aabeekridder12
Vakantiebeurs

Twee jaar terug liep ik op de Vakantiebeurs. Ik had een afspraak met Marten Bril uit Vesteralen en ik had een afspraak met de mensen van Innovation Norway. Nadat ik mijn afspraken had afgerond liep ik door de hal en kwam ik langs de stand van Zweden.
aageerdboot15
Een helemaal in outdoor kleding uitgedoste man riep me bij zijn stand en we raakten aan de praat. Hij was een aantal jaren geleden naar Zweden gegaan en was daar een soort Outdoor Camp begonnen waar hij vooral in de winter allerlei heel avontuurlijke dingen organiseerde. Met sledehonden, sneeuwscooters, survivalcursussen en ook ijsvissen. Uiteraard kwamen we aan de praat en het is al een avontuur om naar deze onwijs aardige kerel ( Geerd de Koning) te luisteren. Geen bla bla man maar een rustige kerel die wat uitstraalt…Ik doe wat ik beloof!! We eindigden ons gesprek met een zin die je wel vaker hoort, je moet een keertje langskomen, je bent altijd welkom.

ageerdbaars16
Twee jaar later……

Ongeveer 6 weken geleden kreeg ik ineens vanuit het niets een mailtje van Geerd waarin hij aangaf dat hij het heel druk heeft maar dat hij tussen 29 juli en 1 augustus tijd had en of ik langs wilde komen om de sfeer te proeven van zijn kamp en de mogelijkheden aldaar. Het ging maar om twee dagen. Eén dag de bergen in met een helikopter onder leiding van een SAMI de originele bevolking van het hoge Noorden en Lapland en de tweede dag zou in het teken staan van snoeken in de omgeving. In eerste instantie vond ik twee dagen wel heel erg kort maar het programma om ergens te vissen waar vrijwel nooit iemand komt leek me ook wel een onwijs avontuur. Dit is nu precies waar Geerd zich in heeft gespecialiseerd. Hij organiseert reizen , ook visreizen, waarin niet alles klaarstaat maar waarin de klanten aangeven wat ze willen en Geerd maakt daar een unieke trip van.
Östersund….

Dinsdag vertrek in rond half elf met het vliegtuig en met overstappen meegerekend kom ik rond half zeven aan. Geerd staat me als een soort Indiana Jones op te wachten. Outdoorbroek ,T-shirt en sandalen. Het is alsof ik hem gisteren heb ontmoet. Super sympathieke, easy going man en we hebben elkaar heel veel te vertellen. We rijden in zijn “beast’van een auto ( Landrover ) door het ongelofelijk mooie land en al snel, als we richting Östersund rijden komen we door gebieden waar ik HEEEEL graag mijn hengel wil inzetten.

aapimjeep3 Rietkragen met meertjes en riviertjes en megagrote watermassa’s Zoveel viswater……Het water is hier vrijwel overal drinkbaar. Ik verblijf in het Scandic Hotel in Östersund omdat Geerd nog verschillende dingen moest regelen en er ook nog mensen in het huis zitten waar ik in zal verblijven die paar dagen.

aahuispim20 Aardige mensen in het hotel geven me het sleutelkaartje en wijzen me er direct op dat er op het moment een zomerfeest is aan de haven. Het hele dorp en de omgeving is hier op af gekomen en er is van alles te doen. Ik rammel echt van de honger en bestel in het restaurant de home-made hamburger met patat.

aajongenscandichotel1 Er komt een alleraardigste jongen ( Martin ) die ook vraagt of ik wat wil drinken. Ik vraag of hij misschien een lokaal biertje heeft. Dan begint hij te lachen en te praten over een heel klein brouwerijtje dat in de omgeving zit en meerdere bekroonde biertjes heeft. Ik bestel er eentje die volgens zijn zeggen heerlijk is en waarvan een klein bedrag gedoneerd wordt aan de stoomboot uit vroeger tijden en die hiermee in de vaart wordt gehouden. Het biertje heeft de toepasselijke naam “Steamer”.  Na het eten even het stadje in geweest en bij de haven gekeken. Alles was daar feest met talloze muziektenten en bandjes, eten drinken en één en al sociaal gebeuren.

aafeestostersund2 Op tijd terug naar het hotel waar ik tot mijn grote schrik om 01.00 uur wakker word van het lawaai onder mijn raam. Het feest heeft zich verplaatst o.a onder mijn hotelraam op het hotelterras. Dit duurt tot 03.00 uur en dan wordt het rustig. Helaas om 04.30 knalt er een enorme donder door de hemel met daarop volgend een enorme wolkbreuk en er komen bakken water naar beneden. Ook hier in Zweden is het al weken bloedheet en een onweersbui is dan uiteraard te verwachten. Maar ja dan maar een stuk wc papier in mijn oren en toch maar pitten.
aagroepheli4

Helikoptervlucht de bergen in….      

