aaanothaugenfiskecampheader
We besluiten om maar om terug te gaan en dan alles rustig in te pakken en naar Nothaugen  Fiskecamping  in Foldfjorden regio Finsternes in de Aure Commune  te gaan. Als we in het haventje zijn geven we aan de eerste Slowaakse groep al onze vis. Ze zijn weer ontzettend blij en nodigen ons uit voor een borrel, maar dat slaan we af omdat we nog moeten rijden. We zeggen de Slowaakse groep gedag en gaan richting de veerboot. Als we na 25 minuten  rijden aankomen zien we dat de boot net voor onze neus wegvaart. We balen enorm want dat is weer een uur wachten. Maar wat schetst onze verbazing……De boot slaat in z´n achteruit en komt dertig meter terugvaren en opent speciaal voor ons de klep en we mogen mee. Wat een ongelofelijke service. Ik vraag me af of dat in Holland ook was gebeurd. We komen aan in een heel gemoedelijke prachtig gelegen klein viskamp waar mijn hart direct harder slaat. Wat een enorm mooie ligging is het hier.

aaanothaugenhanskristian
Wat is Hans Kristian een ongelofelijk aardige kerel.

De eigenaar is nog vrij jong en heet Hans Kristian Saethernes. Je kunt hier met alle windrichtingen vissen. Na een heel hartelijk welkom door Hans Kristian en zijn vrouw Inger worden we getrakteerd op een heel lekker diner van  vissoep met eigen gebakken brood en een glaasje met witte wijn. Gewoon met 2 graden buiten eten. Toppie toppie. We gaan morgen na een uitleg over de beste stekken om 8.30 weg voor weer een nieuwe bestemming met weer een nieuw gebied om te ontdekken en weer een nieuw avontuur
aaanothaugenfiskecamp3
een heel mooi beschut haventje met supermooie alu boten

 


Dinsdag 2mei 2011-05-03

Het klinkt afgezaagd maar weer was ik om 6.00 uur wakker omdat we weer gingen vissen. Weer een  nieuw gebied het gebied tussen Smola en Hitra.  Nothaugen Fiskecamping is een absolute aanrader. Geen overvolle camping of visplek met veel te veel mensen. Het is een oergezellig kleinschalig kamp met prachtige snelle aluminium boten met 40 en 50 pk Yamaha met kaartplotters en een mooi snijhuisje vlak bij het water. Hans Kristian Saethernes is vreselijk aardig en ongelofelijk behulpzaam. Hij heeft heel veel plannen en die brengt hij allemaal in uitvoering. De splinternieuwe aluminium Buster model boten die hij verhuurt zijn in tip top staat en hebben allemaal een 40 of een 50 pk splinternieuwe buitenboordmotor.

aaanothaugenhengels
een spiegeltje van een zee die je zelden zo meemaakt.

Hij laat ons zien op de kaart waar we moeten zijn. Er is hier altijd te vissen omdat er zoveel uitwegen zijn. Met een kleine tien minuten ben je in de fjord en zie je Edoya, en Hitra liggen. In de zomer is het een eldorado voor de pollak, koolvis en kabeljauw. Volgens Hans Kristian is de maand juni tot en met eind september de beste periode.  We beloven voor hem en zijn vrouw te vissen. Hij is er heel erg blij mee omdat hij vrijwel geen tijd heeft om te vissen. Als hij vis wil eten dan moet hij het kopen. Om 8.30 varen we weg van de camping. Het is een complete spiegel van water, er staat vrijwel geen wind. Dan is het goed om de gok te wagen en lekker ver weg te gaan in het stroomgat tussen de eilanden. In de boot staat een Garmin 521 en dat is een perfect apparaatje in de boot. Hij doet exact wat je van een dieptemeter mag verwachten. De bodem is hier erg grillig en dat is precies wat we zoeken. Op de eerste plek vangt Ronald direct een gulletje maar daar blijft het dan ook bij. In de verte zien we allemaal bootjes liggen en we besluiten om ook daar naar toe te varen. Als we aankomen zien we allemaal Tsjechen en andere Oost Europese vissers.  Ze zijn te herkennen aan hun kerstbomen aan de hengel en aan hun camouflage kleding.. Er is geen enkele visser te ontwaren met alleen een pilkertje aan zijn hengel. Allemaal een pilker met daarboven drie haken of met veren of met octopussen. Overal komt vis boven.
aaanothaugenkoolvis
Op licht materiaal blijft de koolvis de allermooiste sport geven

