NEDERLANDS KAMPIOENSCHAP PALINGROKEN....AMBACHTELIJKE BELEVENIS

Dim lights Embed Embed this video on your site

1 September gaat het eindelijk weer gebeuren. Een aantal jaren is het jammer genoeg niet doorgegaan door allerlei vervelende redenen, nu is Kortenhoef weer het strijdtoneel van de "rookgiganten".

VERSTANDIG ROKEN
Al sinds honderden jaren is er het vis en vleesroken. Waar het in beginsel ging om het langer goed houden van vis en vlees wordt het nu alleen nog maar gedaan omdat paling in gerookte toestand nog steeds tot de culinaire geneugten des leven behoort. Een wit kadetje of een toastje met paling geeft aan iedere receptie of feest net dat ietsje meer.

AAL OF PALING
Mijn opa was beroepsvisser en die heeft mij al heel vroeg het verschil geleerd. De aal was het meisje en de paling was de vrouw oftewel een aal is een niet volwassen paling. Het is precies hetzelfde dier. Bij ons thuis werd dus bijna nooit gerookte paling gegeten omdat de kwaliteit Volgens mijn opa gewoon te vet was. Sommige mensen houden daarvan maar wij aten alleen de aaltjes met dat mooie gerimpelde huidje.

IEDERE KEER WEER ANDERS
Zoals elke bakker te herkennen is aan zijn brood en gebak is ook iedere gerookte aal anders. Niet één roker rookt hetzelfde. De één rookt met beuken, de ander met eiken en weer een ander rookt met vuren hout. Er zijn zelfs grote rokerijen die met populierenhout roken. Eén van de grootste rokerijen in Nederland Dries van den Berg vertelde zelfs dat hij vrijwel al zijn paling en aal met deze houtsoort rookt. De kleur is dan minder donker maar de smaak is zo zacht, alsof er een engeltje over je tong.........

KORTENHOEF GAAT IN ROOK OP
De sfeer in het leuke dorpje is fantastisch. Al van mijlenver ruikt je melange van tientallen soorten gerookte paling. Het is een folkloristisch gebeuren. Mensen in Klederdracht en mensen op sjiek en er is naast het roken ook veel ambachtelijke folklore te zien. Het is dus absoluut een gezinsgebeuren. Het is net als met Campari......Je moet het één keer meegemaakt en geproefd hebben.

70 ROKENDE ROKERS
Van Zuid, Noord, Oost en West komen de rokers naar dit festival om hun rookkunsten te vertonen. De één komt er om mee te doen met de wedstrijd terwijl de ander alleen de gezelligheid met andere rokers wil meemaken. Denk nu ook niet dat er alleen paling wordt gerookt, want werkelijk alle zeevis die je maar denken kan is om te toveren tot een heerlijke gerookte lekkernij. Tong, poon, tarbot, zalm, forel, schar, haring snoekbaars u noemt het op en het kan worden gerookt.

DIERENBESCHERMING
Ja ook deze mensen zullen vertegenwoordigd zijn op dit landelijke evenement. Zij verzetten zich al lange tijd tegen de manier waarop de aal en paling rookklaar wordt gemaakt. Ik ben als sportvisser en verwoed palingroker niet echt een vriend van deze club maar er valt wel wat voor te zeggen. Er zijn ook alternatieven voor het met zout doden van de aal. Ik heb al een aantal jaren geleden in een plaatselijke krant beschreven hoe dit in Denemarken in zijn werk ging. Al de aal werd in een metalen bak gedaan en dan in minder dan een fractie van een seconden met elektriciteit humaan gedood. Dan werd de aal in betonmolens met behulp van zout van hun slijmlaag ontdaan. Zo houd je de "dierenvrienden" en de liefhebber te vriend. Het is ook goed dat de zaak nu bespreekbaar is. We moeten er niet aan denken dat het festival nu weer geen doorgang kan hebben.

DESKUNDIGE JURY
Al de deelnemers krijgen dezelfde kwaliteit wedstrijdpaling die met een speciaal metalen is gemerkt. Als deze paling klaar is moet deze ingeleverd worden bij de deskundige jury die bestaat uit Twee beroeps palingrokers ( Aalt Klaassen en Dries van den Berg) een meesterkok ( C. Rauter) Robert Carp ( Ned. Visbureau) en voorzitter Wim Kozijn en Mister paling himself Menno Loohuizen. Deze enthousiaste groep weet er iedere keer weer een geweldig festijn van te maken waar u echt een keertje naar moet komen kijken. De prijsuitreiking zal worden gedaan door Bourgondiér en fervent palingroker Wim Bosboom.