aaaheader1

Katwijk
Aangekomen bij de rederijstraat waren er al een aantal  mensen die om de mooie viszaak heenliepen. Ik bleef lekker in mijn auto wachten omdat ik de auto van Arie ken en die was er nog niet. De viszaak was mooi verlicht en ik zag de gerote vitrines met daarin de lekkerste dingen liggen. Toen Arie aan kwam rijden was het net als de vorige keer. “Ouwe jongens krentenbrood”. 
aaa2

 De lijst met namen werd bekeken de mensen werden afgetekend en de avond kon beginnen. Chris de tweede man achter visfileren.nl  deelde de plastic schortjes uit aan de cursisten en de avond kon beginnen.
aaa3

 


FILEERDERIJ
Deze  cursusavond  zou het fileren van rondvis centraal staan en dan in het bijzonder de kabeljauw de wijting en de schelvis. Arie is de spreker en Chris is de man achter de schermen, Arie geeft de meeste uitleg en Chris loopt ook rond om hier en daar uitleg te geven.
In de koude fileerderij waren de snijplankjes en bijbehorende messen keurig klaargelegd. Er lag een mes voor het “Engels”uitsnijden van wijting en er lag een mooi fileermes om de schelvis en kabeljauw te doen. Tot mijn verbazing waren er ook twee heel aardige Marokkaanse jonge mannen aanwezig.

aaa34

 


Ik kwam al snel met ze in gesprek. Ze wilden in de buurt van Delft een viszaak openen en wilden zich specialiseren in de vis uit hun regio en natuurlijk niet de Nederlandse vis uit het oog verliezen. Ze kwamen speciaal om het haring schoonmaken onder de knie te krijgen. Terwijl Arie met een grote wijting stoeide nam Chris het haring snijden met dit tweetal door. Wat was het een mooi gezicht om ze met onze haringen te zien stoeien en wat was de glundering groot op hun gezichten toen ze een mooi Hollands Maatje presenteerden en ik kan alleen maar zeggen dat hij top smaakte en niet één graatje….Complimenten mannen.

aaa5

 


HEEL NEDERLAND
De cursussen zijn heel populair. Ik sprak dan ook met meerdere mensen en kwam er al heel snel achter dat het niet een Katwijks onderonsje was. Mensen inderdaad uit Katwijk maar ook uit heel Nederland. Uit Brabant maar ook uit Gelderland en Zeeland.

aaa6

 


De mannen maken er een leuke leerzame show van en Arie is niet vies van een geintje en dat maakt nu net die avond zo leuk. Iedereen die komt er om te leren maar het is een feit dat je veel sneller leert als je het leuk vindt.aaa8


Met speels gemak snijdt Arie een paar vissen en vertelt er precies bij hoe je het moet doen. Om de snijtafel van Arie staan alle mensen te kijken en de slimmeriken  die vragen hem het hemd van het lijf. Arie laat precies zien hoe je mes moet staan, welke hoek het beste is en waar je op moet letten om zoveel mogelijk vis over te houden.

aaa9

 


Ook laat hij bij de schelvis en kabeljauw verschillende manieren zien om een vis te fileren. Ik kom zelf uit een vissersfamilie en opa gaf me gewoon een draai om mijn oren als ik te ruim sneed. Toen ik 12 jaar werd kreeg ik van opa als cadeau een oud fileermes van hemzelf en ik heb dit mes nog steeds. Het was waarschijnlijk het mooiste cadeau dat ik kreeg omdat ik er nu echt bij hoorde.

aaa10
 

 


Ik deed op de cursus uiteraard mee en als ik mijn visjes gedaan had liep ik snel rond om de deelnemers te fotograferen. De vader van Arie was ook aanwezig die avond en ik weet nu van wie Arie het geleerd heeft. Of was het nu andersom….en kwam zijn vader even de kneepjes van zoon lief overnemen.

aaa7
Vader Kuijt in actie met een wijting

 


RELAXED
Om 21.00 werden de messen even voor een kwartiertje neergelegd voor een pauze. Hierna werd er begonnen aan het echte werk …Het fileren van de schelvis en de kabeljauw. Direct viel al op dat door het oefenen op de wijting bij de meesten de filetjes al mooi van vorm waren.

aaa12

 

 


Naast me stonden een tweetal uit Katwijk en de jongen deed het echt prima voor de eerste keer. De gullen en de schelvis lagen lekker koud in het ijs en dat voelde je direct. Lekker stevige vis snijdt gewoon veel beter dan slappe vis.

aaa13

 


Arie vertelde ook dat er volgens hem maar heel weinig rondvissen qua smaak kunnen tippen aan de schelvis en dat vond mijn opa ook al. Of het nu om stoven of om bakken gaat….Schelvis is helemaal top. Toen de vis allemaal gesneden was en iedereen een heerlijke partij met filet in de koelbox had was het tijd om af te sluiten. Arie bedankte de mensen en iedereen ging weer richting de winkel waar je nog wat kon napraten onder het genot van een drankje.

aaa11

 


Ik kan alleen maar zeggen dat het meemaken en meedoen van zo een vis fileercursus een ervaring is. Ik ga binnenkort weer om sashimi te maken. Wil je ook een keertje met een cursus meedoen, kan ik alleen maar zeggen …DOEN…..Kijk even voor de data op www.visfileren.nlen daar vind u de lijst met data’s. Hieronder hebben we die voor u gepubliceerd

Vrijdag 's avonds om 19.30

24 februari.                                 rondvis                                                        €57.50
9 maart                                      rondvis                                                        €57.50
2 april                                        haring ( maandag 19.00 - 22.00)                    €60.00
16 april                                      haring ( maandag 19.00 - 22.00)                    €60.00
20 april                                      zalm, zalmforel, forel & sashimi                       € 85.00
25 mei                                       platvis, dorade en zeebaars                            € 55.00
1 juni                                        platvis, dorade en zeebaars                            €55.00
8 juni                                        platvis, dorade en zeebaars                            €55.00

Check visfileren op facebook voor alle foto's van de workshop  

Arie en Chris…..Ik heb weer genoten