Geerd heeft een dag een helikopter geregeld en samen met een Zweedse visgids ( Björn ) en plaatselijke Sami-gids ( Thomas) en iemand uit de regio ( Hokan) stappen we in de gereedstaande helikopter. Sinds mijn diensttijd niet meer in zo een ding gezeten. Het blijft spannend. Vlak boven de grond vliegen en denken dat je maar tien kilometer per uur vliegt terwijl het echt meer dan 100 kilometer is…..
aamichelinster5
Het is schitterend weer en de zon brandt lekker. Het is inmiddels middaguur en Geerd heeft eerst een lunch geregeld bij een heel speciaal restaurantje. Het is helemaal op SAMI leest geschoeid en volgens Geerd, zijn maar heel weinig restaurants die een oorkonde hebben gekregen zoals dit restaurantje. Je zou het kunnen vergelijken met een Michelinster. Het is best wel stoer, je komt met een “chopper” aangevlogen, stapt uit in een heel klein restaurantje en je wordt werkelijk getrakteerd op een ongelofelijk lekkere lunch.
aasamieten6
Om het maar in kookprogramma termen te zeggen. Iedere hap was een explosie van smaken in je mond. Gerookt gestoofd rendier vlees op een zelfgebakken brood met duindoornbessen, rucola-sla een overheerlijk sausje en dressing en wilde cantharellen. Het was in één woord TOP!!!!!!!! Na dit overheerlijk intermezzo weer de heli in en dan moest het gaan gebeuren. We vliegen echt over toendra gebied in mijn ogen. Vrijwel geen bomen maar rotsen, korstmos, gras en overal meertjes en riviertjes en in vrijwel ieder meertje zit ook vis. Dat is wel een heerlijke gedachte. Als we eenmaal zijn geland bij een meertje vertelt onze SAMI gids ( Thomas) wat er te vangen is en er zit bruine forel, beekridder en een ondersoort forel die ze als ik het goed heb Öring noemen.
aapimmeer8
Iedereen is gespannen maar van de kant is het niet veel en er wordt door Thomas een klein aluminium bootje met een elektromotortje uit een boten huisje gehaald en we gaan het meer op. Mijn oog valt ook op zijn prachtige authentieke messen die door de Sami-dames worden gemaakt uit leer hoorn en staal. Ware kunstwerktjes waarbij met vet en as de motiefjes in het been worden gekrast.
aasami-messen7 1
Meer dan een viertal forelletjes trollend op kleine lepeltjes levert het niet op. Kanttekening is wel dat het al drie weken bloedheet is en het water heel erg is opgewarmd tot ver boven de 20 graden. Voor forel moet je dat niet hebben. Die zitten nu lekker op 15 tot 25 meter diepte. Hier worden in de winter bij het ijsvissen mooie vissen ( beekridders) tot 3 kilo gevangen. Thomas moet en zal vis vangen dus we besluiten naar de rivier te gaan die een aantal meren voedt met kristalhelder water.

aapimforelrivier10 In twee sessies worden we overgevlogen naar die rivier. Thomas is een echte survivor, waar wij staan te genieten van de vis heeft hij geleerd dat het eten en dus overleven is.

