afjord1
Compleet winter was het toen ik er eind maart aankwam. Door een misverstand was mijn vlucht niet naar Leknes maar naar Kabelvag en dat was nu net 1.5 uur van de plek van bestemming.
afjord2
Maar……er gaat een bus naar toe en dat in dit geval ongelofelijk. In een grote touringcar door dat adembenemend mooie landschap rijden is echt fantastisch. De mooiste vergezichten, fjorden en dalen bergkammen….
afjord3
Niet voor niets worden de Lofoten de parel van Noorwegen genoemd. Als ik in Leknes aankom staat de super sympathieke Geir Sivertzen me al op te wachten in een huurbusje.
afjord4
Ik had even via de buschauffeur gevraagd of hij even wilde bellen want ik had om de een of andere reden geen verbinding. Echt Ik heb spijt als haren op mijn hoofd dat ik een abonnement van tele2 heb genomen.
afjord5
De vorige provider was veel beter….In het busje zaten ook een aantal mensen uit Rusland. Ze waren net als ik hier om een verslag te maken van het jaarlijkse kabeljauwfestival. Er zou ook een film van worden gemaakt.afjord6 Weer 25 minuten rijden en ook nu weer met je mond open….Ook al ben ik er meer dan 60 keer geweest nu, het is en blijft een wonderschone omgeving. Als we op het kamp aankomen is het donker en ik krijg een schattig klein vissershuisje voor mij alleen. Er zitten als journalisten uit andere landen maar die zal ik morgen wel ontmoeten. Wat iedere visgek doet is direct de hengels uitpakken en klaarmaken.
afjord7
Uiteraard doe ik dat ook en ik zet alles klaar om morgen na het ontbijt klaar te wezen. Na een geweldig Noors ontbijt met allerlei visspecialiteiten gaan we dan eindelijk op pad. De boten liggen in het Nusfjord kamp op 30 seconden lopen van je huisje en je kunt direct instappen.
afjord8
Hier is zover men weet nog nooit kwijtgeraakt door diefstal. Je kunt je hengels gewoon in de boot laten staan en dat is zo een heerlijk gevoel…. We gaan allemaal te samen naar zee. De Russische vrienden hebben totaal geen ervaring op zee en denken dat iedere kabeljauw die je vangt hier 30 kilo of meer is.
afjord9
Geir en ik kijken elkaar aan en Geir heeft zijn handen vol aan de mannen. Ikzelf zit op de boot bij twee Denen. Ole en Frank. Eerlijk waar, met twintig minuten zitten we al op de eerste bestemming. We wilden eigenlijk doorvaren maar er ligt een beroepsvaartuigje vlak voor de ingang naar onze haven de netten op te halen en die haalt echt netten vol vis binnen.afjord10 We gaan honderd meter verder liggen en wat daarna gebeurt…..het is bijna met geen pen te beschrijven. Ik vis zelf met een loodkop van 200 gram en een grote sand-eel erop.
afjord11
Uiteraard heb ik mijn grote pilkerhengel klaarstaan maar al gauw zijn alle mensen bij mij aan boord om. Het gaat echt als de bekende speer. Je laat de sandeel zakken naar 80 meter en draait heel langzaam naar boven en binnen vijftien meter krijg je een enorme dreun op je hengel en hangt er weer een “buffel”
afjord12
De Russen en de andere vissers zie je ook wel vis vangen met hun pilkers maar wij vangen ze echt veel groter. Het is bijna niet normaal. Ikzelf vis met 20/00 Nanofyl rood met een voorslag van 1.20 meter fluorocarbon 80/00.
afjord13
Heel weinig stroomdruk heb je met zo een dunne lijn en daar draait het dan ook om. Je kunt veel scherper vissen. De grote vrouwtjes zitten vol met kuit en die hangen bovenin de school en laten de eitjes gewoon naar beneden zakken.
afjord14
Daaronder zwemmen de kleinere mannetjes en die zorgen voor een enorme witte wolk met zaadcellen waar de eitjes gewoon door heen zakken. De gullen zoeken exact die temperatuur laag die goed is voor de ontwikkeling van de eitjes en die ligt op 65 tot 80 meter.
afjord15
Het is daar ongeveer tussen de 5.8 en de 6.5 graden. Wat moet hier een vis zwemmen. Uiteraard laat ik ook even een pilker zakken en ook dan is het weer bingo alleen komt het veel vaker voor dat je kleinere vis vangt en ook het gehalte aan valshakers neemt toe.
afjord16
Ik ben hier voor groot dus direct maar weer over op rubber. Tijdens deze drie dagen kabeljauwfeest komt er ook bij een van ons aan boord een heilbot langs…..Hij trekt bij mijn buurman de halve spoel leeg en schiet dan los…..
afjord17
F…K. Maar het schijnt de onfortuinlijke vissen niet te deren en hij vist gewoon verder. Het is echt allemaal veel te kort….iedere dag hebben we zo een ervaring. De mensen waarbij we die paar dagen in Nusfjord verblijven vragen ons om de vis mee te nemen voor de vriezer.
afjord18
Deze vis wordt in de zomer weer gebruikt voor de toeristen en een betere kwaliteit is niet te vinden.
afjord19
Ik heb het al tegen tientallen mensen verteld, maar als ik vertel dat je op een gewone dag rond de 400 tot 500 kilo met de hengels vangt is dat bijna niet voor te stellen maar het is echt waar. Ook in de zomer is dit voor de grote koolvis, heilbot en grote pollak een eldorado….
afjord20
Ga echt een keertje kijken op nusfjord.no het was weer een absolute ervaring die me niet meer af kan worden genomen. Ik rest dan ook door te zeggen…Mensen van Nusfjord en in het bijzonder Geir Sivertzen …Geweldig bedankt voor de ongelofelijke gastvrijheid, service en super visserij. Neem een keertje een kijkije op de website van NUSFJPORD

www.nusfjord.no