Het dieptemeterscherm loop vol met koolvis. We gaan direct over tot lichte spinhengels en dito pilkertjes. Op 10/00 is het een geweldige sportvis. Allemaal visjes van rond de 1 to 2 kilo. Ze trekken zonder probleem de hengel krom. Deze mensen zijn maar hier slechts om 1 ding…..zoveel mogelijk vis vangen en het maakt niet uit wat het is. Alles wordt meegenomen. Na heel veel koolvis te hebben gevangen en 9 mooie vissen te hebben gevangen voor Hans Kristian dan vinden we het welletjes. We besluiten om naar dieper water te gaan tussen Hitra en Smola. We maken een tussenstop op 60 meter water en al snel krijg ik op mijn vertrouwde sandeel van Savage Gear van Svendsen Sports een heerlijke droge tik.
aaanothaugenpimleng
Op rubber kun je echt alles vangen als je maar de juiste loodkop neemt

De vis die ik haakte was vrijwel op de bodem en na een takel omhoog van ruim zestig meter komt en een leuke leng boven. Helaas het blijft er bij eentje en we gaan nog verder.  Ronald wil graag een keer een gul vangen in Noorwegen op zijn cutbait herring 460. Ik begin met een pilker van 185 gram. Opeens staat de hengel van Ronald krom en ik maak direct een foto van hem.  Er komt een prachtige gul boven en ook die wordt vereeuwigd. We driften over een soort `W` onder water.
aaanothaugenronald
Ronald hing in zijn hengel bij deze "rubber"visserij

Het begint bij 25 meter, loopt terug naar 57 komt weer omhoog en zo lijkt het op de dieptemeter op een letter w. Steeds als we de sandeel in de diepte laat zakken tot de bodem en heel langzaam omhoog draaien krijgen we binnen 15 slagen een enorme dreun op het kunstaas en gaat er weer een mooie grote gul aanhangen.
Dit geeft veel meer voldoening dan de hele dag die kleine smurfen vangen. De kist die we mee hebben raakt al aardig vol en Hans Kristian heeft voor een half jaar filet in zijn vriezer. Als de vloedstroom er flink inkomt proberen we het nog wel maar je kunt het kunstaas bijna niet meer aan de grond houden.
aaanothaugenronaldgul
Hij wilde zo graag iets op zijn Cutbait vangen......het werd verhoord!l

Wat een heerlijke dag, het weer was weer onbeschrijflijk en de visserij deed er niet voor onder. We besluiten om terug te gaan en vlakbij Nothaugen Fiskecamping te gaan vissen bij de grote nieuwe hoge tolbrug. Vlak ervoor zitten heel mooie diepteverschillen. Op deze ondiepe plaatsen zit erg veel kleine koolvis. We vangen er en paar en gaan ermee op heilbot vissen. Helaas we vissen er en uurtje heel serieus mee maar geen stootje. Jammer genoeg is dat geen vis die je heel veel vangt. Het is blijft een vis waarvoor je veel tijd moet investeren. Ik stop met de dood aasvisserij en bind er weer een sandeel aan. Op deze manier van vissen heeft me al de nodige heilbot opgeleverd. Laten zakken tot de bodem en dan opvissen. Op het scherm is niet echt veel vis te zien maar toch bij de eerste keer krijg ik weer die heerlijke dreun en haak ik een heel mooie gul van rond de 9 pond. Daarna komt ook nog een mooie schelvis binnen. Het water is glashelder en we zien de vis al van 15 meter diep naar boven komen.
De-nieuwe-catalogus-staat-o
In dit heldere water wordt iedere vis een schoonheid
Inmiddels is het 16.30 en besluiten onder de kant te gaan liggen om de vis te strippen en schoon te maken. Na dit te hebben gedaan gaan we richting Nothaugen Fiskecamping in Vinsternes.
Als ik onder de luifel de vis sta te fileren dan komt Hans Kristian bij me staan en geeft een compliment hoe de filets worden gesneden. Hij wil het ook graag leren en ik geef hem mijn mes. Hij komt er snel achter dat je dat niet zomaar doet. Ik bewonder zijn inspanning en doorzettingsvermogen en na twee gullen liggen er 4 redelijke filets in de bak. Hij geeft lachend mijn mes terug en zegt….Mijn specialiteit ligt misschien bij het BBQ-en. Hij heeft inmiddels een grote BBQ aangestoken en staat een prachtig gedekte tafel. Dan zien we de auto van Inger aankomen, de vrouw van Hans Kristian.Hij laat de mooie grote bak met koolvis en kabeljauwfilet zien en ze steekt lachend haar duim omhoog en roept in het Noors `Menge Tak`oftewel hartelijk bedankt.
aaanothaugenpimfileren
Voor Hans Kristian even een zooitje filet regelen voor de vriezer

