urk7
Wat is het Internet geweldig…..
Toch maar even Googlen. Via een heel aardige man van de visafslag kwam ik op de naam uit van Jan en Albert de Boer uit Urk. Ze hadden allebei een kleiner visserijschip ( UK 254 en 255 op zee en de UK 55 op het IJsselmeer ) Volgens de visafslag waren het heel sociale jongens die ook nog eens milieubewust bezig waren.
urk1
Dat sprak me natuurlijk als biologieleraar heel erg aan en ik nam telefonisch contact op. Inderdaad nadat ik de telefoon had neergelegd had ik het idee dat ik ze al veel langer kende. Heel erg aardige jongens en ze vonden het ook leuk dat ik langs kwam om het een keertje het van dichtbij te zien.
urk14
Scheveningen
Helaas de eerste afspraak kon niet doorgaan vanwege het weer. Maar een weekje later was het dan zover. Om 03.15 vertrok ik uit de Zaanstreek richting Scheveningen. Er stond een klein beetje wind met af en toe een beetje motregen.

 

urk2
Om 04.15 kwam ik aan in de gezellige visserijhaven. De mannen waren al wakker en de boot lag al warm te draaien. Toen ik de boot opstapte viel het me al op hoe netjes het er aan boord uitzag. Jan begroette me hartelijk en broer Louw was koffie aan het zetten. Ook van hem kreeg ik een hand. We begonnen met ons drieën de dag en gingen richting zee. Broer Albert en neef Lub volgden ons op een honderd meter afstand.
urk4
Zoetzure ballen
De mannen hebben via de radio veel contact met elkaar en in onvervalst Urks wordt het ontbijt besproken. Op de boot van Albert wordt er gekozen voor een broodje met zoetzure gehaktballetjes. Op onze boot wordt een beetje vreemd gekeken en ook hartelijk gelachen en wij kiezen voor een lekker broodje met gewone gehaktballen. Ik heb voor de mannen een tas met eten en drinken mee, dus omkomen van de honger zal het zeker niet worden.
urk5
HALEN!!!!
Na een klein uurtje varen komen we aan op de plek waar de netten zijn neergelegd. Mijn camera ligt klaar, maar de hoeveelheid licht is gewoon te weinig om echt mooie plaatjes te maken en ik wil eerst even goed in me opnemen hoe de mannen werken. Binnen een paar minuten zie ik al wat ik eigenlijk ook hoopte te zien.
urk9
Deze mannen zijn met de natuur bezig, maar wel op een heeeeeeeel verantwoorde manier. De warnetten komen met een heel mooi rollen systeem aan boord en echt ieder visje wat levend vastzit en terug kon werd ook daadwerkelijk teruggegooid. Of het nu een botje, scholletje of klein tongetje was, ieder beestje kreeg weer de vrijheid.
urk8
Toen ik dat ook aan Jan zei dat ik dat erg lovenswaardig vond zei hij direct een gezegde op…..Zwem volgende keer groot en vet, maar nog een keertje in ons net….. Zo is het ook en zou het ook moeten zijn. Ook als er een heel grote krab boven water komt en helemaal in de netten vast zat, wordt het dier heel snel doodgemaakt en dan pas wordt het dier uit de netten gehaald.
urk6
Jan en zijn broer Louw zijn echt begaan met de natuur. Ook zie ik de mannen tijdens het stomen, als er kleine platvisjes levend op dek liggen, die uit het net gevallen zijn, door de spoelgaten terug in zee gooien.
urk13
Verkeerd beeld
Het wordt helemaal leuk als deze echte visserman me verteld dat zijn grootste hobby, als hij niet op zee is, snoekbaarsvissen is. Hij vindt vooral het vissen op snoekbaars met kunstaas een feest. Ook hier uit hij zijn onvrede over het feit dat er heel veel ondermaatse vis wordt meegenomen. Als ik vertel dat ik al jaren visgids ben op het Noordzeekanaal wordt hij nog enthousiaster.
urk3
We maken gelijk een afspraak dat zowel Jan als Albert met me meegaan om een dagje te gaan snoekbaarzen.
Als we de netten gedaan hebben gaan we terug naar de haven om daar nog even vlak voor het strand te gaan kijken in de Grietennetten. Hij geeft de volgende dag “rotweer” door en dit moet worden gedaan.
urk12
We zien inderdaad dat het weer aan het veranderen is en ook de wind trekt aan. In de netten voor griet zit niet de vis die Jan gehoopt had, maar dat is nu eenmaal de natuur, die kun je niet dwingen. Wat in de netten zit, is groot. De netten hebben extra grote mazen waardoor de kleine vis er gewoon doorheen gaat. Deze mannen zijn heel goed bezig. Ze verdienen hun botenham maar op een absoluut verantwoorde manier.
urk10
Mijn kijk op deze vorm van visserij is absoluut veranderd in positieve zin. Echt waar, ik heb een topdag gehad en wil Jan en Louw de Boer, mannen van de UK 254 en Albert en Lub van de UK255 bedanken voor de onwijs gezellige dag. Ik heb er echt vrienden aan overgehouden..... en echt waar…uit de grond van mijn hart….
Jullie zijn toppers…en onthoud……..”Vis” is goed voor “het worteltje”

Pim Pos