aatlanheader1

 


Vrijdag 6 mei 2011-05-06

Keurig op tijd vertrokken naar ALTLANTIC veien. We komen nog voordat we echt op weg zijn Egil Aarsprong tegen. Hij wenst ons en goede reis en ik beloof hem dat hij binnenkort van ons zal horen. Een werkelijk prachtige reis. Onderweg halen we twee zakken met Reker (de heerlijke grote Noorse garnalen) ]die zijn voor vanavond bij het avondeten. Nadat we weer op weg zijn schrikken we ons rot. Ongeveer 25 meter voor onze auto steekt er een enorm groot hert over de weg. We schrikken ons dood en realiseren we dat we door het oog van de bekende naald zijn gegaan. Na van de schrik te zijn bekomen vervolgen we onze fantastische route. Veel water is hier nog bevroren.

aacamp
een bijna perfect viskamp aan de fjord die uitmondt in zee.

 


Als we eindelijk aankomen blijkt  Morten Holen de eigenaar er niet te zijn, hij moest voor zaken even weg. We vragen per telefoon of hij een boot voor ons heeft en zijn vriendelijke vrouw regelt dat voor ons. Een mooie grote brede boot van 5.50 meter met een nieuwe Tohatsu 25 pk. Het waait stevig en als we naar buiten willen onder de brug door dan kunnen we dat vergeten. Het is gewoon te ruw en de koppen staan erop. We besluiten binnen te blijven in de fjord en stropen kantjes af en gaan iedere baaitje in waar we kunnen .

aahaventje
je loopt 30 meter en je zit in je boot.

Vooral in het diepe gedeelte van de baai is een enorme berg en daar vangen we ook heel mooie gul en dito leng. Weer was het rubber favoriet. Laten zakken naar de bodem en dan heel lang opvissen. Gewoon twintig slagen opdraaien en dan wachten op een dreun op je hengel. Ik blijf het vissen met een lichte hengel en lichte lijn het leukste vinden. Natuurlijk weet ik dat wanneer je er een heilbot opkrijgt, wat in dit gebied helemaal niet vreemd is,  je uiteraard kansloos bent. Ook nu weer is het ongelofelijk lekker weer en is het een wolkeloze hemel. Helaas is het 4 a 5 graden en dat is net te koud om in je blote lijf te zitten. De jas die ik van Per Aarsprong gekocht heb is weer eens goud waard. We kunnen maar een paar uurtjes vissen omdat we ook een ontmoeting hebben gepland met Morten.
aaronaldkool
Hier wordt Ronald nu vrolijk van.,....oersterke koolvissen

We vangen in die drie uurtjes een lekker kistje met vis die we aan een Hollandse dame geven die hier met haar Noorse man een heel goed restaurant heeft. Haar vader zit bij ons op het kamp in een huisje en die vertelde dat zijn dochter een restaurant heeft 25 meter van het kamp vandaan. Het restaurant heet Bjartmars Favoritkro. Toevallig kregen we ook van Hege Anita Eilertsen van Destinasjon Kristiansund en Nordmore een uitnodiging om hier met haar de laatste avond te gaan eten.
aarestaurant2
een klein maar oergezellig en heel goed restaurantje Bjartmars Favoritkro

Als we teruglopen van het restaurant zijn er en aantal vissers terug van open zee en ze hebben een grote hoeveelheid vis binnen gebracht. Mooie grote koolvis tot 15 kilo en ook mooie gullen. Het is een Duitse groep. Ook liggen er hele kisten vol met kleine koolvisjes die wij als aasvis gebruiken. Alles nemen ze mee. Ik moet er niet aan denken om al die rommel mee te moeten nemen.Morgen, zaterdag zal ook onze laatste dag vissen worden en die zal dus in stijl worden afgesloten.

Zaterdag 8 mei 2011

De dag ervoor heeft Morten ons gezegd dat het weer een beetje zou worden als vrijdag. We zijn dus gemengd blij. Het was schitterend in de morgen maar waardeloos in de middag met harde wind. Ik ben met Ronald in de fjord gaan liggen en heb daar in een paar uurtjes best mooie vis gevangen. Mooie  koolvis van rond de vijf kilo en ook de gul die we actief met ons rubber wisten te vangen was van dat gewicht. Maar toen ik de hoeveelheid vis zag van de groep die ´s morgens wel de open was op gegaan werd ik wel een beetje stil. Hier is zoveel vis te vangen en de boten en huisjes zijn zo perfect dat ik bijna zou durven zeggen dat dit een ultiem viskamp is op een fantastische locatie.

aapimlengi
voor mij persoonlijk is rubbervissen het mooiste wat er is.

