Leo Stoutjesdijk had nieuwe monsters van de Berkley Split belly shads geregeld dus........TESTEN!!!
De sluis was een dag van tevoren besproken en er zou dus 18 februari gevist worden. Geert Luinge en "ik" zei de gek gingen met 0 graden vissen op het Noordzeekanaal. Voordat ik dat doe kijk ik altijd eerst in mijn computer. Ik vis hier al mijn hele leven en houd al van de afgelopen 15 jaar een logboek bij. Ook in dit seizoen en als ik dan de computer er op na sla dan is het om deze tijd altijd weer hetzelfde liedje.
De vis zit bijna altijd rond de 9-11 meter.
Natuurlijk wordt er op ondiepere plaatsen ook wel een visje gevangen maar de meeste vis zit gewoon diep. We zouden allebei ons eigen plan trekken en vissen met het kunstaas wat we voorhanden hadden. De techniek zouden we ook vrij laten. Persoonlijk ben ik erg gecharmeerd van het dropshotten en het diagonalen omdat je gewoon meer water af kan vissen op die manier.
Je werpt in en vist het tergend langzaam binnen. Geert wilde meerdere technieken doen en viste dropshottend en verticalend.
De split belly shads zijn echt superzacht en hebben een fenomenaal mooie actie. We zijn begonnen in de Zaan. Daar had ik eind van het vorig jaar met vrienden en ook een dag met Geert meer dan 100 snoekbaarzen gevangen. Geert wilde daar beginnen om even warm te draaien.
Volgens mijn computer, waarin ik alle vangstgegevens van de afgelopen jaren in heb staan, moest ik er nu niet wezen.
Geert vond toch dat we het even moesten proberen maar we hebben een half uur niet eens één keertje een tikje gehad. Waar we vorig jaar met tien worpen tien vissen hadden was het nu zo dood als een pier.Ik vertelde nog tegen hem dat toen mijn opa dood ging ( hij was schipper op een kotter), ze vochten om zijn logboek.
Hij zei altijd dat vis ieder jaar een zelfde patroon laat zien....waarom snoekbaars dan niet? Dan maar doorvaren en gelijk richting het kanaal. Op het diepe stuk vlakbij de gevangenis in Zaandam wisten we een visje te vangen die net de maat had. De vis haakten we op 12.80 m We misten er nog één omdat die zich vroegtijdig wist los te werken van de haak
Door naar het kanaal. Door de snijdende Noordoosten wind zijn we niet gaan kijken op de bekende stekken maar we zijn echt gaan zoeken naar plekken waar we nog een klein beetje uit de wind lagen.
Een heidens karwei omdat de wind exact in de lengterichting stond van het kanaal, er was echt niets te vinden. Er waren twee andere bootjes actief en die deden het weer anders. Ze gingen de havens in en gingen achter de afgemeerde boten liggen te vissen uit de wind. Wij zijn toch maar op het kanaal gebleven omdat ook in mijn computer niets dan ellende stond over de binnenhavens rond deze tijd.
Uiteraard zijn we om het tegendeel te bewijzen ook daar wezen kijken en vissen, maar ook nu weer bleek dat de vis er niet zat. Op een gegeven moment lagen we in de buurt van een grote meerpaal een heel klein beetje uit de wind. Daar vingen we direct een aardig visje. Doordat ze aan het spuien waren en het daardoor hard stroomde had ik aan mijn dropshotlijntje gewoon veertig gram lood zitten en toen kon ik eindelijk doen wat ik wilde
Vooral de kleuren grijs, wit, baarskleur en ook oranje deden het goed.
Vooral in heel koud water is deze kleur vaak heel goed, ook op zee is dat zo. Waar je naar mijn mening in de zomer beter geen oranje kunt gebruiken werkt het in de winter subliem. Hoeveel keer heb ik mijn dag goed gemaakt met felle kleuren. Ook de Gulp Alive Chartreuse werkt dan heel goed. De Berkley Split belly is een toppertje. Door de stroom hoefde je het aasje amper te bewegen om er een geweldige actie in de gooien.
Geert heeft meerdere keren gehad dat hij gewoon bij het stilhangen vis ving. Dit zie je heel vaak in de koudere maanden.
De vis is dan vaak minder actief en pakt vaak de dode hengel. Ik kan niet anders zeggen dat dit split belly shadje een aanwinst is voor de kunstaasvisserij. Zowel voor de dropshot als de verticaalhengel.Toen we bij het weggaan de boten vroegen hoe het was gegaan was het allemaal magertjes.....
Wij gingen toen opgewekt, met een rode kop van de kou, naar huis en hadden 21 maatse vissen naar boven gepeuterd.