Dan komt het moment suprême, in de namiddag in Midden Noorwegen  zitten we op de Nothaugen Fiskecamping aan een heerlijke BBQ met allerlei Noorse specialiteiten en een heerlijk glaasje Italiaanse wijn. We gaan helemaal voldaan naar ons pittoreske huisje en ik schrijf mijn dagelijkse dagverslag. We nemen nog een biertje en gaan redelijk vroeg om 22.00 uur naar onze koffer.
aaanothaugenhouse1
De huisjes zijn echt superieur te noemen

 


Woensdag 4mei 2011-05-04

Ik kijk ´s morgens vroeg uit het raam en zie dat er een zuchtje wind staat. Volgens de radio en krant zal het weer in de middag volledig omslaag met harde wind en regen. Uiteraard vertrouw ik op de Noorse weerdienst en we zullen dus in de morgen gaan vissen. Dat komt ook goed uit want we moeten vandaag reizen naar de volgende bestemming Nesoya Brygger. Het is een reis met twee keer een pont en in totaal 90 kilometer van onze vorige bestemming. Boven in ons heel knusse oude huisje wordt weer een heel Noors bos omgezaagd en ik pak de telefoon en wacht tot Ronald opneemt. Met een hotelstem meld ik dat het ontbijt klaar staat over tien minuten. Ronald moet erg lachen en zegt dat hij eraan komt. Als er weer een heerlijk broodje met gebakken ei en spek in onze kraag zit gaan we weer weg met het oog op een herhaling van de dag ervoor. Helaas als we de hoek omkomen en richting  open zee willen wordt er direct een streep door dat plan gezet. Er is veel mist en ik kan Smola niet zien.
aaanothaugenhouse2
Met uitzicht op de fjord
De windveren zitten boven ons in de lucht en ik kan de bergtoppen niet zien.
Dat betekent niet veel goeds. We besluiten om in de fjord vlakbij het Nothaugen Fiskecamping te blijven.  Dat zal dus vissen met kunstaas worden en hopelijk weer een bak met gullen voor onze ongelofelijk aardige gastheer deze week van de Nothaugen Fiskecamping  Hans Kristian Saethernes. We besluiten om eens te gaan kijken bij de zalm opkweek fabriek. Om daar te komen moet je van het viskamp slechts drie minuten varen en dan is het onder de brug door en zie je aan de rechterkant de zalmopkweekfabriek liggen.
aaanothaugenbrug
Vlak onder de brug heb je al topstekken op 5 minuten varen

