museumheader                      


museumingang.jpg  Uiteraard was ik van de partij, al was het alleen al voor de waardering te uiten aan het opstellen van deze schitterende collectie oud hengelsportmateraal. Bert verwoordde het zelf heel mooi door te zeggen dat dit eigenlijk niet verloren mag gaan voor het nageslacht. Met heel veel materiaal heb ik zelf gevist en door het weer te zien ging er het nodige door me heen. Van veel merken zijn de totale collecties aanwezig en dan zie je de verandering heel mooi. Je kon zien dat de mensen van het visserijmuseum er heel veel tijd in hebben gestoken. Wat een vreselijk aardige mensen en zo behulpzaam zowel naar Bert maar ook naar de bezoekers. Ikzelf kreeg een persoonlijke rondleiding van Bert van de Kruk van het museum en die heeft echt zoveel verteld dat ik alleen al daarom blij was dat ik geweest ben. Op alle vragen over de visserij wist hij een antwoord en met trots vertelde hij over het archief met de daarbij behorende foto's. Hij wist zelfs de geschiedenis te herleiden van de kotter waar mijn opa op gevaren had.museumnicodeboer.jpg                                                                                               

De opening werd gedaan door collega / vriend Nico de Boer. Hij heeft ook geruime tijd in de Zaanstreek gewoond. Als ik dan ging snoeken en snoekbaarzen op de Westplas dan zag ik hem altijd vanaf zijn erf op karper vissen. Nico heeft natuurlijk al heel lang zijn sporen verdiend in de hengelsport. Met kleurrijke anekdotes omsierde hij de opening. Er waren voor de opening toch zeker wel zestig genodigden aanwezig. De dag ervoor was hij op het feest van het 100-jarig jubileum van de elfsteden en nu was hij op het 100-jarig feest van de sportvisserij.
museumopening

 Ook de vrouwelijke voorzitster van het visserijmuseum opende leuk en ludiek en toen was het dan toch een feit. Bert zijn droom ging in werkelijkheid. met alle sportvissers iets te delen wat we allemaal hebben gebruikt in de afgelopen honderd jaar om onze hobby tot een succes te brengen. Een leuk bijkomstigheid was dan ook wel dat er mensen waren die ook wat ouder spul op zolder hadden liggen en spontaan dit aan Bert schonken om de verzameling nog meer uit te breiden. Wat heeft Bert een enorme verzameling. 

 

 

 

 

 


museum19451970.jpg

Geweldig vond ik de snoektuigen van vroeger. Nico vertelde al heel ttreffend dat er vroeger heel anders naar de visserij werd gekeken. Alles was in feite gemaakt om er de pot mee te vullen. Wat sport...? Niks ervan. In de oorlog werd een hele straat afhankelijk van de viskunst van de Oude heer de Boer die op deze "sportieve"manier mensen vis te eten gaf . 


muesummacfroddesign.jpg

Veel bekenden uit de hengelsport waren aanwezig om de opening bij te wonen. Heel veel groothandels en bevriende winkeliers waren ook van de partij.


 museumredlabel Prachtige oude schilden die je in de winkels van vroeger in de winkels zag hangen versierden de wanden van de gangen en ik was blij dat ik wat vroeger gekomen was omdat ik anders nooit alles had kunnen bekijken.

 

 


museumedstoop

Ook was er de aanwezigheid van Ed Stoop met cameraman die van deze unieke hengelsporttentoonstelling verslag kwam doen voor vis-tv

museumabu.jpg

 

Een schitterende collectie van Abu molens en reels die ik zeker voor tachtig procent ken omdat ik dit merk  vanaf mijn 15 jaar spaarde.

 

 


Heel er leuk was wel deze "halve kotter" Hij doet vermoeden in het weater te liggen maar helaas bij deze gedachte komt u bedrogen uit.museumkotter2.jpg  

De onderkant is er afgezaagd en is nog steeds in de vaart. De rondvaartboot ( koningin Emma )  de havens van IJmuiden vaart nog steeds met dit gedeelte rond. Ik kreeg een privé rondleiding van bert van de kruk en dat was echt perfect. In de kombuis zag je nog precies zoals deze hardwerkende mensen geleefd hebben. Alsof de tijd had stilgestaan.

 

 

 

 

 


museumkaart2.jpg

Niet alleen spullen van Bert waren er te bewonderen maar ook de "kleurrijke" verzameling van de vader van Bert. Hij heeft een mega verzameling van prenten en kaarten waarop de hengelsport met een humoristische knipoog staat afgebeeld. Ook zijn er honderden badges oftewel opnaaiers tentoongesteld. 

museumbertnico.jpg

 

Dat ook wel mannen ijdel kunnen zijn getuigt wel uit het voorval dat Nico voordat ik de foto maakte snel even zijn brilletje afzette. Ook mannen mogen ijdel zijn. Nico is dan wel gepensioneerd maar dat zou je niet zeggen. Deze vis, fiets en schaatsfanaat durft zich nog met iedereen te meten. Er staat voor het komende zeebaarsseizoen een sessie op de planken. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tientallen hengels uit iedere periode hangen verspreid door het gebouw. De bekende bamboesnoekensleurder tot aan het verfijnde tonkinhengeltje van de vader van Nicomuseumhengels.jpg 

 

Voor de liefhebbers van een hoop bling bling...staan er ook tientallen stenen vissenbeelden van keramiek. Er is werkelijk zoveel te zien dat wat u hieronder als fotoweergave ziet maar een flauw aftreksel van de werkelijkheid is.
 museumbertbram.jpg Ook vriend Bram was aanwezig. Toen Bert aan Bram vroeg waarom hij zo vrolijk was vertelde Bram in geur en kleur dat hij eindelijk in zijn nieuwe woning aan het kalf in Zaandam door de ballotagecommissie was geaccepteerd omdat hij eindelijk een prachtig nieuwe boot voor zijn deur heeft liggen.

 

 

 

 


museumkaartgoed

 

Misschien komt deze prent overeen met de slogan....Vissers en Jagers zin vrouwenplagers.

Als ze missen dan ben ik vissen.

Ga je Vissen voor dag en dauw, wordt het weer geen knuffelen met je vrouw. 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


museumrichardvermairen.jpg

BETRAPT......Richard  Vermairen  vertelde dat zolang dat hij in het wereldje zit en dat is al heel lang, hij nog nooit in de bladen heeft gestaan. Voor hem was het dan ook bijzonder want hij vertelde dat hij voor DAM, Shakespeare, Mitchell, ABU en voor Pure Fishing heeft gewerkt en nu nog werkt.

 

 

 

 


museumhardyhengel.jpg Volgens Bert was dit zijn pronkstuk. Een originele tonijnhengel van Hardy met alles origineel erbij. De onderhangende reel en de bijbehorende buttholder.

 

 

 


Ook van het wereldbekende merk Shakespeare lag er de totale collectie. Tot aan de bekende shakespeare SIGMA. museumshakespeare.jpg 

Bijna ieder kind heeft vroeger wel eens een molen van Shakespeare op zijn of haar hengel gehad. Wanneer u in de gelegenheid bent of u weet op een regenachtige dag niet wat u moet doen dan moet u echt een keertje gaan kijken bij deze absoluut unieke collectie. Het ligt centaal in IJmuiden en iedereen weet het zee en havenmuseum te vinden. Verdere info kunt u vinden op

http://www.zeehavenmuseum.nl/