aathomasenpim9 gelukkig heeft hij zich aangepast aan de mensen die hij meeneemt en neemt hij alleen dat mee wat hij met zijn gezin nodig heeft, daarom is de forelstand hier ongelofelijk goed. Thomas vist met een vijf meter telescoophengel en alleen een stuk snoer van 50/00 met een grote haak en een worm eraan. Als ik hem uitleg dat de lijn waarmee hij vist wel heel erg dik is en het veel beter is om dunner te vissen en wat kleinere haak  lacht hij en zegt, ik heb er al heel veel gevangen zo. dan ben ik snel uitgepraat. Hij vraagt of ik ook met zijn hengel wil vissen met worm. Ik waardeer de geste......Als ik hem de foto's op mijn telefoon van Nederland met snoekbaars en snoek laat zien vind hij het allemaal prachtig maar hij kijkt raar als ik hem vertel dat we alles teruggooien.
aaforel11
Uiteraard besluiten we dat niet te doen. Ik heb bij vliegvisspecialist Bert schouten van Handy Fish in Heiloo de allermooiste vliegen meegenomen maar het landschap met zijn begroeiing was niet het allerbeste om te vliegvissen. Ik heb dus mijn spinhengeltje genomen met 8/00 NanoFil en een goede 1,5 meter met fluorocarbon 18/00 en dan een klein loodkopje van 2 gram met piepklein wit twistertje. Dit bleek te truc…..
aapimforelhelihokan13 2
In minder dan 2 uurtjes vissen vang ik 15 prachtig getekende bruine forellen van rond de 1 kilo per stuk. Prachtige vissen stuk voor stuk en zijn super gezond. Verschillende knijters van forellen zien we erachteraan gaan maar die zijn net iets slimmer en vertrouwen het niet. Ik denk echt dat de gemiddelde vliegvisser hier gek zou worden. Ik had absoluut kunnen vissen met de vlieg omdat de rivierbedding later alleen maar kaal met gras werd en er makkelijk gevist had kunnen worden. Maar ja, toen was ik al helemaal verslaafd aan het vissen op die supermooie forel. Bert Schouten onze oud nederlands kampioen vliegvissen was helemaal wild geworden…..
aapimforelhelihokan13
Wat een ervaring, super lekker eten, het landschap, de vlucht, zoveel en mooie vis. Ook hieraan komt een eind en ik baal enorm dat we een teken krijgen dat de piloot terug moet. Eerst moet Thomas terug naar het Sami kamp. Hij vraagt me heel voorzichtig of ik misschien wat dunne lijn heb, hij heeft duidelijk gezien dat ik er veel meer had dan hij en hij heeft toch wat geleerd denk ik. Ik geef hem een doosje met kleinere haken en een rol met Berkley fluoro carobon...Als een kind zo blij...... De piloot wenkt dat we echt weg moeten. Uiteraard ga ik mee want een extra helikopterritje laat ik me niet voorbij gaan. Als we allemaal weer terug zijn in de bewoonde wereld gaan we met de auto even langs een klein wegrestaurantje wat gerund wordt door een dame die in de hele omgeving bekend staat.
aaetenflatbrod14
Daar krijgen we als voorafje speciaal soort Matzes met roomboter en als hoofdgerecht aardappeltjes sla en balletjes gehakt van rendier. Ook weer super lekker. Normaal zou ik graag een biertje willen maar ik heb het vanwege die heerlijke smaak niet gemist. Dan gaan we als toetje op een toch al meer dan geslaagde dag naar een plek waar het echt bij wijze van spreken rook naar forel, maar helaas door de warmte en het niet vallen van regen is de forel niet tot aanbeten te verleiden.
aapimrivier21

Maar ohhhhhh wat een plaatje van een plek en als ik de foto’s zie van de Zweedse gids wat hij hier allemaal aan grote forel tot ruim 4,5 kilo heeft gevangen….dan loopt het kwijl in mijn mond. Hij is tevens controleur en er wordt streng gecontroleerd op het naleven van de regels. Helaas deze stek levert niet het gewenste resultaat en we call it a day.

Snoeken en baarzenfestival????

