aaaIMG 8476
Wil je een keertje naar het ontgelofelijk mooie en visrijke Noorwegen dan zou ik beginnen met het zuiden te verkennen. Hier heb je heel veel soorten en het is er heel vaak mooi weer en per saldo heeft het gebied meer zonuren dan welk gebied in noorwregen dan ook.  Aan het eind van de vakantie ben ik toch nog even naar het zuiden van Noorwegen geweest om daar een verslag te maken van het prachtige "hengelsportkamp in Skottevik. Als je aankomt dan heb je er eerst een heerlijke camping en 100 meter verder zit een klein maar idyllisch gelegen kamp wat uit mooie witte en ossenbloed rode huisjes bestaat.
aaaklaus

Toen ik er binnen reed was het van ohhh wat gezellig is het hier. Het had een soort binnenplaats en iedereen had de ramen open en er hingen duikpakken buiten en er stonden ook heel veel hengels tegen de ramen aan. Er kwam direct een aardige kerel met zilvergrijs haar op ons aflopen en die herkende ik meteen.
aaaDSC02155

Het was Klaus Beardi, een Duitser die het daar als het ware runt. Geloof me dat doet hij absoluut "fabelhaftig" Heel precies, ordelijk en absoluut alles op tijd. Hij is een oud legerofficier en weet wat organiseren en uitvoeren is. Ik had hem jaren geleden in Trysnes al ontmoet en daar was hij ook al heel goed bezig.

aaaCIMG0452 Iedere drie uur belde hij ons of alles "in Ordnung "was en of er nog problemen waren. Een heel aardige man die echt voor je probeert te regelen. Ik ben er samen met een Duitse journalist ( NICK) die in eerste instantie doet denken aan een jonge uitgave van eentje van ZZ -top.
aaaIMG 8532

Ik zag zijn foto met lang haar en dito baard....Een jonge knul die voor het eerst in Noorwegen is. Toen we elkaar spraken en in de taxi naar onze bestemming werden gebracht zag ik de verbazing in zijn ogen, direct herinnerde ik mij de eerste keer in dit fantastische land. Voor sportvissers het absolute MEKKA in Europa. Je ziet onderweg zoveel mooie dingen dat je ogen tekort komt.
aaaDSCN0811
Op het kamp aangekomen hoorde ik er Noors, Engels, Duits en ook Nederlands praten. Het is er erg geliefd omdat het zo gunstig ligt. Eigenlijk kun je er wel bij iedere wind vissen. Toen wij er waren waaide het erg hard en we zijn er toch uitgegaan met een 4 meter bootje en 8 pk. helaas waren de andere boten in de verhuur en kon ik alleen dit bootje krijgen. Al de verhuurboten zijn grote sloepen die absoluut zeewaardig zijn en ruimte bieden aan zeker 4 tot 6 man. aaaIMG 8520

Ik was daar op uitnodiging van het Noorse "INNOVATION NORWAY" Ik zou eerst drie dagen naar Skottevik gaan en dan drie dagen naar Tregde. Toen we goed en wel in ons appartement waren gesetteld zijn we direct naar de boten gelopen en gekeken naar de situatie aldaar. Er is een heel klein maar perfect uitziend schoonmaakplaatsje gerealiseerd.aaaIMG 0479

Het bloed en adrenaline steeg weer zoals altijd naar mijn hoofd, ik wilde vissssseeeeennnnn!! Helaas werd het de volgende morgen want het was nog meer twee uurtjes voordat het donker zou worden en met donker mocht ik uiteraard niet met zo een klein bootje weg. De volgende morgen met een broodje in ons hand en direct weggegaan.
aaaP9060108

