aaa12cobhheader

Zaterdag 14 juli

Het is dan eindelijk zover….al drie maanden voordat ik naar COBH in Ierland zou gaan gonsde het in ons huis. Honderden vragen verder en tientallen dingen gelezen en opgezocht is de dag dan bijna aangekomen. Het zal de eerste echte zeevisreis worden voor mijn zoon Hugo van dertien. Ik heb gekozen voor deze locatie omdat het om verschillende redenen zo geschikt is voor kinderen. Het is slechts 1.5 uur vliegen en er zwemt echt van alles, het is een onwijs knus en gezellig hotelletje en het allerbelangrijkste….de boten zijn geweldig.

aaa1cobh

Visreisbureau Tight Lines van Bert Goeree werd gecontacteerd en tot in de puntjes werd de reis voor ons geregeld. Wat dat betreft bent u hier in goede handen want Bert geeft sercive tot aan de hoteldeur.  Als we om 8 uur wegrijden van ons huis zijn we om 10.10 op Cork Airport. Een alleraardigste jonge man komt naar me toe en hij vertelt me dat hij me herkent van een lezing die ik heb gehouden voor Cordes Travel tijdens de Noorwegen/IJslanddag.

aaa5cobh

Hij vertelt dat hij uit België komt en ook naar het Bella Vista hotel gaat. De superaardige John Manwright onze taxi chauffeur, dezelfde als vorig jaar, staat ons op te wachten. In het hotel is het net als vorig jaar, iedereen begroet ons en het is net of we niet zijn weggeweest. Als ik vraag naar Kevin de eigenaar, hoor ik dat hij op zee is met een klant.

aaa2cobh

Kevin is net als ik helemaal gek van het vissen op zee en speciaal op zeebaars. Cobh is het mekka voor de zeebaars en haaienvissers. De zeebaars is hier door de wet beschermd en je mag er maar maximaal twee meenemen per dag. Gelukkig wordt vrijwel alles teruggegooid en doet men aan Catch and Release. Ik geef Kevin een sms-je en hoor dat hij graag met mij en Hugo wil vissen in de namiddag en avond. Hij zal dan ook zijn zoontje Howard meenemen. Om 17.00 gaat het feest dan eindelijk beginnen.

aaa3cobh

We beginnen eerst op zeebaars omdat de stek vlak in de buurt ligt. Als aas gebruiken we de super-goede sandeeltjes en slugs van Savage Gear en de Keitech Lures van Albatros. Beide zijn gewoon absolute toppers als het gaat om kunstaas op zee. Ik heb vorig jaar ook ontzettend goed gevangen op deze stukjes kunstaas. Zowel op de loodkop als dropshottend is het gewoon top.

aacobhsandeels


Helaas wil de zeebaars niet meewerken en we horen van de vriend van Kevin die ook aan het vissen is dat hij ook niet één zeebaars heeft gevangen. We gaan dan naar een plekje even buiten de haven en dat ligt lekker beschut.

aaa6cobh

We laten ons kunstaas naar beneden en al snel verschijnt de eerste vis boven water. We vangen een scala aan vis en de lol op de gezichten van beide jongens is niet alleen voor mij een feest om te zien maar ook een punt dat zeevissen zeker ook voor kinderen superleuk kan zijn. Poon, pollak, kabeljauw en makreel komen boven water.

aaa4cobh

Het is al bijna 21.00 uur als we besluiten om terug te gaan naar het hotel en daar een plan te maken voor morgen. Rekening houden met de wind en het tij gaan we morgen op conger en rog vissen…De allergrootste wens van Hugo gaat hiermee in vervulling. Hij wilde zo graag een conger, rog of een haai vangen en dat kan hier allemaal. Het is allemaal op minder dan 30 minuten varen. Wil je op de fantastisch mooie blauwe haai vissen dan moet je veertien mijl varen en dan moet je uiteraard goed weer hebben. Als het weer het toelaat in de week gaan we dat ook zeker doen.  Hugo zegt vlak voor dat we in bed stappen….Pap dit is wel een sportvis walhalla. Laten we hopen dat Petrus ons welgezind is en dat er inderdaad een conger boven water komt. Om 23.15 gaan we naar boven en nog voor dat we Kevin verlaten vraagt Hugo of er zekerheid  is dat we een Conger vangen. Zowel Howard als Kevin zeggen volmondig ja!!!!…..Een beter antwoord voor de nacht kon er niet gegeven worden. Waar zal hij nu over gaan dromen?