 


Met echt ieder weer kun je hier vissen. Alhoewel de visserij nu al onwijs goed was blijkt het in zomer hier helemaal gekkenhuis te zijn omdat er dan ook nog eens enorme scholen met grote koolvis hier rondzwemmen en dat zijn toch vissen met een gewicht tot 16 kilo en soms zelfs meer. Morten vertelt heel eerlijk dat hij ook vrijwel nooit een groep heeft gehad die geen vis heeft gevangen, de enige spelbreker kan het weer zijn maar dan gaan de mensen de fjord in en vangen ze ook hun visje. Een heel aardige Duitse touroperator die zaken doet met Morten laat ons op de kaart zien wat de beste plekken zijn. Ze liggen op een klein uurtje varen echt op open zee. Als de zee vlak is moet dat geen probleem zijn, het is nu gelukkig vlak. Al het bovenstaande speelt door mijn hoofd als ik buiten om 05.30 sta te kijken naar een zieke zeekoet die in het haventje zwemt.

aavogel
een prachtige zeekoet op een paar meter afstand
Nog nooit heb ik er eentje zo dichtbij gezien.
Ik maak een mooi plaatje en laat de vogel verder met rust. Ik moet denk ik Ronald uit het inmiddels kale Noorse bos halen. We stoppen beide stukken wc-papier in onze oren omdat we geloof ik allebei snurken. Ik moet zeggen hij is er altijd vrij snel uit en dan ook zo klaar om te gaan vissen. Als ontbijt heb ik een blik haring, een pak met gerookte zalm me en de inmiddels derde zak met grote Noorse garnalen ( Reker) die je hier bij iedere redelijke supermarkt kunt kopen. We volgen het gele markerings paadje en komen al snel in de vaargeul. Als we onder de grote hoge brug doorvaren van de Atlantic Road zien we dat er al een flink stroompje loopt en dat de vloed er dus aan gaat komen. 
aaagulfront
elke gul op rubber geeft een kick!!!!!!

We pakken de kaart erbij en al vissend gaan we naar onze beoogde stek. We vangen al snel vis maar niet de soort die we willen. Aan weinig vis heb ik een hekel om te vangen maar dat heb ik wel met lom, maar dat is een andere discussie. Als we bij het laatste eilandje aankomen laten we ons aasje zakken en hangt vis aan……..zoveel, dat als je zou willen je in een paar uur een paar honderd van die koolvissen kan vangen en dat door vooral de Oost-Europese gasten. Alles nemen ze mee en ik denk dat ze het met de 15 kilo regeling niet zo nauw nemen maar dat is hun probleem. We horen notabene dat er drie Slowaken bij de grens zijn aangehouden met 300 kilo vis en die moesten 3500 euro boete betalen. Dan zien we in de verte een kottertje van een beroepsvisser.
aaboot
een professionele visserman die met handlijnen vistte

Met ons boot je van 550 meter en 25 pk Tohatsu is dat misschien 10 minuten varen. We besluiten om daar naar toe te gaan en in de buurt te gaan vissen. Dat was een gouden greep want hij ligt op een soort onderwater berg waar het werkelijk kolkt van de vis. Hij vist zelf met een handlijn met drie haken met veertje voor de koolvis en aan de onderkant zit een Svenske Pilk u weet wel zo een kromme pilker. We zien hem regelmatig gul en koolvis ophalen en groeten hem als we aankomen. Ik vraag direct aan hem of hij onze koolvis wil hebben. Ik heb er direct een vriend bij. Deze boot heeft een kaartplotter en weet dus perfect de locatie terug te vinden en als ik dus bij hem in de buurt blijf komt het helemaal goed.
aaronald
Ronald had nu een pilker met een inktvisvermomming...het ving!!
Al bij de eerste drift pakt Ronald een prachtige gul op de pilker….Hij weer helemaal in zijn element.
Ook ik pak er eentje die prachtig van formaat is. Volgens Ronald is mijn gezicht net zo rood als mijn pet. Het wordt weer feest en de drie kisten lopen weer in een paar uurtjes vissen helemaal vol met schitterende gullen. Ronald vangt zijn vis voornamelijk op een zwart met gouden Dieter Eisele pilker en ik moet toegeven dat dit een topper is want ik heb deze zelf ook en in IJsland was het van de pilkers een van mijn favorieten.( te koop via het internet bij havfiske.nl)  Ikzelf ben helemaal gek van het vissen met rubber en vis met een sandeeltje van 80 gram en met blauwe Mann´s shads en de Fat Impact van Keitech en vang me helemaal suf.
aapimgrgul
prachtige gullen van rond de 7 a 8 kilo op kunstaas....vertikalend gevangen!

De zee is als een laken en we hebben allebei weer het gevoel zoals iedere dag de afgelopen acht dagen dat we de jackpot hebben gewonnen. Bijna iedere drift haken we prachtige grote gullen in verschillende kleuren. Van olijfgroen tot donkerbruin en sinaasappel oranje. Als we iets dieper komen na de veertig meter en ik laat mijn rubbertje op de grond vallen en tik deze vinnig omhoog en laat hem zakken zoals je ook doet bij de snoekbaarsvisserij dan is het direct een harde klap en dan hangt er weer zo een kneiter van een lom aan en ik vang er dan ook een aantal met vissen van 6 a 7 kilo ertussen.
aavisser
een win win situatie, hij onze vis en wij maakten gebruik van zijn kaartplotter!