Ik had van de Duitse gids Wolfgang wat informatie gekregen. De Russische dame die met de andere dame van Innovation Duitsland ook mee waren op de trip wilden niet vissen en dat vonden we geen probleem. In mijn ogen waren dat ook geen echte hengelsportjournalisten. De Russische dame had niet eens hengelspullen mee en dat vind ik heel erg vreemd.Als je gaat golfen dan neem je ook je eigen clubs mee. Maakt niet uit, ik was bezig voor hengelsport en zij moest haar eigen boontjes doppen, vreemd vond ik het wel. Je bent er maar zo kort en dan vind ik dat je er zoveel mogelijk moet uit zien te halen. Klaus begreep mij gelukkig en had in allerijl een bootje voor ons geregeld.
aaalipvis
Met een paar boterhammen in ons hand vlogen we naar het bootje met het piepkleine dieptemetertje. Oh wat een verschil met mijn eigen supermooie Humminbird 1198 waar echt alles opzit. Gewoon weer back to the roots en roeien met de riemen die je hebt. We konden eigenlijk alleen maar in de baai vissen omdat het veel te gevaarlijk was om naar buiten te gaan.
Heel jammer omdat er grote leng om nog geen vijftien minuten varen te vangen is, maar veiligheid boven alles. Dan maar met licht kunstaas vissen en heerlijk genieten van dit heerlijke gebied. We liggen heerlijk in een "oppertje" en vissen op een diepte van 15 tot 60 meter. Nick vangt zijn eerste gulletje en is dolblij. Er zitten hier zoveel soorten en je weet eigenlijk nooit wat je gaat vangen.
aaaIMG 8541
In een goed uurtje vissen hebben we al 11 soorten te pakken. De meest bijzondere die ik ving was het uiterst giftige "pietermannetje en wel de grote. Deze moet je echt met beleid vastpakken want als deze je steekt dan is het echt afzien. Je vinger of duim staat in brand en je kunt deze dan twee tot drie dagen niet gebruiken.
De enige methode is om direct je duim of hand in vrijwel kokend water te houden voor een paar seconden en dan direct koelen.

aaapieterman Het gif wordt dan direct afgebroken e ik kan uit ervaring spreken. Het kokende water was heel even heel pijnlijk maar daarna kon ik direct weer vissen. We vangen echt buffels van makrelen tussendoor die we ook netjes terugzetten want er wordt deze dagen voor ons gekookt...wat een luxe, en onwijs lekker ook.
Veel vis en schaaldieren en als ik iets lekker vind dan is het dat. We vangen in het vreemde gebied waar we de boot zomaar achter een rotspartij hebben neergegooid omdat er hier nog redelijk is te vissen gewoon erg goed. Helaas is het formaat niet groot maar dat kan ook niet zo vlakbij in de fjord. Ook komen er regelmatige leuke pollakken binnen en die laten we direct vrij.
aaapollak
Allebei weten we ook minstens tien grote lipvissen te vangen. Voor te eten zijn ze echt waardeloos maar ze zijn geweldige knokkers en op een pilkertje van 40 gram met nanofil 10/00 is het supersport. Als we 's avonds ons verhaal doen zie ik Klaus glunderen. De Russische dame heeft de hele dag niet gevist. Ik weet niet hoe ze aan visfoto's moet komen, maar nogmaals dat is niet mijn probleem.
Heerlijk gegeten en we gaan redelijk vroeg ons mandje in omdat we de tweede en laatste dag zo goed mogelijk willen besteden, de derde dag zal onze reisdag naar Tregde worden. We gaan met visgids Wolfgang mee, maar helaas het is echt sch....t- weer en regen en wind doen al vermoeden dat het niet veel zal worden omdat hij ook niet ver weg kan.
aaapollak2
Ik zie aan het gezicht van Wolfgang dat hij zich irriteert, omdat hij niet vangt wat hij zou willen vangen. Hij reageert bot op de dames en dat valt me wel op. Hij heeft die morgen aan de dames hengels gegeven en ze zitten steeds vast en ik zie dat het komt omdat ze echt niet weten waar ze mee bezig zijn. We vangen echt heel weinig en gaan met de middag terug.
aaaIMG 8543
Na een heerlijke lunch ga ik met Nick Bremer weer terug met onze kleine boot. Al snel is weer bingo net als de dag ervoor. Het was de eerste keer dat Nick in zee viste en ik moet zeggen hij pikt het snel op. In het begin pilkerde hij veel te hard en dat hebben ik hem snel afgeleerd. Ook het gebruik van fluoro carbon als voorslag was een openbaring voor hem. We vangen echt in no-time een kist vol met vis en nemen dit mee voor de aardige mensen van SKOTTEVIK.
aaaDykkerbasen2
Ook nu weer heerlijk gevist met heeeeel veel soorten. Het moet hier in de toptijd een eldorado zijn met het grote voordeel dat er altijd te vissen valt. Ga absoluut hier eens kijken. Het is absoluut niet zo ver als u denkt. Als u alles geregeld wilt hebben dan moet u het via het meest bekende en service gerichte reisbureau van Nederland Cordes Travel doen, deze geven alle klanten niet alleen advies als geen ander maar ook nog eens waterkaarten van het gebied.
aaaKopi-av-IMG 2317
Skottevik is echt een aanrader als het gaat om een reisbestemming in noorwegen maar niet zover. Ook voor de falilie is hiewr genoeg te doen en er wordt heeeeel veel gedoken omdat het gebied zo mooi is. Je kunt het daar ook doen en les krijgen.