Met de pilker en met een sandeel kopje en het nieuwe kunstaas van Albatros ( Keitech) Fat impact 4.5 inch vangen we ons helemaal klem. Wat en combinatie. Een kopje van 40 tot 80 gram afhankelijk van de stroom en het getij doet de rest. Heel even van de bodem tikken en weer terug laten vallen of heel langzaam tien tot vijftien  slagen omhoog en dan maar hopen op een dreun op je hengeltop. Het gaat eigenlijk best goed en de vis mag er zijn. Allemaal gullen  tot 70 cm en dat is voor een plekje midden in de fjord helemaal niet slecht. We balen alleen van het feit dat er een net staat met twee kleine boeitjes.
aaanothaugenhouse3
het interieur is bijna zo mooi als een kleine bungalow
Het net staat helaas niet waar de boeitjes  liggen en we raken allebei tegelijkertijd een pilker kwijt aan dit rotnet….
Maar ja dat hoort erbij en we zijn er dan ook snel overheen. Dan gaat de telefoon en Hans Kristian meldt dat er een heerlijke lunch geserveerd wordt. Friet met Fiskekakker( visburgers)  brood en salade. Hij blijft zich voor ons uitsloven. Ik ga als we aankomen direct voor hem de gullen fileren en hij komt me direct halen omdat anders de lunch koud wordt. Na heerlijk te hebben gegeten ga ik verder met het vis fileren en lever na afloop een mooi kistje met filet aan deze aardige kerel . Ronald heeft inmiddels de spullen in de auto gebracht en na het huisje te hebben opgeruimd nemen we afscheid van Nothaugen Fiskecamping in Vinsternes en van  Hans Kristian Saethernes. We gaan op weg naar onze derde bestemming deze negen dagen.... `Nesoya Brygger` 90 kilometer verderop. De weg er naar toe is schitterend, Wat is dit een ongelofelijk betoverend land, We nemen twee pontjes die gigantisch veel afsnijden. De schuimkoppen staan op het water, hopelijk is dat morgen over. Als we bij de laatste pont staan te wachten en het buiten licht regent krijg ik ineens een ongelofelijke hete kont….Ik schrik me werkelijk dood en til direct m´n achterste op.
aaanothaugenmeeuwen
Als je voer hebt heb je hier zo honderden vrienden
Ronald schatert van het lachen, hij heeft het knopje gevonden van de stoelverwarming en heeft deze op super hoog gezet.
Dat wordt uiteraard gewroken. De aardige man op de pont vertelt ons dat het weer gelukkig morgen beter is. Er varen veel van deze pontjes dus als je hem mist…geen nood. Slim is om via het internet bij Fjord 1 te kijken naar de vaartijden. Als we uiteindelijk aankomen is er niemand op het viskamp aanwezig. We bellen het nummer wat op het programma staat. Helaas, we krijgen geen gehoor en een aardige dame aan de telefoon zegt dat het nummer niet klopt. Ook Ronald probeert via zijn telefoon de eigenaar "Per Aarsprong" te bellen. Toen hebben we als laatste redmiddel Hege gebeld die alles zo goed deze trip heeft geregeld. Ze geeft ons het nummer , maar dat is hetzelfde nummer als op ons programma. Zij krijgt wel contact met Per en belt hierover terug. Na twintig minuten komt er een tractor met een heel aardige man die inderdaad Per blijkt te zijn. Hij laat ons het huis zien waar we twee dagen zullen verblijven. Ons beider mond valt open van verbazing en verwondering., wat is dit ongelofelijk mooi.
aaanothaugenpim-hkr
Hans Kristian was een perfecte gastheer
Dit lijkt wel een bungalow, niet een huis voor sportvissers. Dan laat hij ons de boten zien.
Open boten met een 10 pk erachter en eentje met een kapje met een nieuwe 25 pk Suzuki. Dit klinkt vertrouwd want ik heb zelf ook een Suzuki. Helaas zitten er geen dieptemeters of GPS/kaartplottertjes op. Hij zegt dat die er op komen maar nog niet gemonteerd zijn omdat het seizoen nog gaat beginnen. Dat wordt dus een beetje behelpen……..Het miezert de hele tijd en we hopen maar da het morgen droog is vanwege foto´s en vissen. Na twee heerlijke broodjes hamburger en een biertje dat we samen met per Aasprong van Nesoya Brygger opdrinken gaan we naar bed. Morgen wordt het weer om 08.00 vissen.