bertposter1
Van 17 januari tot 17 mei

 

Unieke hengelsporttentoonstelling in IJmuiden.

 

100 Jaar Sportvissen in Nederland

 

In het IJmuider Zee- en Havenmuseum is een unieke tentoonstelling ingericht: 100 jaar Sportvissen in Nederland. Op het gebied van materialen is er heel veel gebeurd in een eeuw. Voor de Tweede Wereldoorlog werd er met eenvoudige middelen voornamelijk gevist om de gevangen buit te consumeren. Toen het economisch beter ging en vissen voor voedsel niet direct meer noodzakelijk was, kwam de hengelsport in de sfeer van vrijetijdsbesteding. De hobby groeide in de jaren 70 door en het assortiment hengelsportmateriaal breidde fors uit. bertposter2
Vanaf de negentiger jaren van de vorige eeuw tot heden is er sprake van een verregaande specialisatie en thans zijn er vijf stromingen binnen de sportvisserij te herkennen: witvissen, karpervissen, roofvissen, zeevissen en vliegvissen. Daarnaast is niet alleen Nederland het jachtterrein waarop de sportvissers zich tegenwoordig richten. Voor hun avonturen reizen ze inmiddels de hele wereld over. Deze tentoonstelling laat op voortreffelijke wijze al die ontwikkelingen zien. Via de tentoongestelde materialen, sfeer- en filmbeelden maak je als het ware een reis door ruim honderd jaar sportvisserij. bertminnkotaDe tentoonstelling is ingericht met de privé collectie van Bert Schouten, Handy Fish Heiloo en Sportvisserij Nederland levert een bijdrage in de vorm van filmbeelden. Bovendien zal op de openingsdag, zaterdag 17 januari, Vis TV aanwezig zijn. Zeer de moeite waard om naar toe te gaan. Doen dus!
Nb. een groot aantal winkeliers, met name in de regio, heeft een poster op hun winkelruit en leaflets op de toonbank met een kortingbon. Als men de leaflet uitknipt uit een van de bladen, kan men deze korting eveneens tegemoet zien.

Hier de initiatiefnemer, die een voorliefde heeft voor de geschiedenis van de sportvisserij maar absoluut ook met de hedendaagse spullen zijn partijtje meefluit. Hier zit hij met een high tech. elektromotor, een supersonisch aasje en een onzichtbaar fluoro carbonlijntje op de Nederrijn de snoekbaars te verleiden.