit geldt ook voor het gebruik van jouw dips of soaks die olie gedragen zijn. Weet dus altijd welke ingrediënten je boilies of ander aas bevatten.

Schakel in de winter over naar flavours op basis van Ethyl Alcohol. Dit wasemt ook bij lage temperatuur de flavours en attractors prima uit. Zorg daarbij voor aas met een lagere voedingswaarde. Laatste 2 tips: Gebruik eens een paar druppels Bergamot olie. Dit wordt geperst uit de schil van een citrus vrucht en karpers zijn er verzot op. Maden en wormen kunnen in de winter erg verrassend zijn.
aaamartijnNaamloos

Karper voeren met koud weer.

Het meest ideale van een winterse voerplek opbouwen begint al in de herfst of nog liever in de late zomer. Zodra de vreetorgie van de karper opgang komt, is het voeren geblazen. Maak dan een keuze in een boilie waarmee je de winter door kunt vissen. Langzaam bouw je de hoeveelheid aas af, maar de boilie en de locatie blijven hetzelfde. Zo is het vertrouwen in je aas gewekt en torenhoog en weet de karper waar hij zijn maaltje kan halen bij trek in voedsel.

Rigs voor in de winter.

Door de trage bewegingen in het koude water van de karper is het verstandig je rigs iets in te korten. De haak zal nu sneller gezet worden. Sommige bodems zijn in de herfst en winter bezaaid met blad. Het karpervissen met de chod of naked chod rig wil dan vaak lonend zijn en een betere inhaking geven. Je zult merken dat de runs tijdens aanbeten ook erg langzaam zijn.
aaaIMG 5037-1024x682

De karpervisser en koud weer. 

Niemand hoeft jou te vertellen dat warme kleding en beschutting nodig zijn in de winter. Zodra de kou pijn gaat doen is het vissen niet erg leuk meer. Zorg ook voor warme dranken, eten en draag een hoofddeksel. Door de bovenkant van je hoofd verdwijnt namelijk de meeste warmte. Natuurlijk kun jij je lichaam een handje helpen. Maar dan alleen als ‘ie ijs en ijskoud is!

Meer tips over karpervissen?

Kijk maar eens op www.karpervissenuniversiteit.nl/category/karpervissen-tips