Al meerdere keren in de week ben ik samen met Geerd langs plekken geweest waar ik echt van dacht…Ohh wat zou ik hier als het niet zo warm is mijn plug even langs laten gaan. Ik hoor van Geerd dat ook Nico de Boer hier is geweest en die heeft hier ook gevist en goed gevangen.
aapimbaars
 Er komt speciaal voor het snoekvissen een Zwitserse groep en die vist daar in de omgeving op snoek en die vangen er echt heel veel en ook heel groot. Door het hete weer en de watertemperatuur ( 24 graden) zit de snoek hier nu niet en ligt op het diepe water. Helaas heb ik niet de tijd om van alles te proberen maar dat hier een partij snoek ligt is duidelijk. Helaas door de temperatuur blijft de teller steken op een klein snoekje en wat baars. Dit heeft geen zin en Geerd zegt dan ook terecht, we gaan in de omgeving nog even kijken dan heb je in ieder geval een indruk wat er mogelijk is. We gaan naar een waterval waar ook een ”crack” van een vliegvisser woont.aasamiteken15 Hij is op leeftijd maar geeft nog steeds les in gooien en in vliegen binden. In zijn vliegvishut hangt aan de deur een vreemd soort vierkant kunstwerkje. Het blijkt van de sami cultuur afkomstig. Als je op jacht ging of uit vissen dan groette je dit eerst en dan was je buit gegarandeerd. Aangekomen bij het water zien we een prachtig stuk met een soort snel stromend uitloopje. Ik moet er even gooien. Ook hier weer hetzelfde, het is echt bloedheet en op het midden van de dag. Mensen die aan het zwemmen zijn met duikbrillen melden vissen die volgen hun aanwijzing op vlagzalm lijken en de naam Har valt ook en dit blijkt in het Zweeds vlagzalm te zijn. Binnen een paar gooien wil er toch een baars even aan mijn twistertje ruiken en hij mag even boven water komen kijken en op de plaat.

aapimsnoek18 Na nog wat gooien komt er een schitterend getekend snoekje boven water en die wordt uiteraard ook gefotografeerd. Toch maar ook even met de vlieg proberen. Helaas alles eraan gebonden maar de vis wil niet bijten en we gaan dan ook terug.
aahuispim19

Inmiddels zit de aardige man op zijn balkonnetje en hij hoort het verhaal van gisteren in de bergen. Hij wordt helemaal enthousiast en hij vraagt aan Geerd of hij dat ook niet voor hem kan regelen. Kijk zo hoort het te gaan, een goed verhaal verkoopt. Zoveel mooie grote forellen ( rond de dertig)  in zo een korte tij dat is voor een crack ook erg veel vis. Als hij hoort dat ik net bij het watervalletje een snoek heb gevangen is het eerste wat hij vraagt of ik hem niet heb doodgemaakt. Ik moet lachen want ik heb al van Geerd gehoord dat de Zweden het niet hebben gemunt op snoek. Ze vreten de jonge zalm en de forel op en dan heb je het absoluut gedaan.

aabordetengeerd Helaas maar het is moeilijk uit hun hoofd te praten ook niet als ik een ecologische theorie ophang.Als we terugzijn op het kamp van Geerd, wordt door zijn vrouw gezegd dat er eten is om 19.00 uur. Nog snel even in de alu-boot gestapt en naar een bloedmooie stek gegaan 20 minuten varen. Ik gooi met alle pluggen maar de snoek zit nu op diep water. Ik vermaak me kostelijk met het vangen van bloedmooie baarzen langs de rietkant. De ene is nog mooier dan de andere. Een uurtje werpen leveren 21 baarzen op. Ook aan een mooi verhaal komt een eind. We rijden naar het viskamp terug en ik wordt echt getrakteerd door de ontzettend sympathieke vrouw van Geerd. Heerlijk gebakken aardappeltjes gebakken in boter met knoflook en tijm met sla uit eigen tuin en bruine en regenboogforel. Ontzettend lekker allemaal en dan komt er wel even een gedachte bij je op……Het leven is zo slecht nog niet!!! Misschien dat ik maar eindig met een oneliner van Arnold Schwartzenegger….I “ll be back!!!!
aageerdloulou22

Geert en Manna Luz ( voor de intimie Lou Lou ) maar voor mij was ze een beetje "Mama"Lou……..ontzettend bedankt voor de Swedish Experience en Hollandse gastvrijheid!!!

Neem allereerst even een kijkje op de website. Schrik niet dat u geen vis en visverhalen ziet. Er wordt aan gewerkt, er zijn zoveel vismogelijkheden hier dat Geert heel snel dit wil implementeren op zijn website...Ik ben er in ieder helemaal weg van!!!!  

www.davajtrekking.com
 
E-mail: dekoning@telia.com
 
phone:
 Tel: 0046 (0)693 20206
 
Postal address:
 Davaj Northern Bushcraft & Trekking
 Ystasjön 188
 840-50 Gällö
 Sweden
 GPS coordinates: 62º53′ N, 15º15′ E