aaa8cobh

Zondag 15 juli:

07,15 gaan we eruit omdat Kevin ons om acht uur komt ophalen. We moeten niet te laat weg omdat we rekening moeten houden met het tij. We kunnen slechts twee tot maximaal drie uur op conger vissen omdat anders de stroom te sterk wordt. Om deze geweldige vis te kunnen vangen gaan we dus iets eerder op pad dan normaal. Eerst gaan we naar de ontbijtzaal en laten ons verwennen op verschillende soorten Iers ontbijt.  Om klokslag 8 uur is Kevin er dan ook met zijn zoontje Howard. We laden de spullen in en gaan naar de Marina op tien minuten rijden van het hotel.

aaa9cobh

Daarna speren we met de raider en 90 pk Mercury naar de monding van de haven waar we binnen een paar minuten een twintigtal makreel vangen. Dan gaan we naar de “Daunt” een plek genaamd naar een enorm schip dat hier ooit gezonken is. We maken allemaal verschillende onderlijnen. De meest vreemde die ik gezien is van het zoontje van Kevin. Gewoon een grote pilker met daaraan een grote enkele haak. Daaraan maakt Kevin een paar stukken makreel en zakken maar. Die congers moeten echt dom zijn.

aaa10cobh

Howard krijgt echt beet op zijn hengel en hij vangt dan ook binnen een half uur een prachtige conger. Ik had een mooie schuivende lijn gemaakt en dat maakt dus helemaal niet uit. Volgens Kevin is dat voor conger helemaal niet belangrijk. Dan heeft Hugo ook beet en hij takelt uit het 18 meter diepe water een mooie leng naar boven van rond de 90 cm. Zowel kevin en ik zijn blij met die blije smoelen van de jongens. Hier doen we het voor, want wat is er mooier dan de kinderen vis te zien vangen.

aaa11cobh

Howard krijgt weer beet en hij slaat aan. Het is echt een mooie grote vis maar hij verspeelt hem doordat hij gewoon als negen jarige jongen niet de kracht heeft om de vis van de grond te krijgen. Als hij weer beet krijgt en Kevin hem direct wil helpen is hij een beetje verontwaardigd. Het kost ons beide heel veel moeite om hem uit leggen dat hij vanzelf groter wordt en het zelf kan doen en dat hij vanzelf daarin groeit. Helaas het duurt tot aan het avondeten dat hij dit pas doorkrijgt. Volgens Kevin zou het nog twintig minuten duren voordat de vloed te sterk zou zijn.

aaa12cobh

Gelukkig voor Hugo krijgt hij ook beet en vangt de geluksvogel ook zijn eerste conger van zijn leven. Weer een soort van zijn verlanglijstje af. We gaan richting de monding van de haven om het daar te proberen op zeebaars en andere rovers. We maken een paar driften op zeebaars maar meer dan een enkele aanbeet die ook van een andere vis kan zijn geweest is het niet. Zowel Kevin als ik krijgen maar tikjes op ons kunstaas. Er moeten wel kleine visjes zitten. Voor de kinderen aan boord misschien wel een idee…..Als we een klein asp spinnertje van SPRO eraan binden dan wordt het voor de kinderen letterlijk een “klein” feestje. Pollakjes zoveel als je wil vangen.

aaa13cobh

Bijna allemaal vissen van dezelfde afmeting. Niet groter dan dertig tot veertig centimeter. Zowel Howard als Hugo genieten bij het zien en vangen van deze felle rovertjes. Howard wil met de asp spinner ze vangen en Hugo experimenteert met klein rubber en spinnertjes. Om 18.00 uur gaan we terug naar het hotel waar we beide een pint met Murphy’s drinken.

aaa14-cobh

Het heeft de kleur van Guinness maar kan qua smaak er niet aan tippen de Murphy's is veel lekkerder en heeft veel meer smaak.. Het wordt hier in de streek gemaakt en is echt heel erg lekker. In het Bella Vista Hotel zit ook een chinees restaurant  waar ze onwijs lekker eten maken en om 19.30 eten we heerlijk eend met zwarte bonen saus , curry, beef curry en tjau min met grote garnalen…..Morgen gaan we op de rog en uiteraard ook proberen om in de haven een paar knijters van harders te vangen. Volgende week deel 2