akarperheader

 


Er was een grote opkomst van karper- en hengelsportliefhebbers om te komen kijken en te helpen. De 2-jarige vissen werden met de grootste zorg gewogen, gearchiveerd en op de foto gezet om daarna los te worden gelaten in een van de vele grachten die Lelystad rijk is.
Spiegelkarpers hebben stuk voor stuk een uniek schubbenpatroon, vergelijkbaar met een vingerprint. Hierdoor zijn ze goed te volgen in hun verdere leven door alle gefotografeerde vissen te archiveren. Zo kan wanneer een spiegelkarpers teruggevangen wordt bekeken worden welke route ze hebben gezwommen (gezien vanaf het uitzetpunt) en of ze goed gegroeid zijn. Dit is met name nuttig voor bijvoorbeeld de gemeente om te zien of het water ecologisch gezond is en blijft.aedelkarper
De laatste jaren zijn de Lelystadse grachten gebaggerd, hierdoor is ruimte ontstaan voor verbetering aan het ecosysteem. Er wordt in minimale en gecontroleerde hoeveelheden (2 stuks van gemiddeld 2 kg/ per hectare) uitgezet.Omdat sportvissers graag wat meer variatie zouden willen zien in het huidige karperbestand en de jeugd ook graag op karper vist, was dat de aanleiding om te kijken naar mogelijkheden voor het uitzetten van zogenaamde ‘projectspiegelkarpers’.Dit was wel nodig aangezien de laatste uitzetting stamt uit de periode dat de stad werd opgebouwd. SKP-023Het project is door de gemeente goedgekeurd en gedeeltelijk gefinancierd. 
Mocht iemand een spiegelkarper vangen in Lelystad meld deze dan a.u.b. terug bij de karpercommissie van de Hengelsportvereniging Lelystad door een foto met vangstgegevens te sturen naar:
karpercommissie@hotmail.com 
Noot :Meer informatie: Raymond Hakkert of Tom BremerM. 06-18997041
E. karpercommissie@hotmail.com /
tom@forellenvisvijversdehuif.nl