Wij vinden de vissen misschien niet zo heel erg leuk om te vangen maar er worden in Noorwegen heel lekkere viskoekjes van gemaakt. Het visvlees is heel erg stevig en is heel goed om te bakken en om vissaté mee te maken. Ook de lommen wil de schipper graag hebben. Bij het ophalen vliegt er ook een mooie pollak op en we hebben tot op heden elke dag van onze 9 daagse vistrip goed gevangen....Nu dus ook weer een enorme topdag.
aapimpollak
aan het snelle zwemmen, bonken en trekken herkende ik direct een pollak

Als we in de middag terugvaren krijg ik telefoon van Marieke mijn onwijze vrouw en ze vraagt of ze naar de BBQ van de kanoclub twee forellen kan meenemen. Natuurlijk kan dat al wil ze er vijf mee. Wat is het fijn om midden op zee een Nederlands telefoontje te krijgen. We varen langzaam de baai in en gaan daar vlak voor de hoge brug nog even liggen vissen en willen dan ook direct de vis daar schoonmaken. Bij de eerste drift is het weer raak en vang ik op midden water een mooie gul op het rubber.
aapimgul
waar je de boot ook neergooide, overal kwam vis uit en mooie vis ook.

Als ik de shad verander voor een pilker en ik het spelletje herhaal vliegt er ook een gul op een pilker bij het ophalen. Het is in het fileerhuis altijd een drukte van jewelste en dan heb ik dat maar gehad. We koppen en strippen de vis en dan heb je binnen de kortst denkbare tijd een heleboel vrienden. Binnen een poep en een scheet liggen er honderden meeuwen rond ons heen en ze komen zelfs op de boot zitten.
aameeuwen
Niet zo brutaal als een hond, maar al een meeuw.

Een altijd schitterend gezicht. Ronald zegt tussendoor dat hij van een heleboel soorten deze week zijn pr heeft bijgesteld in positieve zin. Het was een super week met veel afwisseling en dito omstandigheden. Soms moet je creatief zijn om toch je visje te kunnen vangen. We hebben Hege vis beloofd en daar fileren we 4 mooie gullen voor. Ook hebben we vis beloofd aan het restaurant hier vlakbij. De eigenaresse is Nederlands en die gunnen we de vis.
Ze heeft ons uitgenodigd om te komen eten en dat komt toevallig goed uit want we zijn ook als afsluiting van deze week door haar hier uitgenodigd.
aarestaurant1
op 30 meter van het kamp een heerlijk klein knus restaurantje met heerlijk eten

 


Het restaurant heeft een heel goede naam omdat ze eigenlijk alleen maar producten uit de streek gebruiken. Voordat we gaan eten krijgen we ook nog even een kijkje in het viskamp met Morton die ook de andere appartementen laat zien. Het is echt een ongelofelijk mooi kamp met 3 grote appartementen voor 6 personen en 3 grote appartementen zelfs met sauna en ook nog kleine appartementen voor twee mensen.

aasauna
Morten heeft de apartementen heel goed voor elkaar!

Boven ons boven in de lucht zweven maar liefst 7 zeearenden. Volgens Morten zitten er hier heel veel in dit gebied. Het blijft elke keer als ik deze vogels zie een geweldig gezicht. Zo groot en zo een ongelofelijke mooie kop. Ze hangen gewoon boven de boot en kijken gewoon heel scherp naar je.
aavisarend
Je ziet ze hier echt overal, er is dan ook de grootste populatie van Noorwegen zegt men.

Als we om 18.00 met Hege naar het restaurant lopen ruik ik al iets lekkers. De mensen van de Hurtigruten die in Kr´sund aanmeren gaan hier gedurende de zomer eten en dan kun je wel zeggen dat het restaurant een goede naam heeft. Als de Nederlandse gastvrouw Querien de bestelling opneemt kiezen we  geen vis….dat hebben we de afgelopen dagen genoeg gegeten. We krijgen een tafel met allerhande overheerlijk streek tapas.
aadiner
Heerlijke prijswinnende streekgerechten worden er geserveerd


Hege blijkt een gezellige gesprekspartner en ze kan over ieder onderwerp meepraten en heeft ook een duidelijke mening en Ronald en ik leren veel over de Noorse cultuur en denkwijze van deze onwijs aardige goedlachse Noorse dame.    aahege
We kijken na afloop in ons huisje nog even alle foto´s door en ik beloof dat ik ze allemaal doorstuur op DVD en ook een engelse vertaling maak van al de artikelen.aamorteneind Ze vindt dat helemaal geweldig. Met haar drie zakje bevroren vis stapt ze in haar auto en gaat naar huis. Ze zal morgen op het vliegveld nog even langskomen. Om 00.15 liggen we voor de laatste nacht deze week in een Noors visserskamp.

 

Morten heel hartelijk bedankt voor je gastvrijheid en grote service!!!!!

 

I "LL BE BACK